După ce a desfiinţat Casa de Cultură, primarul incompatibil Todea transferă şi clădirea către Obştea Banca Gilortul!
După ce a desfiinţat Casa de Cultură, primarul incompatibil Todea transferă şi clădirea către Obştea Banca Gilortul!
Investigatii16 septembrie 2010

După ce a pus pe butuci Casa de Cultură din Novaci, disponibilizând întreg personalul şi păstrând angajată doar femeia de serviciu, primarul Pantelimon Todea pregăteşte acum şi înstrăinarea clădirii, în beneficiul Obştii Banca Gilortul, din al cărei consiliu de administraţie face parte, deşi această incompatibilitate este incriminată de Legea 161/2003.

Recentele disponibilizări operate de guvernul Boc în toate instituţiile publice au reprezentat pentru Pantelimon Todea  prilejul perfect pentru desfiinţarea Casei de Cultură, instituţie care în ultimii ani, până la înscăunarea sa ca primar al Novaciului, a generat programe culturale ce au cutreierat aproape toate continentele. Astăzi, Ansamblul Folcloric „Nedeia”, principalul simbol al Novaciului în ultimii ani, participant la zeci de turnee şi festivaluri internaţionale, este în curs de desfiinţare, lipsit de instructori şi de orice finanţare. Aceeaşi soartă au avut-o, rând pe rând, sub „mecenatul”  lui Pantelimon Todea, trupa de teatru şi formaţia de famfară înfiinţată în 1937. Pentru prima dată în acest an nu au mai fost organizate „Parada cântecului, jocului și portului ciobănesc” și concursul „Miss Băcița”.
Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale, vorbeşte despre existenţa, la Novaci, a unui adevărat miracol: „oamenii simţeau nevoia Casei de Cultură. Nu-i  împingea nimeni de la spate”. Cât despre clădirea în sine, Ion Cepoi  spune că „esteo bijuterie arhitecturală care necesită investiţii imediate în vederea reabilitării. Nu există nici centrală termică, de doi ani nu a mai fost încălzită…”. Cât despre iminenta înstrăinare a edificiului, Ion Cepoi spune că, formal, nu se poate opune.

Incompatibilitate clară, nesancţionată de prefect: Todea e şi primar, şi membru în C.A.

Clădirea fostei, de acum, Case de Cultură va ajunge, deloc întâmplător, în posesia Obştii Banca Gilortul, din al cărui consiliu de administraţie face parte, ilegal, primarul Pantelimon Todea. Potrivit art. 87 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, “funcţia de primar (…) este incompatibilă cu (…) funcţia de (…) membru al consiliului de administraţie (…) sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, (…) la regiile autonome de interes naţional sau local, (…) precum şi la instituţiile publice.” Deşi legea este clară, Todea nu are nicio reţinere din a se implica şi pe faţă în conducerea acestei obşti, care gestionează discreţionar mii de hectare de pădure, în beneficiul aproape exclusiv al unei găşti. Conform legii 161/2003, „alesul local care devine incompatibil (…) este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile, în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi. În situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele doua funcţii incompatibile în termen de 60 de zile, prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local (…)”

Todea şi Fîrlan mint că Obştea Banca Gilortul va sprijini cultura novăceană

Pentru a domoli eventualele proteste faţă de transferul clădirii în proprietatea Obştii Banca Gilortul,  Todea susţine că aceasta va susţine financiar activităţile culturale din zonă. De menţionat că până acum acest sprijin a lipsit aproape cu desăvârşire. În plus, nici Primăria Novaci, nici Obştea Banca Gilortul nu au un plan managerial de redeschidere a Casei de Cultură. Pentru Pantelimon Todea şi Georghe Fîrlan, preşedintele obştii, importantă este doar scoaterea clădirii din circuitul public şi subordonarea ei faţă de nişte interese private.

Conducerile unor obşti = gupări infracţionale

GORJNEWS va prezenta pe larg cum sunt contractate achiziţiile de material lemnos, cum se ajunge la eliberarea în fals a unor titluri de proprietate pe suprafeţe imense de pădure aparţinând de drept moştenitorilor unor persoane decedate, în ce constau şi cine sunt buneficiarii blaturilor făcute de conducerile obştilor din zonă cu administraţia locală, în detrimentul intereselor legitime ale membrilor acestor asociaţii. Tot în GORJNEWS veţi găsi cum instituţiile statului de drept promovează principiul neamestecului în afacerile ilegale derulate de aceste obşti.

1 COMENTARII
  • cristi 17.09.2010 la ora 15:37 pm
    Nici nu ma mir, sotia lui Farlan a primit 3 ani cu supraveghere marti intr-un dosar de coruptie la Tribunalul Gorj, asa ca poate face si el de un dosar penal.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.