EXCLUSIV. Afacerea DESZĂPEZIREA. Banii și firmele din spatele haosului
EXCLUSIV. Afacerea DESZĂPEZIREA. Banii și firmele din spatele haosului
exportInvestigatii28 ianuarie 2019

17 miliarde de lei vechi, nouă societăți comerciale, un patron reținut pentru evaziune fiscală, altul adormit pe volan, utilaje de 40, 39 și 31 de ani, și o lipsă totală de coordonare. Cam acestea sunt ingredientele care au înzăpezit ... deszăpezirea, la Târgu Jiu.

GORJNEWS vă prezintă, în exclusivitate, cauzele reale ale haosului care a cuprins Târgu Jiul, după ninsoarea de la mijlocul lunii decembrie. Orașul a fost blocat aproape trei săptămâni, și până acum nimeni nu a furnizat explicații reale și nuanțate asupra acestei stări de fapt incredibile. S-a spus că deszăpezirea a șchiopătat fie pentru ”sabotarea” primarului Marcel Romanescu, fie pentru că a adormit un șofer, pe unul din zecile de utilaje implicate, pe hârtie, în lupta cu zăpada. În realitate, cauzele sunt mult mai complexe, și mult mai grave.

Pe scurt, au fost implicate utilaje și angajați de la nu mai puțin de nouă societăți comerciale, creându-se un fel de Turn Babel greu de coordonat și de sincronizat. Sarcina coordonării deszăpezirii, atribuită de unii exclusiv primarului, și de alții exclusiv directorului general al S.C. EDILITARA PUBLIC S.A., a revenit din punct de vedere legal comandamentului de deszăpezire, dominat de clientela PSD.  S-a intervenit cu utilaje cu o vechime de până la 40 de ani, care nu aveau cum să facă față cantităților de zăpadă căzute. Atât conducerea Primăriei Târgu Jiu, cât și Consiliul Local au ignorat solicitările scrise repetate prin care EDILITARA a cerut alocarea de fonduri pentru achiziționarea de utilaje competitive.

17 miliarde lei vechi, pentru deszăpezirea Târgu Jiului

Costul deszăpezirii pentru această iarnă se ridică la 17 miliarde lei vechi, din care Primăria Târgu Jiu era îndreptățită deja să aplice penalități uriașe, conform contractului parafat cu Edilitara, pentru felul în care a decurs deszăpezirea în luna decembrie 2018.

 

 

Cele nouă firme implicate în deszăpezire au avut nevoie de circa trei săptămâni ca să curețe orașul după ninsoarea de trei zile de la mijlocul lunii decembrie 2018. Or, așa ceva este inadmisibil, și constituie o încălcare gravă a obligațiilor asumate contractual.

 

 

Din păcate, în loc să aplice penalități financiare, pentru care era îndreptățit în baza contractului încheiat cu EDILITARA, primarul Romanescu s-a mulțumit să ceară demisii.

Primăria Târgu Jiu, sedusă de utilaje vechi de 40 de ani!

E absurd să implici 9 firme în deszăpezirea unui oraș mic, așa cum este Târgu Jiul. Și, totuși, aici s-a ajuns. Pe lângă firmele PSD-ului, abonate de zeci de ani, iarna aceasta și-au cerut partea și alte societăți comerciale, controlate de PNL, sau mai degrabă de oricine e capabil să facă rost de un contract pe bani publici. Nimeni nu s-a întrebat cum și cine va reuși să coordoneze și să sincronizeze angajați și utilaje de la nouă firme.

EDILITARA a căștigat contractul de deszăpezire a Târgu Jiului, de 17 miliarde lei vechi, garantând cu utilaje mai vechi decât utilajele de la Muzeul Utilajelor Foarte Vechi. Iată cum Alexandru Zaharia, șeful de la EDILITARA, se laudă cu utilajele lui vechi de 40 de ani, și cum Primăria Târgu Jiu, prin serviciul de licitații, n-a avut nimic împotrivă!

Când citiți tabelul de mai sus, amintiți-vă că fostul primar, Florin Cârciumaru, a fost în stare să dea 100.000 de euro pe un brad, dar n-a avut nici timp, nici bani, timp de 16 ani, să doteze EDILITARA la parametri minimali.

Imediat după ce a obținut contractul de deszăpezire, EDILITARA l-a feliat către alte opt societăți comerciale. Fiindcă au fost ”obligații” multe, pe diverse filiere! Toată lumea a sperat că nu va ninge nici iarna aceasta, și că din nou se vor încasa miliarde de lei vechi pentru stat cu mâinile în sân.

Care firme și câți bani

SENCOL S.R.L. a primit 85.920 lei pentru două sărărițe. Firma aparține unui anume Jan Florescu, care a fost surprins dormind, la volanul unui utilaj.

TISVARO CONSTRUCT S.R.L. a primit 18.588 lei pentru două buldo-excavatoare. Firma aparține afaceristului Vasile Tiștere, reținut în trecut pentru evaziune fiscală.

IMPEX LUMY NICO S.R.L., firma lui Nicu Crețu,  a primit 8400 de lei, pentru două ATV-uri, infinit mai puțin decât pe timpul lui Cârciumaru, deși restaurantele lui rămân cuibușoare de nebunii și pentru noua conducere a Primăriei.

DACOREX COM S.R.L., firma lui Mirel Lilă, a porimit 10.600 lei pentru un buldozer.

TEHNOLOGIE SI PRESTATII CU SISTEME DE UTILAJE TERASIERE S.R.L., firmă controlată de Nicolae Sarcină, a primit 91.200 lei, pentru două sărărițe, care se pare că s-au defectat după prima zi de utilizare.

OLTENIA TRANSPORT S.R.L., firma lui Ușurelu Alin Constantin, care se bucură de înalta protecție a directorului Marius Ionescu,  a primit 99.460 lei pentru două autobasculante, o sărăriță și un unimog. Este singura firmă felicitată public de primarul Marcel Romanescu, pentru felul în care s-a implicat în deszăpezire.

STELBO TRANS S.R.L., firma lui Ștefan Ciocan, a primit 80.640 lei, pentru o sărăriță și un unimog

MIONOLEGIUS S.R.L., firma unui anume Miorel Enache, a primit 28.800 ron pentru un buldoexcavator.

Cum pot deszăpezi un oraș, niște firme fără angajați?

Când dai deszăpezirea unui oraș pe mâna unei firme, e vital să verifici câți angajați are. Nici la capitolul ăsta n-au fost atenți șefii Primăriei și ai EDILITAREI.

Potrivit site-ului Ministerului Finanțelor, MONOLEGIUS S.R.L. are un singur angajat (vezi dovada, mai jos), SENCOL S.R.L. are trei, iar TISVARO CONSTRUCT are patru. Adică, fix ce ne trebuia, la Târgu Jiu, nu-i așa?

Nimeni nu a verificat starea tehnică a utilajelor închiriate

Deși era obligatoriu, nimeni nu a verificat cu adevărat starea tehnică a utilajelor închiriate. Într-un răspuns remis GORJNEWS, Primăria Târgu Jiu lasă să se înțeleagă că o verificare prealabilă nu era necesară, deși mașinile lui Nicolae Sarcină au cedat după prima zi de deszăpezire.

Comandamentul de deszăpezire a existat doar pe o hârtie

Tot ce mai lipsea, după eșecul răsunător al deszăpezirii, era politizarea ”izbânzii”. Tabăra pro-Romanescu a spus că e vina conducerii EDILITARA, și că oricum societatea aceasta e în subordinea Consiliului Local, nu a primarului. Ceilalți au spus că singurul vinovat e Romanescu, fiindcă n-a trasat sarcini viceprimarilor, directorilor, s-a simțit sabotat ș.a.m.d.

În realitate, din documentele oficiale obținute de GORJNEWS rezultă clar că deszăpezirea trebuia coordonată de Comandamentul de deszăpezire.

Lecturând componența Comandamentului de deszăpezire, rezultă clar că e dominat de clientelă PSD. Întrebarea care se pune, însă, este alta: s-a reunit vreodată, cu adevărat, acest comandament, în cele trei săptămâni în care orașul a fost înzăpezit? Mai degrabă, nu.

Având în vedere toate cele dovedite mai sus, tot ce ne rămâne e să ne rugăm să nu mai ningă, și să vină odată primăvara, cu tradiționalele ei contracte, pe bani publici: achiziții de panseluțe, înfrumusețări de spații verzi, văruit de borduri, ”toaletări” de tei în floare, și câte și mai câte!

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.