Dramă: în 2012 i-au dat autorizație de construcție și acum îi demolează casa ridicată LEGAL!
Dramă: în 2012 i-au dat autorizație de construcție și acum îi demolează casa ridicată LEGAL!
De cititInvestigatii21 iunie 2015


O casă construită legal în Târgu Jiu va fi demolată deoarece CNADNR, făcându-și proiectul din birou, n-a avut habar de existența ei, și a trasat centura de ocolire a Târgu Jiului chiar prin dormitorul familiei lui Constantin Ancuța, care trăiește o dramă de neimaginat.
Deși a semnat personal autorizația de construire a casei, Florin Cârciumaru pretinde că vinovat este doar un funcționar din Primărie, pe care-l va da afară! La rândul său, Victor Ponta i-a promis personal că nu – i va fi demolată casa, dar a mințit, ca de obicei, lucrările la centură ajungând până în gardurile proprietății lui Constantin Ancuța.
Conform contractului semnat de CNADNR cu firma italiană COLLINI LAVORI SPA, în valoare de peste 1512 miliarde lei vechi, fără TVA, în 14 octombrie 2016 ar trebui tăiată panglica la inaugurarea centurii de sud a Târgu Jiului. În realitate, însă, avem de-a face cu o nouă lucrare cu durată … epocală, de tipul reabilitării DN 66, la care se lucrează în ritm de melc încă din deceniul trecut!
constructia-variantei-de-ocolire-a-orasului-targu-jiu
La centura de sud a Târgu Jiului s-a lucrat foarte puțin, principalul impediment constituindu-l neexproprierea în timp util a imobilelor aflate pe raza viitoarei căi rutiere. CNADNR a atribuit în februarie 2014 un contract de peste 6 miliarde lei vechi firmei BLOM ROMÂNIA S.R.L., controlată de deputatul PSD de Dâmbovița Ionuț Cristian Săvoiu, pentru întocmirea documentațiilor necesare realizării exproprierilor. Misiunea acestei firme a fost îngreunată de modul superficial de realizare a studiilor de fezabilitate și de impact asupra mediului. În schimbul a 2.800.000 milioane euro, asocierea CONSITRANS S.R.L. & ROUGHTON GROUP Ltd. și-a asumat obligația de a pregăti inclusiv detaliile de execuție pentru 12 variante de ocolire, printre care se numără și centura de sud a Târgu Jiulu. După cum veți vedea, deși încasează aproape 3 milioane de euro, cele două firme au elaborat documentația tehnică mai mult din birou decât pe teren!
insert2
În 19 august 2014, se emite H.G. 689 privind declanșarea procedurilor de expropriere. În anexa acestui act normativ sunt trecute toate terenurile și imobilele afectate de viitoarea centură și care trebuie expropriate. Deși este cât se poate de reală și construită LEGAL, casa lui Constantin Ancuța, de pe strada Ana Ipătescu, nu figurează în documentația CNADNR referitoare la imobilele expropriate. În HG 689, Constantin Ancuța figurează doar cu terenul de sub casă, dovadă că studiile tehnice au fost realizate în dorul lelii, din birou!
insert-3
Drama familiei lui Constantin Ancuța debutează în luna septembrie 2014, când este notificată de CNADNR că trebuie să evacueze terenul,. Nicio vorbă despre casă! Practic, lui Constantin Ancuța i se cere să se prezinte cu actele de proprietate asupra terenului, pentru a fi despăgubit. Repet: nicio vorbă despre casă! Cetățeanul răspunde în scris că pe terenul în cauză se află o casă construită legal. CNADNR trimite în noiembrie 2014 un expert să evalueze casa și apoi, o liniște de coșmar, de circa 6 luni, în care nimeni nu mai zice nimic, în timp ce lucrările la centură ajung până în gardurile proprietății lui Constantin Ancuța!
centura-ocolire-targu-jiucentura-ocolire-targu-jiu-2
În stânga casei respective se află un teren liber de câteva sute de metri lățime, pe unde ar fi putut fi deviată centura. Ca să vă edificați, priviți fotografia alăturată, în care casa ce va fi demolată abia se zărește în colțul din dreapta.
insert-6
În luna mai a.c., șeful CNADNR, Narcis Neaga, vine la fața locului cu câțiva ingineri care conchid, potrivit afirmațiilor lui Constantin Ancuța, că ”dacă se vrea, se poate salva casa!”. Omul, plin de speranță, face chiar și o fotografie cu Neaga și cu Ion Tudor, șeful Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu.
insert-7
În ciuda celor promise, lucrările au continuat să avanseze, înspre gospodărie. La vizita din mai a.c. la Târgu Jiu, premierul Victor Ponta a acceptat să discute cu Constantin Ancuța și i-a promis că nu-i va di demolată casa. În prezența acestuia, l-a sunat pe Neaga și i-a cerut un răspuns ferm în 7 zile, legat de situația casei. Din păcate, au trecut zeci de zile de atunci și omul n-a primit niciun răspuns.
Într-un stat sănătos la cap, familia Ancuța n-ar fi trăit acest calvar, din moment ce și-au construit casa cât se poate de LEGAL, în baza unei autorizații de construcție semnate chiar de primarul Florin Cârciumaru.
insert-8
 
insert-9
”Apucați-vă, spor la treabă, să vă faceți casa!” Așa i-au spus funcționarii Primăriei Târgu Jiu lui Constantin Ancuța, când i-au eliberat autorizația de construcție, în 2012.
[youtube]j4A6idcUfX8[/youtube]
Acum, însă, Cârciumaru are o cu totul și cu totul altă variantă. Primarul spune că i-a eliberat autorizația de construcție pentru că cetățeanul a făcut presiuni asupra sa, deși știa că pe acolo va trece centura, în baza unui înscris pe care l-ar fi primit de la CNADNR! Iată ce declara Cârciumaru, recent, într-o emisiune a postului Gorj TV: ”Sunt probleme de exproprieri pe terenuri și pe case, domnul prim-ministru a discutat cu câțiva reprezentanți, le-a promis ajutor, se pare că și domnul director Neaga a înțeles acest lucru.
Cetățeanul degeaba încearcă să forțeze nota, dar el știa de faptul că se va construi centura pe zona respectivă. Cetățeanul a venit cu o adresă, aici este practic greșeala funcționarului din primărie, că n-a citit conținutul la adresă, urmează să fie dat afară. Cetățeanul, înainte de a se apuca de casă a primit aviz negativ de la CNADNR și a știut că pe acolo va trece centura de ocolire a orașului. A forțat nota pe o autorizație, bun, dă în judecată primăria, se judecă și îi plătim despăgubiri, dar cetățeanul știa despre ce este vorba.
Primăria nu are nicio contribuție la realizarea proiectului. Nici noi nu am știut pe unde vine centura. Responsabilitatea aparține CNADNR-ului și proiectantului care a întocmit proiectul respectiv.”
Pe de altă parte, după cum ați văzut, Cârciumaru aruncă vina exclusivă înn curtea CNADNR și a proiectantului, afirmând că el nu a știut pe unde va trece centura! Deși primarul și șefa de la Urbanism au semnat autorizația de construcție, Cârciumaru anunță că cel care va suporta consecințele va fi un umil funcționar din primărie, care ar urma să fie dat afară!
Așa cum rezultă din fotografiile atașate, lucrările au avansat până în gardul lui Ancuța Constantin, și este greu de crezut că va mai fi deviată centura, deși exista posibilitatea tehnică, având în vedere terenul arhisuficient din stânga proprietății lui Constantin Ancuța. Acest caz dovedește cât de riscant este să trăiești și să-ți construiești o casă, pentru care muncești și te îndatorezi pentru o viață, într-un oraș condus de Cârciumaru și într-o țară condusă de Ponta.
Ancuța Constantin susține răspicat că nu a primit niciun înscris de la CNADNR prin care să fi fost anunțat să nu-și construiască imobilul în acel loc.

1 COMENTARII
  • cosmin 21.06.2015 la ora 13:39 pm
    dar pe la dragoieni pe panta in sus pe stanga cum mergem spre valcea cum a facut unu Ilinca puz si avizat si ia cam 500 000 ron pe teren ala fara nimim construt fara strazi, surse informationale zic ca a fost pe mana cu cositransu, s-a stiut dinainte :)))))
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.