E toamnă, frunzele pică din copaci şi inspectorii corupţi din scaune
E toamnă, frunzele pică din copaci şi inspectorii corupţi din scaune
Investigatii5 septembrie 2010

În Gorj, doar 34 la sută dintre candidaţi au promovat sesiunea de toamnă a bacalaureatului. Restul, 66 la sută, deşi au terminat 12 clase, nu sunt în stare să treacă nici din a doua încercare un examen destul de lejer. Dacă nu frecventau cursurile, erau exmatriculaţi, deci s-au dus la şcoală. Cum rămâne cu profesorii lor, care i-au avut în grijă 12 ani? Nu cumva eşecul acesta este şi al unor cadre didactice din ce în ce mai obosite şi mai sictirite de propria meserie?

De ce obosesc profesorii

Pentru că majoritatea practică o meserie care le displace profund şi pentru care nu au niciun fel de vocaţie. Sunt tot mai multe cazurile cadrelor didactice care sunt fie titularizate, fie unse în posturi de conducere prin tot felul de golănii cu reverberaţii penale, puse la cale de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. Să luăm, de exemplu, cazul doamnei profesor Sandu Luminiţa. De mică şi-a dorit să fie profesor titular şi şi-a urmat visul cu consecvenţă. În 2005 s-a prezentat la examenul de titularizare, a văzut subiectele şi s-a retras din sală. Grele. Dacă nu lua peste cinci, nu mai prindea în toamnă nici măcar un post de suplinitor.

S-a pus pe învăţat şi, anul viitor, n-a mai fugit din sală, a luat nota 7, insuficientă, însă, pentru a se titulariza, întrucât s-a clasat a … şaptea în ierarhia finală.

Am spus că a fost consecventă. Poate nu m-aţi crezut… În 2007 a dat iar examen de titularizare şi, ca să alunge ghinionul, a schimbat materia. A candidat la biologie şi a luat a douăzecişicincea notă (!), 5.05. Curat ghinion.

Şi, uite-aşa, ajunserăm în 2008, cînd, simţindu-se oarecum extenuată, a făcut pauză, un fel de concediu de studii ce nu i-a folosit anul viitor, în 2009, când a fugit din nou din sală…

Iată-ne în 2010. Mai ceva ca în Dosarele X, eroina noastră, deşi s-a clasat a şasea în ierarhia finală, şi-a văzut visul cu ochii, obţinând calificarea ca titular, la masa verde. Mai întâi, iată clasamentul:

Cum a fost posibil să se titularizeze cu a şasea notă?

Ca să nu rămână şi anul acesta netitularizată, printr-un complex de împrejurări penale, s-a creat special pentru Sandu Luminiţa o catedră ca-n filmele cu proşti. Jumătate de catedră la Roşia de Amaradia şi cealaltă jumătate la circa 100 de km (!!!) distanţă, în Aninoasa. Dar asta nu e tot! Pentru că Sandu Luminiţa era singurul candidat ce poseda documente de studii pe biologie şi educaţie tehnologică, s-a creat catedră de biologie – educaţie tehnologică, o struţo-cămilă. Cele două materii făcând parte din arii curriculare diferite, cuplarea lor într-o catedră e interzisă de toate regulamentele interne. Asta în teorie, căci în practică se vede treaba că managerii învăţământului gorjean nu se dau înapoi de la nimic. Cum rămâne cu cei cinci candidaţi care obţinuseră note mai mari decât Sandu Luminiţa? De ce nu au ştiut dinainte că nu se califică, indiferent de notă, pentru catedra respectivă? Cum rămâne cu zecile de elevi ce vor avea la catedră o profesoară extrem de obosită, istovită chiar, de naveta de 100 km dintre Roşia de Amaradia şi Aninoasa?

De ce acest caz este penal

Pentru că directorii şcolilor din Roşia de Amaradia şi Aninoasa nu au raportat drept libere orele şi posturile în baza cărora  conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a inventat catedra aceasta aiuritoare. Pentru că era perfect posibilă crearea câte unei catedre separate la fiecare din cele două şcoli, prin cuplarea unor materii din arii curriculare identice. Dacă s-ar fi respectat legea, însă, Sandu Luminiţa nu s-ar mai fi titularizat în veci.
În golănia asta sunt implicaţi preşedintele Comisiei Judeţene de Mobilitate, Gheorghe Mitescu, şi 22 de inspectori de specialitate. Motiv pentru care reiterez un îndemn mai vechi: părinţi, nu vă mai daţ-i copii la şcoli!

8 COMENTARII
  • alalia 06.09.2010 la ora 17:35 pm
    bing bang, ar cam terbui sa se auda clopotul pentru unii, si se simt ei daca au minima de constiinta. ce stiti de teatrul de papusi? marionete? e cam asa e si invatamantul reprezentat la nivel local de catre distinsii domni inspectori care stim ce glas ciripesc cat mantogaria e in floare. daca unii zic, "asta e romania"! eu si altii ca mine vor zice, "asta nu va mai fii in romania"!
  • jan 07.09.2010 la ora 8:51 am
    mantogareala de la nivelul isj gorj a instalat la turceni doi frati ”cucuieti” in locul unui profesionist. de fapt la turceni a fost instalata o INTREAGA familie.
  • marian 07.09.2010 la ora 16:12 pm
    sper ca acea cratima de la final, din cuvantul "dat-i"este o greseala, o ironie intentionata, altfel te faci de ras, domnule daju! Restul, subiectul materialului, nu mai surprinde pe nimeni, astia fac ce vor, dincolo de orice lege, iar tristetea este ca nimeni nu le face nimic.
  • Narcis DAJU 07.09.2010 la ora 16:25 pm
    @)marian Sunt in clasa-ntai si astea grele, cratimele, se fac intr-a dou-a, ca e mai grele
  • marian 07.09.2010 la ora 16:25 pm
    a! si cel de-al treilea i de la cuvantul "copii", la fel, sper sa fie uitat intentionat. Si sper sa listezi aceste comentarii, nu de alta, dar stiu ca nu cenzurezi nimic, dupa cum spui
  • Narcis DAJU 07.09.2010 la ora 17:07 pm
    @)marian Esti Caragea, ca pari c-am vigilent?...
  • pentru narcis si marian 10.09.2010 la ora 18:05 pm
    N-are cum,Caragea nu le are cu gramatica,de fapt nu le are cu nimic.Bai ,Narcis, ai inceput sa/l apreciezi pe caragea?
  • lupulescu andreea 13.09.2010 la ora 22:39 pm
    ma bucur foarte mult ca in sfarsit a dat cineva stirea asta. Mie nu mi-a spus nimeni ca nu pot lua postul cand m-am inscris la examen. Au spus ca fiind majoritatea orelor (12 din 18) de biologie nu o sa fie probleme. Eu am luat cea mai mare nota si nu m-am putut titulariza pentru ca mi l-a "suflat" colega. E ilegal modul cum a fost constituita catedra si ar trebui sa ii dau in judecata.... dar nu am nici timp si nici bani pentru procese. Ce sa si faci cu 600 de lei pe luna??
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.