Document. Consilierii locali de la Târgu Jiu ignoră Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru a proteja PUȘCĂRIABILII care au distrus capodoperele brâncușiene
Document. Consilierii locali de la Târgu Jiu ignoră Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru a proteja PUȘCĂRIABILII care au distrus capodoperele brâncușiene
exportInvestigatiiPovara Brâncuşi19 februarie 2019

Modul ignorant și batjocoritor în care consilierii locali de la Târgu Jiu tratează, dintotdeauna, Ansamblul Brâncuși, a culminat în 2018 prin refuzul acestora de a se conforma unei solicitări formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, în cadrul cercetărilor efectuate în dosarul penal privind spălarea cu jet de apă sub presiune a capodoperelor brâncușiene.

Astfel, la 31 mai 2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj cere Consiliului Local să dispună alcătuirea unei comisii de specialiști care să calculeze cât costă remedierea distrugerilor provocate prin spălare cu jet de apă sub presiune.  În cadrul adresei respective, Parchetul inserează constatările Judecătoriei Târgu Jiu, conform cărora intervenția barbară din 2013 s-a făcut fără avizul Ministerului Culturii și în absența unui proiect de specialitate, iar distrugerile provocate sunt certe și trebuie calculate.

Parchetul s-a adresat cu o astfel de solicitare Consiliului Local întrucât orașul Târgu Jiu este proprietar al Ansamblului Brâncuși, în baza actului de donație făcut chiar de titanul din Hobița. Reacția consilierilor locali a fost stupefiantă: au ignorat, pur și simplu, solicitarea Parchetului, față de care n-au formulat un răspuns nici până astăzi.

În realitate, pentru Consiliul Local Târgu Jiu capodoperele brâncușiene nici nu există. Indiferent ce tâmpenii, relatate pe larg de presa centrală, ar face managerul Centrului Brâncuși, Doru Strîmbulescu, care ”se ocupă” de Ansamblul Brâncuși – cot la cot cu viceprimarul Adrian Tudor – consilierii locali îl evaluează în fiecare an ca excepțional. Mai mult decât atât, deși o parte dintre consilieri sunt membri în Consiliul de Administrație al Centrului Brâncuși, n-au avut niciodată vreo poziție publică în legătură cu ineficiența și inexistența, la urma urmei, a acestei instituții, sau cu menținerea ca angajată a Adinei Andrițoiu, care a coordonat în 2013 spălara cu jet de apă sub presiune, la cererea expresă a senatorului Florin Cârciumaru. În ultima ordonanță de clasare, contestată la Judecătoria Târgu Jiu de Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public, procurorii constată că Andrițoiu e nepregătită profesional.  Și, totuși, rămâne angajată la Centrul Brâncuși.

În condițiile în care Consiliul Local dispune de un aparat destul de consistent de funcționari, în contextul dezinteresului continuu în îndeplinirea obligațiilor lor legale de consilieri locali, o parte dintre aceștia s-au scuzat că nu li s-a adus niciodată la cunoștință adresa de mai jos. Totuși, stupoarea rămâne: o unitate de parchet se adresează cu o cerere legală Consiliului Local Târgu Jiu, care obstrucționează înfăptuirea justiției și continuă să protejeze paraziții bugetofagi și penali din Centrul Brâncuși.

Prevalându-se de refuzul Consiliului Local de a se conforma solicitării respective, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj s-a agățat de un deviz existent în dosar, în care scria că pentru remedierea distrugerilor provocate pe numai 30 de centimetri pătrați din Poarta Sărutului e nevoie de 255 de euro, și l-au redat denaturat în ordonanța de clasare, pretinzând, în fals, că toate reparațiile costă doar … 255 de lei. Până la urmă, în acest dialog al surzilor, Parchetul s-a prefăcut că întreabă ceva Consiliul Local, și Consiliul Local s-a făcut că n-aude. Totul, împotriva Ansamblului Brâncuși și pentru protejarea amatorilor plătiți să să pună în valoare li să promoveze aceste capodopere. Nimic n-a împiedicat procuorii, confruntați cu refuzul de colaborare al consilierilor locali, să dispună, pe cale separată, o expertiză tehnică de specialitate, la capătul căreia să se cunoască valoarea în bani a distrugerilor provocate. Din păcate, procurorii s-au grăbit să închidă, încă o dată, dosarul și să mimeze că nu văd vinovățiile evidente, și vinovații.

Așa-zisele cercetări privind distrugerea prin spălare cu jet de apă sub presiune a operelor din piatră durează din 2013. În tot acest timp, procurorii n-au aflat că cel care a dat ordinul de spălare a fost primarul de atunci, Florin Cârciumaru. Suspectă în dosar, Adina Andrițoiu și-a ținut gura, și a obținut, la schimb, ordonanțele de clasare contestate cu succes, până acum, de Asociația Grupul de Acțiune în Interes Public.

1 COMENTARII
  • Ion 19.02.2019 la ora 11:35 am
    Pentru a putea da curs solicitarii Parchetului consilierii local trebuiau informati despre aceasta solicitare. Au fost informati? Daca nu au fost imformati este greseala primarului. Consiliul local nu are registratura si nu primeste documente inregistrate. Toate acestea se fac prin registratura primariei. Dupa informare trebuia votata o hotarare de consiliu cu obligativitatea infiintarii unei comisii. Proiectul de hotarare poate fi intocmit de consilieri sau primar, dar consilierii nu pot fi obligati sa prezinte proiecte de hotarari. Este la libera lor alegere oportunitatea intocmirii proiectelor de hotarari. Primarul a luat la cunostiinta 100% de acesta solicitare. El avea obligatia sa intocmeasca un proiect de hotarare in acest sens. Doar, ne spune la fiecare 3 propozitii ca aplica legile fara exceptie. Vinovati pot fi multi, dar unul dintre ei, primarul este 100% vinovat.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.