Directorul Hortopan scoate arta din muzeele de .. artă
Directorul Hortopan scoate arta din muzeele de .. artă
Investigatii11 mai 2012

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, proaspăt notat cu 10 de alte slugi ale președintelui Consiliului Județean, Ion Călinoiu, pentru prestația sa “managerială”, se tot chinuie să scoată arta din muzeele de … artă ale orașului lui Brâncuși. Ce bagă în loc? Ce-l taie capul… Oi vii, șerpi, crocodili și, mai nou, mortăciuni de ceară. (N.D.)

În zilele acestea, parcă mai văzui un turist grăbit, ce se scărpină uşor după o ureche, cât să-i fie ciudă că tocmai pierdu icişa vremea, în Târgu-Jiu, oraş plesnit de oficialităţile actuale cu podoabe ţintind mărgăritarul. Omul cârmise dreapta, prin Parcul Central, ocărât fiind de tablagiii din laterala clădirii ce adăposteşte centrul de informare turistică, şi luase la azimut Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Gorj. Acolo, se zice, a scuipat în sân şi s-a închinat, dând carte poştală sau e-mail la ai lui, că se-ntoarce acasă de teamă să nu viseze urât.

Săltăreața Doamnă Prostia…

Iată, sunt de-acum destule semne boldite despre săltăreaţa doamnă Prostia, ce s-a lungit de-a binelea în instituţiile muzeale ale ţinutului nostru. Întâi, a fost expoziţia organizată în iarnă sub genericul „Povestea lânii”, oaia fiind găzduită în viu în sala de expunere. Au sosit, imediat, pentru câteva luni, cuştile cu reptilele – ba, şi un crocodil! – acum s-a lăsat tare (pe vine?) o expoziţie cu figurine din ceară, în mărime naturală, care provin de la Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt Petersburg. Şi asta – repet – în Secţia de Artă a muzeului, organizată în fosta casă de protocol a partidului, casa lui Ceauşescu, așa cum era denumită popular înainte de 1989. S-au dat jos tablourile de colecţie, s-au îngrămădit prin cine ştie ce cotloane, tot parterul aducând a cavou cu figuri naive ori îngreţoşate, doar pe placul celor mai mulţi manelişti de pe aici.
În veselia aceasta nebună, nebună, nebună, se vor auzi, cu siguranţă, voci date prin parfum de crin naiv, care să spună că nu ne putem chiar-aşa îndoi de valoarea artistică ale mumiilor de ceară din colecţie. Vor aduce ca argument faptul că Muzeul Figurilor de Ceară din Sankt-Petersburg este al doilea în lume după instituţia similară „Madame Toussaud” din Londra. Că are o tradiţie bogată, s-a specializat în expoziţii itinerante în diferite regiuni ale lumii. Iar vizitatorii vor regăsi printre personaje pe: Michelangelo, Shakespeare, Leonardo da Vinci, Gioconda, Shrek, Harry Potter, Afrodita, Elena din Troia, Geryon, Omul lup, Minotaurul, Cerber, Zeus, dar şi cel mai gras om din lume ş.a.
Noi, însă, avem pretenţia că vorbim despre artă, iar în oraşul lui Brâncuşi ar fi o prea mare ruşine s-o confundăm cu un asemenea… leşin de la Muzeul Antipa.

4 COMENTARII
  • Mina 11.05.2012 la ora 9:11 am
    De ce va mira,notele obtinute de managerii institutiilor subordonate C.J.Gorj? Asa cum au luat ex.de punere in fruntea institutiilor,asa sunt si evaluati. Uitati-va la Biblioteca Judeteana si va lamuriti.Acolo peste tot mizerie si dezordine,dar nimeni nu misca un deget pentru a drege situatia....deci peste tot sunt pilosi si pupincuristiiii politici...
  • gabi 13.05.2012 la ora 15:12 pm
    La CJ sef este un domn cu un nivel intelectual si cultural sub medie.Sefii numiti de CJ sunt de cele mai multe ori lingai de partid ,aplaudaci politici, rude ,amante ale unor politruci.S-a ajuns mai rau ca pe vremea comunistilor din acest punct de vedere.Toti politicienii vorbesc de competenta,profesionalism, profil moral pana ajung la putere, dupa ce acced la conducere isi rasplatesc cu functii sleahta de activisti de partid care a lipit afise dar care nu stie prea bine limba romana.De ani de zile consilieri judeteni au fost indivizi ca dl.Alecu( compunea doine pt Mischie),Rabu (habar nu are Imnul Romaniei), Morega,Mantog( oameni care s-ar putea regasi in DEX la definitiile traseismului, imoralitatii, individualismului sau oportunismului)s.a.m.d.Toti politrucii si-au cumparat sau creat functii de doctori ingineri, profesori universitari, titluri academice diverse crezand ca banii si puterea pot cumpara orice.Le dau o veste proasta: bunul simt, cultura, mandria, personalitatea , onoarea, cinstea, inteligenta le dobandim genetic,prin educatie( in scoala si familie), prin credinta in Dumnezeu.Nu se pot cumpara cu bani sau influenta.Bogat cu adevarat este cel cu gandul curat si liber, cel cu familia randuita in cinste si onoare, cel cu credinta in Dumnezeu in suflet....
  • tudor 15.05.2012 la ora 21:54 pm
    bravo, Gabi, ai spus ADEVARUL, nu ...un adevar! de aceea merge țara asta îndărăt, ca racul - suntem conduși de lichele și lingăi politici, aceasta e CIUMA care bântuie România. România îndobitocită și sfârtecată de clanuri mafiote/politice!
  • popai marinaru 10.09.2013 la ora 21:46 pm
    ce nu stiati cum a luat postul de mare ,,MANAGER"? Cu mese festive si mult...mult vin. Ca doar I place ..
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.