Dorința lui Cardoso
Dorința lui Cardoso
FotbalSport16 decembrie 2011

Despre Cardoso am mai scris în câteva rânduri, brazilianul împlinind în această iarnă deja patru ani petrecuți la Pandurii. L-am descris mereu ca pe un jucător ambițios, ca pe o fire mereu veselă, n-am avut însă ocazia să-l prezint și ca pe un laureat al unei etape din Liga I și, cu atât mai puțin, ca pe golgheter al Pandurilor.

Nu întotdeauna lucrurile au mers foarte bine la Pandurii pentru Cardoso. Brazilianul a început ca rezervă pentru Djakpa, a reușit apoi să prindă un loc de titular, a avut parte de bune și de mai puțin bune cu Neagoe sau Cârțu, a părut să înnebunească sub bagheta lui Ionuț Badea, deși acesta l-a folosit titular în scurta sa ședere la Pandurii, și a avut momente de rătăcire și în prima parte a mandatului lui Petre Grigoraș. Cu toate acestea, Cardoso este unul dintre cei mai folosiți jucători ai Pandurilor în ultimii patru ani și cu siguranță este cel mai plimbat, antrenorii distribuindu-l pe cele mai multe posturi.
A trecut cu ușurință de la postul de fundaș central la cel de fundaș stânga, acolo unde a acoperit plecarea lui Djakpa, mărturisind că este vorba de mult mai multă alergătură decât era obișnuit în Brazilia sau chiar în scurta trecepe prin campionatul lusitan. Nu a spus nu atunci când a fost avansat în linia mediană și nici atunci când, forțați de accidentări sau de suspendări, antrenorii l-au repus în centrul defensivei. Maximum i-a cerut Grigoraș, care l-a aruncat în vâltoarea atacului, nu doar în bandă, ci și în careul advers. Fără a mă gândi că vreodată va fi vreun antrenor care să-i mai ceară să joace pe banda dreaptă sau chiar în centru, mă gândesc că brazilianul, în caz de forță majoră, n-ar ezita să-și pună mănușile de portar pentru a apăra și așa poarta Pandurilor. Sper, totuși, că nu va fi cazul…
După meciul cu Concordia Chiajna, meci care i-a dat brazilianului, dar și nouă, bucuria a trei goluri frumoase, Cardoso nu a epatat. S-a bucurat de golul marcat cu câlcâiul, dar a ținut să spună că prin execuția sa nu a dorit să-și umilească adversarul. S-a bucurat de victorie, dar nu vede deja echipa sa în Europa League. Se bucură de faptul că Pandurii reprezintă acum o forță în fotbalul românesc și face parte din această echipă aflată mai mult ca oricând sub lupa selecționerilor, dar nu se gândește la o eventuală naturalizare pentru a prinde un tricou al naționalei române. Cardoso spune că România este o națiune talentată care trebuie să-și caute și să-și promoveze tinerii fotbaliști români. Și, totuși, Cradoso vrea ceva. Vrea bilete la mondialul brazilian. Le vrea de la Gabi Matei, de la Chiricheș sau orice alt fost sau actual coleg pandur care să fie prezent pe stadioanele braziliene din postura de jucător convocat la Campionatul Mondial din 2014.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.