Domnule Prefect,
Domnule Prefect,
Investigatii13 februarie 2013

Prin această petiție vă solicit în mod public ca, uzând de prerogativele și obligațiile dumneavoastră legale, să inițiați toate demersurile necesare în vederea anulării actelor administrative vădit ilegale, emise, recent, de primarul comunei Turcinești, în încercarea de a mușamaliza infracțiunile săvârșite la realizarea alimentării cu apă, și de a forța recepționarea abuzivă, cu orice consecințe, a investiției respective.
Cadrul legal în vigoare la momentul actual nu stipulează că, pentru recepționarea unei alimentări cu apă, un primar poate numi oricâte comisii de recepție, astfel încât, în cele din urmă, să se găsească o comisie care să treacă cu vederea deficiențele de construcție existente și să consimtă să emită procesul verbal de recepționare a lucrării. Din contră, constructorul este obligat, de lege, să remedieze urgent deficiențele constatate de comisia de recepție. Deci, conform legii, nu comisia de recepție se schimbă, ci investiția propriu-zisă, prin remedierea deficiențelor identificate de prima comisie de recepție.
În cazul alimentării cu apă de la Turcinești, prima comisie de recepție a emis Proces verbal de amânare a recepției, la 13 decembrie 2010. Întrucât constructorul nu a remediat niciuna dintre deficiențele constatate, s-a emis Proces verbal de respingere a recepției, în data de 8 februarie 2011. Conform Hotărârii 273 din 1994 privind adoptarea “Regulamentului de recepție a lucrărilor de construcții și instalații aferente acestora”, după respingerea definitivă a recepției, primarul comunei Turcinești era obligat să remedieze pe cont propriu – eventual cu ajutorul unui alt constructor – deficiențele existente, și să dea în judecată constructorul inițial pentru recuperarea prejudiciului.

Din păcate, în loc să-și îndeplinească obligațiile legale, primarul comunei Turcinești a numit o a doua comisie de recepție, fără să fi obținut, în prealabil, desființarea primei comisii și anularea procesului verbal de respingere a recepției. Această a doua comisie, constituită ilegal, a trecut cu vederea deficiențele existente și a emis, aproape instantaneu, proces verbal de recepționare a alimentării cu apă. Ulterior, prin acțiunea depusă la Tribunalul Gorj, Prefectura a obținut anularea, ca ilegale, a dispoziției de constituire a celei de-a doua comisii de recepție și a procesului verbal de recepționare a alimentării cu apă.

Nici după pronunțarea acestei sentințe judecătorești, primarul comunei Turcinești nu a dorit să intre în legalitate, adică să remedieze multiplele deficiențe descoperite de prima comisie de recepție și să se îndrepte în instanță împotriva constructorului, pentru recuperarea prejudiciului. Încălcând din nou prevederile Hotărârii 273 din 1994, primarul a săvârșit un nou abuz în serviciu contra intereselor publice, numind o a treia comisie de recepție, care a procedat imediat la recepționarea alimentării cu apă, fără eliminarea prealabilă a viciilor de construcție care fac alimentarea cu apă nefuncțională în cea mai mare parte a anului calendaristic.
Domnule prefect, este previzibil că Prefectura Gorj va obține, după alți circa doi ani de judecare, și anularea acestei noi recepții ilegale. În acest interval, locuitorii comunei Turcinești vor continua să beneficieze de apă în mod secvențial, așa cum s-a întâmplat și în ultimii ani, întrucât, este evident, primarul mușamalizează viciile de execuție și pactizează cu constructorul în detrimentul concetățenilor săi. Deosebit de grav este că, potrivit legii, din momentul în care investiția nefuncțională este recepționată și acceptată ca viabilă de beneficiar, acesta nu se mai poate îndrepta împotriva constructorului pentru remedierea deficiențelor și recuperarea prejudiciului creat.

În acest context, pe lângă atacarea în instanța de contencios administrativ a celui de-al treilea proces verbal de recepție, este absolut necesar ca Prefectura Gorj să aibă în atenție modul în care autoritățile comunei Turcinești se preocupă de aplicarea sentinței judecătorești executorii, emise de Curtea de Apel Craiova la 26 septembrie 2012, prin care instanța constată că puțul aferent alimentării cu apă nu corespunde standardelor și obligă, în consecință, S.C. SEMLUNA S.R.L. Turcinești să foreze un nou puț.

Reaua credință a primarului comunei Turcinești este evidentă și din această perspectivă: în loc să se preocupe de punerea în aplicare a acestei hotărâri judecătorești favorabile intereselor comunității, încearcă să îngroape toate deficiențele de construcție printr-o nouă recepție, vădit ilegală. Se naște, cât se poate de firesc, întrebarea: cum a putut fi recepționată alimentarea cu apă, de către a treia comisie, din moment ce nu s-a refăcut puțul, conform sentinței judecătorești executorii a Curții de Apel Craiova?
Domnule prefect,
Pe această cale țin să subliniez și implicarea unora dintre subordonații dumneavoastră, alături de factori de conducere ai Consiliului Județean, în favorizarea transferării ilegale a alimentării cu apă către S.C. APAREGIO S.A. Se dorește acest transfer pentru ca viciile de construcție să fie remediate de S.C. APAREGIO S.A., și nu de constructorul plătit deja cu aproape 40 miliarde lei vechi, bani publici. Banii pe care-i va cheltui S.C. APAREGIO S.A. pentru refacerea unor segmente ale alimentării cu apă plătite, deja, din bani publici, vor fi recuperați, desigur, printr-o nouă scumpire a apei potabile, deci din buzunarul omului de rând, situație care nu poate fi acceptată.
Printr-un document oficial emis la 12 iulie 2012, semnat de trei angajați ai prefecturii Gorj (Bivolaru Daniel, Zegrean Ioan Miron și Bujor Cristinel), s-a recomandat ilegal transferul la S.C. APAREGIO S.A. al alimentării cu apă care, la acea dată, era, ca și acum, nerecepționată legal și nefuncțională.

Domnule prefect,
Nu în ultimul rând, consider absolut necesară implicarea Prefecturii Gorj, prin demersurile efectuate în sfera informării publicului larg, pentru stoparea dezinformărilor și manipulărilor pe care primarul comunei Turcinești continuă să le pună în scenă, cu sprijinul unor reprezentanți ai mass-media obișnuiți să abordeze subiecte complexe, de tipul acestei alimentări cu apă, fără o minimă documentare prealabilă. Îmi exprim convingerea că, dacă presa ar fi relatat corect despre acest subiect, nu s-ar fi ajuns în situația regretabilă din acest moment.
[youtube]-39BK_waeIQ[/youtube]
În final, precizez că Grupul de Acțiune în Interes Public a atacat la Judecătoria Tg Jiu rezoluția de neîncepere a urmăririi penale emisă – la trei ani de la deschiderea dosarului penal (!) – de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, față de persoanele implicate în edificarea alimentării cu apă de la Turcinești.
Domnule prefect,
Vă mulțumesc pentru maniera responsabilă în care înțelegeți să abordați instituțional situația deosebit de complexă, cu un impact social crescut, a alimentării cu apă de la Turcinești.

Președintele Grupului de Acțiune în Interes Public,

Narcis Daju

6 COMENTARII
  • Claudiu 13.02.2013 la ora 13:20 pm
    Domnule Daju cred ca nu va asculta nici un guvernant.Pacat de acest judet.
  • Radio Erevan spune 13.02.2013 la ora 14:05 pm
    Gorjul nu mai are prefect! Are un om pus pe scaunul de prefect care nu stie pe ce lume traieste, dar care are o sustinere politica pe care niciun prefect nu a avut-o vreodata. Cu toate acestea, el nu e capabil sa ia hotarari benefice pentru Gorj ci doar copiaza ceea ce fostii prefecti au facut mimand astfel un act de conducere in Prefectura Gorj. In rest, il intereseaza doar imaginea publica si atat!
  • Narcis DAJU 13.02.2013 la ora 14:24 pm
    @) Radio Erevan N-as fi adresat aceasta petitie prefectului daca n-as fi fost incredintat ca, indiferent de presiunile exercitate asupra sa, va adopta masurile legale. Probele de mai sus sunt incontestabile. Lotul Turcinesti trebuie sa se pregateasca de puscarie.
  • JustYce 14.02.2013 la ora 16:16 pm
    Zegrean Miron era cercetat de DNA si ii era dator lui Liviu Andrei, prefectul de la acea data, ptr. ca a fost tinut pe post, la restructurari, printr-o manevra! Asa a semnat acel document oficial emis la 12 iulie 2012, alaturi de Bivolaru Daniel, și Bujor Cristinel, cu recomandarea ilegala a transferului la S.C. APAREGIO S.A. Liviu Andrei este prieten cu Caragea Salvador, prieten cu Semluna, deci o mana spala pe alta si amandoua fac.. receptia la apa!
  • coruptii 17.02.2013 la ora 16:53 pm
    caragea seful IPJ GORJ este reprezentantul coruptiei, incompetentei si abuzurilor. a transfornat ipj gj intro afacere de familie, sunt promovati numai supusi lui oameni de afaceri cu bani, firme prin interpusi, soacre, soti, cu contracte de miliarde la banul public. exemlu seful de la economic cu afaceri de sute de miliarde ale firmei elsimida in minerit si termocentrale .toate promovarile le face fara un adevarat examen, participa omul si locul, asta dupa ce omul are girul sau si a achitat taxa de examen. Daca asemenea oameni mai sint in politie,ar fi cazul ca d-ul stroe sa faca curatenie urgent!.... Veniti la Gj d-lor ziarişti ca aici e caracatiţa şi mafia în poliţie,aici sunt mulţi bani din minerit şi termocentrale din care se înfructă acest baron de nu i mai ajunge nimeni la nas,a citizat la liderii PDL de au nenorocit politia.RUŞINE cu astfel de tablagii cu nu fac cinste uniformei. felici tari pt. articol si continuati investigatia de demascare a acestui condeescu al politiei gorjene ,care rezista sub toate guvernele datorita taxelor imense pe care le achita ...dl ministru trebuie sa ia urgent masuri cu acest tablagiu de la circulatie ajuns peste noapte seful politiei ,aceasta fiind o palarie prea mare pentru un creier atat de mic…veniti la gorj si stati de vorba cu agentii de politie ..cred ca suta la suta dintre acestia sant scarbiti de aceasta conducere ..am ajuns sa ne fie sila sa mergem la serviciu din cauza presiunilor la care santem supusi ...amenintarea si santajul sant la ordinea zilei
  • Ion Popescu 18.02.2013 la ora 16:46 pm
    Au gasit cea mai buna solutie . Sa plateasca targujienii , aici au fost deja marite preturile , in mai multe randuri . Primarul din Turcinesti are acelasi sef politic ?
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.