Expoziţia artistului plastic gorjean Aurelian Şuţă – Şai, la Galeria „Arta” din Craiova
Expoziţia artistului plastic gorjean Aurelian Şuţă – Şai, la Galeria „Arta” din Craiova
Gorjul cultural4 septembrie 2013

Marţi, 3 septembrie a.c., la Galeria „Arta” din Craiova, artistul plastic gorjean Aurelian Şuţă – Şai a vernisat, în prezenţa unui numeros şi select public, o expoziţie de caricatură şi grafică. Organizatori ai evenimentului: Consiliul Judeţean Dolj, Muzeul de Artă din Craiova, Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti, Uniunea Artiştilor Plastici – Filiala Craiova. Moderator a fost directorul instituţiei muzeale craiovene, domnul Florin Rogneanu.

afis

În acest context, trebuie să amintim că Aurelian Şuţă – Şai, la ediţia de anul trecut a Salonului Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură din capitala olteană, a fost recompensat cu premiul “Silvan Ionescu”. Iar criticul Florin Rogneanu stabilea prompt că lucrările gorjeanului “rezumă desenul la o imagine plină de spirit şi cu adresă directă”. Şi, în general, acelaşi F.L., afirma: “Adevărată acrobaţie grafică şi spirituală, caricatura este un gen de grafică ce pare că se naşte din jocul liber al fanteziei îmbinând satira incisivă cu gluma uşoară, spiritul inventiv cu humorul savuros. Paradoxal, făcută de oameni trişti, caricatura trebuie să aibă şi plasticitate, să cuprindă câte ceva şi din traiul cotidian al fiecărui individ sau al familiei, să intuiască toate situaţiile bizare sau curioase în care individul poate să fi e aruncat şi să nu evite cu siguranţă caracterul „diabolic“ pe care Baudelaire îl atribuia acesteia”.

Revenind la expoziţia acestui început de toamnă, trebuie să remarcăm dintâi că a fost (su)pusă sub semnul de gasteropod, bourel, culbec. Artistul dorind probabil şoaptă de descântec şi fantasmă la capăt de corn boieresc. Cât şi un nod imens, pe din dos de lună, peste flacăra culorilor svelte, de vegetal şi sobru. Aurelian Şuţă – Şai tocmai a împuns îngerii cu aruncări de măceşe de pe dealuri mănăstireşti. Veselia poate reveni celor cu dinţi fernadeleşti ori tuturor ce au câte ceva de felul acesta. Însă, miza fiecărei întâmplări explodează ca o boabă de rouă în căsuţa unui melc-cotobelc.

Imprudent cu sine, înalt şi distant, artistul calcă mai departe de caricatura tabloidă, smulgând dintr-un pridvor al maeştrilor nemăsurate amurguri cu fluturi minerali. Conform cu situaţia, Aurelian Şuţă – Şai trece cu paşi mari pe nisipul gros al creaţiei fastuoase…

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.