Document. Cârciumaru minte! Fabrica de cabluri auto nu se va face NICIODATĂ
Document. Cârciumaru minte! Fabrica de cabluri auto nu se va face NICIODATĂ
De cititInvestigatii13 octombrie 2015


Investitorul german NEXANS AUTOELECTRIC GROUP a renunțat DEFINITIV, încă din luna august a.c., la construirea unei fabrici de cabluri electrice la Târgu Jiu.
Un document emis – la solicitarea GORJNEWS – de ELEKTROKONTAKT ROMANIA, societate care face parte din consorțiul german NEXANS AUTOELECTRIC GROUP, contrazice flagrant minciunile primarului Florin Cârciumaru, care pretinde în continuare că proiectul investițional a fost sistat doar temporar. De fapt, primarul este incapabil să admită că în ultimii 15 ani, de când conduce Târgu Jiul, în acest oraș nu a ajuns nicio investiție străină serioasă, care să genereze locuri de muncă și venituri pentru bugetul local.
GORJNEWS a cerut societății ELEKTROKONTAKT ROMANIA câteva lămuriri în legătură cu preconizata investiție de la Târgu Jiu. Din răspunsul pe care-l reproducem mai jos, rezultă că, încă din luna august, s-a renunțat definitiv la construirea unei fabrici la Târgu Jiu. Investitorul german motivează că la Târgu Jiu lipsește resursa umană, deși în urmă cu câteva luni s-a anunțat public că sute de gorjeni au fost angajați la fabricile din vestul țării pentru a fi pregătiți să lucreze, ulterior, la Târgu Jiu. În plus, în răspunsul respectiv se arată că realizarea investiției din orașul nostru nu mai este posibilă din cauza creșterii cheltuielilor cu personalul. Nici această explicație nu prea stă în picioare, întrucât, din informațiile noastre, gorjenii care lucrează la fabricile din vestul țării sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
Referitor la ajutorul de stat de 39476 milioane lei, alocat de guvernul României cu condiția construirii unei fabrici la Târgu Jiu, investitorul german recunoaște că și-a sumat o serie de angajamente, dar susține că acestea nu mai trebuie respectate din moment ce nu se mai face investiția și nu se mai accesează ajutorul de stat.  În acest punct, nu putem trece cu vederea faptul că statul român a consumat resurse pentru a emite un act guvernamental prin care se asigura consorțiului german acel ajutor de stat. Din moment ce investiția nu se mai realizează, efortul guvernamental devine inutil.
Investitorul german a evitat să spună câte persoane din Gorj lucrează la fabricile din vestul țării, preferând să răspundă că sunt doar cinci angajați care continuă să aibă domiciliul în Gorj. Presa locală a relatat, în ultimul an, despre mai multe selecții soldate cu angajarea a sute de gorjeni, în fabricile respective, care urmau a fi instruiți pentru a lucra la Târgu Jiu.

Investitorii germani îi mulțumesc lui Cârciumaru pentru ”sprijinul competent și nebirocratic”!

Referindu-se la colaborarea cu autoritățile locale, investitorul german este cât se poate de ironic, exprimându-și mulțumirea față de ”sprijinul competent și nebirocratic acordat”. Trebuie spus că autorităpțile locale i-au ”sprijinit” pe cei de la NEXANS AUTOELECTRIC GROUP să investească într-un câmp, lângă ARTEGO, în care nu există nici acum niciun fel de utilități. Realizarea PUZ-ului pentru locația respectivă a durat luni de zile. Dacă Florin Cârciumaru și echipa de directori din Primăria Târgu Jiu și-ar fi dorit cu adevărat atragerea de investitori, ar fi avut fonduri și vreme, timp de 15 ani, să realizeze o platformă industrială, în care companiile străine să găsească tot ce le trebuie, la cheie, pentru demararea proiectelor investiționale.
Dincolo de obstacolele puse în fața investitorilor, uneori cu intenție, alteori din prostie și rea-credință, Florin Cârciumaru și echipa sa din fruntea Primăriei Târgu Jiu depășesc toate limitele bunului simț în momentul în care susțin public că nerealizarea fabricii de cabluri auto este cauzată de problemele constructorului german VOLKSWAGEN. În răspunsul primit de GORJNEWS nu se face niciun fel de referire de acest tip. Mai mult, de pe site-ul consorțiului NEXANS AUTOELECTRIC GROUP oricine poate afla că VOLKSWAGEN nu se numără printre beneficiarii investitorului german.
Iată răspunsul remis redacției noastre de investitorul german. Rămâne de văzut dacă primarul va aavea demnitatea de a-și asuma acest eșec. Practic, în timp ce Cârciumaru curăța bălăriile de lângă ARTEGO, investitorul german s-a răzgândit. Locațiile fără bălării au fost, deja, împărțite, pe doi – trei lei, de camarila din jurul actualului primar.  Deci, să nu ne mai mirăm că suntem printre puținele reședințe de județ din România ocolite de investitori străini.
raspuns elektrokontakt 1raspuns elektrokontakt 2raspuns elektrokontakt 3Reguli elementare de comunicare corporatistă obligă companiile străine care investesc în România la astfel de răspunsuri diplomatice. Interesul unor companii precum NEXANS AUTOELECTRIC GROUP este să facă profit cu orice preț, nu să intre în conflict cu autorități locale sau centrale. Așa se explică și răpunsul de mai sus.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.