Din culisele unei manipulări: cum se fabrică ”iubirea” pentru Ponta
Din culisele unei manipulări: cum se fabrică ”iubirea” pentru Ponta
De cititInvestigatii5 octombrie 2015


Vizita lui Ponta la Târgu Jiu, de săptămâna trecută, constituie un exercițiu de manipulare neașteptat de reușit. La capătul lui, toată țara a aflat încă o dată că premierul – inculpat continuă să fie iubit și respectat în Gorj, într-o perioadă în care este huiduit în tot restul țării. În al doilea rând, s-a înțeles că, deși nu mai are niciun fel de autoritate nici în propriul partid, nici asupra miniștrilor din propriul guvern, Ponta este susținut pe mai departe, necondiționat, de PSD Gorj.
Avem de-a face cu două mari minciuni, puse în operă cu ajutorul întregii prese locale, care nu mai manifestă niciun fel de rezistență la astfel de manipulări ieftine.
La ultima sa apariție, cu ani în urmă, în fața unei mulțimi necontrolate, alcătuite din cetățeni neselecționați atent de PSD, Ponta a fost huiduit copios. Se întâmpla în Piața Prefecturii, la ”aprinderea iluminatului”, de sărbătorile de iarnă. (Expresia cât se poate de cretină, cu ”aprinderea iluminatului”, nu-mi aparține.) De atunci, Ponta fuge de gorjeni ca dracul de tămâie.
Dacă la Târgu Jiu ar mai fi existat unități militare cu soldați în termen, cu siguranță că Ponta ar fi preferat să apară în mijlocul lor, după ce le va fi triplat doza regulamentară de bromură din ceai. Așa, însă, a trebuit să găsească alte variante. Prin urmare, s-au pus la punct trei apariții ale lui Ponta, în condiții de laborator, cu cât mai multe dintre variabile cât se poate de controlate.

Ponta contrazice Departamentul de Luptă Antifraudă, care a identificat fraude uriașe la UCB

Întâi, Ponta a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de stat din Târgu Jiu. Alegerea este sinucigașă, din nenumărate puncte de vedere.
santier ucb 1000
Clădirea ce a găzduit evenimentul este în plin șantier. Trebuia terminată din 2011, dar e departe de a fi recepționată, deși a înghițit vagoane de bani publici. Patronul firmei constructoare, Dobre Grigore, este deja în pușcărie, dar nu pentru delapidările de la Târgu Jiu, ci în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu.
grigore dobreÎmpreună cu Grigore Dobre, Adrian Gorun, președintele Senatului Universității ”Constantin Brâncuși”, a înființat Fundația Institutul Universitar ”Constantin Brâncuși”, încercând devalizarea universității de stat și preluarea patrimoniului acesteia.
Prin prezența sa, Ponta a încurajat impostura și infracționalitatea în universitățile de stat din România. Conducerea Universității ”Constantin Brâncuși” (UCB) este cercetată, în întregime, pentru plagiat, la Consiliul Național de Etică. Apoi, niciun premier sănătos la cap nu avea ce să caute în UCB după ce Departamentul de Luptă Antifraudă, organism aflat în subordinea sa, a identificat aici fraude uriașe și a sesizat organele de urmărire penală. Mă întreb dacă și ce informații a primit Ponta, despre UCB, de la Serviciul Român de Informații, înaintea vizitei, din moment ce și-a băgat singur capul în laț. Răspunsul este cât se poate de clar. Ilegalitățile și aberațiile nu puteau ajunge atât de departe în UCB dacă SRI-ul n-ar fi fost total absent, și în acest caz.
asistenta ucbCeremonia de deschidere a anului universitar mi-a amintit de înmormântările cu ștaif, cu circuit ulta-închis. Au fost de față doar câțiva studenți aleși pe sprânceană, câteva cadre didactice dintre cele mai sedate și copleșite de faptul că filosoful Adrian Gorun, președinte al Senatului, este inventator în … inginerie, brevetat de OSIM, și câțiva șefi de instituții publice. Niciun om de cultură autentic, din Târgu Jiu sau din Gorj, n-a fost de față, asta ca expresie fidelă a ”deschiderii” și ”respectului” de care beneficiază universitatea, la nivelul cetății.
ponta si gorun
Neavând altă opțiune de apariție publică în condiții de laborator, Ponta s-a făcut că uită că Adrian Gorun îl înjura, în public, ca la ușa cortului, în urmă cu zece ani, pe când premierul de acum era doar deputat de Târgu Jiu.

Dragnea nu promite că nu-l schimbă pe Ponta

ponta si dragnea 2
A doua apariție ”publică” s-a întâmplat în sediul PSD Gorj, la conferința de presă. Am rămas cu impresia că majoritatea întrebărilor au fost recitate, de ziariști bine instruiți, după o scenografie ce părea bine exersată. De pildă, corespondentului RTV i-ar trebui dublată leafa, după ce a avut îndrăzneala să-l întrebe pe Ponta, la Târgu Jiu, despre probleme globale, cum ar fi noxele emise de vehiculele  Volkswagen.
La întrebările serioase, Ponta a răspuns ca un golan nenatural. Fie a încercat să dea vina pe șefii PSD Gorj, Cârciumaru și Călinoiu, fie s-a limitat la un obsesiv ”habar n-am”, în chestiuni de stat, în care un premier trebuie să aibă răspunsuri clare și concise. A sărit ca ars la fiecare întrebare legată de colegul său de dosar de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Laurențiu Ciurel, care continuă să conducă cea mai mare companie de stat din România, Complexul Energetic Oltenia, și să refuze a se constitui parte civilă, pentru recuperarea prejudiciului de 5,6 milioane euro, provocat chiar de el, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.
Ca să înțelegeți că acea conferință de presă s-a derulat în condiții de laborator, trebuie să punctez că în momentul în care am început eu să-i pun întrebări lui Ponta, transmisiunea în direct, de pe TV SUD, a rămas fără sunet. După ce au văzut că mă lungesc cu întrebările, ”regizorii” au băgat publicitate.
Total neobservată și nemediatizată a trecut răceala evidentă pe care noul șef al PSD, Liviu Dragnea, a arătat-o față de Ponta, chiar la el acasă. Astfel, Dragnea nu a exclus că nu-i va retrage susținerea lui Ponta, ca premier, dacă Iohannis îi va garanta că desemnează un alt pesedist în locul lui. Din contră, a spus că va vedea ce va face în momentul în care Iohannis i-ar propune un asemenea târg. Dacă vă veți uita în toate ziarele, veți afla că Dragnea e trup și suflet lângă Ponta. Nimic mai fals.

1500 de pensionari ”liniștiți”, sortați pentru a-l omagia pe Ponta

ponta la cheful pensionarilor
În fine, a treia apariție publică a lui Ponta s-a petrecut în mijlocul celei mai sedate și mai areactive categorii sociale: pensionarii. Mai exact, este vorba de un chef pe bani publici, la cel mai luxuos restaurant din Târgu Jiu, organizat de ziua Persoanelor Vârstnice. Oficial, au fost prezenți 1500 de pensionari, în mijlocul cărora Ponta a descins fără să riște nimic, adică însoțit de un batalion de SPP-iști. Pentru că nu era de bon ton să-i lege pe pensionari de scaune și să le monteze călușe în gură, pesediștii au acționat altfel. Au distribuit cele 1500 de invitații prin clientela de partid din instituțiile publice. Mesajul a fost simplu: ”chemați-vă părinții la chef. Suntem convinși că ei țin la locurile de muncă ale copiilor lor.” Așa se face că la petrecere n-au ajuns bătrâni cu burta lipită de spate, ci pensionari sortați cât se poate de atent, în așa fel încât să nu care cumva să se uite vreunul chiorâș la premier. În ciuda acestor măsuri, tot s-a găsit un pensionar să-i zică lui Ponta că măsurile economice luate de Băsescu au fost mai bune.
ponta criticat
Într-un ziar local, chiar a răzbătut o întrebare cât se poate de firească a unui alt bătrân, care a driblat și el filtrele de securitate: ”Domnii Ponta și Dragnea sunt săraci, de vin aici să mănânce?”
ponta pensionari 2
După acest chef cu pensionari sortați foarte atent, s-a spus că Ponta e iubit de persoanele în vârstă. Fals. Mai mult, această manipulare a condus la blamarea în spațiul public a unei întregi categorii sociale. Pe rețele de socializare și în secțiunile de comentarii ale unor ziare, pensionarii au fost făcuți, în corpore, pomanagii, deși, repet, la acel chef au participat vârstnici dintre cei mai îndestulați, în locul cărora era omenește să beneficieze de o masă acei pensionari cu probleme sociale reale, care își drămuiesc fiecare leu.

De ce-l înjură Călinoiu și Cârciumaru pe Ponta

carciumaru calinoiu ponta
Ajungem la a doua minciună: că Ponta e susținut de PSD Gorj.
În realitate, au fost două etape. În prima fază, Ponta a fost înjurat, la scenă semi-deschisă de Cârciumaru și Călinoiu, în discuțiile cu mare parte din apropiații lor, pe motiv că n-a adus niciun investitor la Târgu Jiu, n-a creat locuri de muncă și le-a urcat populația în cap. Al doilea motiv ține de numirile făcute de Ponta, fără consultarea liderilor PSD Gorj: Ion Claudiu Teodorescu și, apoi, Alin Văcaru în postul de prefect, Iulia Vână în postul de viceprimar al Târgu Jiului, Ion Isfan inspector general la învățământ, și altele.
Șefii PSD Gorj au răsuflat ușurați, sperând că au scăpat de Domnu’ Goe, după ce acesta și-a donat casa de la Baia de Fier și după ce a fost trimis în judecată pentru furăciunile sale de la Complexul Energetic OItenia. Cârciumaru și Călinoiu n-au anticipat că, nefiind acceptat nicăieri în țară, Ponta se va întoarce în Gorj să candideze pentru un nou mandat de deputat. (De văzut cine-l va lua în gazdă.) Iată-ne ajunși în etapa actuală, în care Ponta nu mai este înjurat, ci foarte înjurat de conducerea PSD Gorj. Motivul? El le-a ordonat celor doi să rămână pe loc. Prin urmare, Cârciumaru trebuie să candideze pentru un nou post de primar, în condițiile în care este foarte hulit în Târgu Jiu, un oraș aflat în colaps, cu o primărie care a devenit de necondus, din cauza problemelor financiare și a ”calității” angajaților recrutați de același Cârciumaru în ultimii 15 ani. În ceea ce-l privește, Călinoiu trebuie să lupte pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, în condițiile în care și-ar fi dorit să fugă parlamentar, ca și Cârciumaru. Opțiunea sa este firească, dat fiind că a falimentat toate societățile din subordine, DNA-ul a ridicat de luni bune înscrisuri din Consiliul Județean, Gorjul e plin de investiții putrede pe motiv de paraîndărăt, și doar aripa Ciurel din PSD Gorj îi mai cântă în strună.
Să le ceri lui Călinoiu și Cârciumaru să rămână pe actualele poziții e ca și cum le-ai pretinde să stea în mijlocul unei clăi de fân cuprinsă de flăcări. Este motivul pentru care cei doi dinozauri îl ”iubesc” din ce în ce mai mult pe Ponta.
Dincolo de toate acestea, impresia de ansamblu lăsată de Ponta după vizita la Târgu Jiu, într-un oraș față de care are restanțe enorme, este una de neseriozitate, iresponsabilitate și golăneală ieftină. Toate acestea au fost fardate, însă, de o presă înregimentată politic pe față, fără niciun fel de menajamente. De dimineața până seara vi se spune că avem șansa că premierul și-a respectat toate promisiunile față de Gorj, că pe-aici curge lapte și miere și că, spre norocul nostru, această fericire se va perpetua, deoarece, în mărinimia sa, Ponta acceptă să candideze pentru un nou mandat de deputat de Târgu Jiu.
În realitate, după ce am urmărit foarte atent culisele vizitei premierului la Târgu Jiu, sunt convins că și la întâlnirile cu Daciana, Ponta își ia, preventiv, SPP-ul și presa aservită după el, să-l apere și să – i explice că el nu este așa cum pare.

2 COMENTARII
  • gorjanul 05.10.2015 la ora 7:50 am
    Il va lua in gazda la ea acasa tanti Iulyska , are si dadaca, pe incornore' sot exdirector la ,,,Casa.
  • cititor 06.10.2015 la ora 14:18 pm
    ...şi nici măcar nu este real că această acţiune de partid a fost susţinută financiar din bani publici...nu aş fi îndrăznit aşa ceva dacă aş fi fost primar, pentru nimic în lume, mai ales în vremurile de acum, dar se pare că aceste vremuri nu-i spun nimic cârciumarului
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.