Filip şi Andrei continuă să sape. Acum, pe Ruşeţ
Filip şi Andrei continuă să sape. Acum, pe Ruşeţ
Opinii21 aprilie 2011

Castorii, când se opresc din mestecat, mor

Întâi, fac precizarea că nu e uşor să scoţi un ziar de investigaţii cu două zile înainte de Înviere. Conform preceptelor ortodoxe, faţă de nermernicii şi borfaşii care continuă să nenorocească acest judeţ ar trebui să manifestăm îngăduinţă, toleranţă, să-i lăsăm în plata Domnului, să ne întoarcem buzunarele pe dos în faţa lor şi să-i lăsăm să sugă tot. Sau, cum ar scrie „fătucile” cu minte mai scurtă decât fusta, ar trebui să fim mai buni, măcar acum, măcar azi, să facem şi noi un ziar cu felicitări plătite din bani publici de domnii primari, parlamentari şi de domnii directori din minerit, să le oferim, nu-i aşa, ocazia să se adreseze pe această cale poporului asupritor.

Despre rolul lui Ionel Manţog în echilibrul ecologic al judeţului

Mă mănâncă de ceva vreme tastatura să scriu un editorial despre rolul lui Ionel Manţog în echilibrul ecologic al judeţului Gorj. Nu am scris un astfel de text, şi bine am făcut. Veţi vedea de ce, mai la vale. Săptămâni în şir, aproape toţi oamenii politici şi aproape toată presa liberă şi independentă l-au pus la zid, l-au făcut în fel şi chip şi l-au declarat responsabil de toate relele trecute, prezente şi viitoare din judeţul Gorj. A fost o petrecere monstruoasă într-un sat denaturat din care tocmai fusese alungat ultimul strigoi. O asemenea coeziune în imbecilitate nu am văzut de mult timp la regnul uman. Atunci am vrut să scriu că Ionel Manţog, această oaie neagră ar trebui protejată, nu sfâşiată cu sudălmi. Sociologii nu s-au aplecat până acum suficient asupra rolului oii negre în fiinţarea şi evoluţia grupurilor umane. E o posibilă temă de doctorat. Oaia neagră este, cred eu, cea care dă identitate şi rost oilor albe.
Apoi, după semnarea protocolului dintre PNL şi PSD şi naşterea USL-ului la Gorj, am fost mâhnit de iminenta dispariţie a unuia dintre puţinii oameni politici locali, Dian Popescu. Atunci am vrut să scriu altă tâmpenie: că Dian Popescu îi va mesteca în cafea lui Ion Călinoiu, dimineaţa, şi că nu va mai avea nimic de obiectat, niciodată. Deunăzi, protocolul abia parafat sări în aer, încă o dovadă că Dian Popescu este printre puţinii oameni politici din Gorj, astăzi. Debarcarea lui Ionel Manţog, coroborată cu preconizata amuţire a lui Dian Popescu trebuia să declanşeze, credeam eu, o horă a definitivei uniri a politicienilor locali. Cu Ion Ruşeţ, omul PSD-ului, uns preşedinte la PDL, cu Dian Popescu mut ca o lebădă, vorba lui Lucian Blaga, cu UNPR, PC şi PRM doar de decor şi fără lideri politici, Gorjul devenea roşu aprins, uniform, fad, sterp, nenorocit şi aducător de nenorociri pentru cei mulţi.

Dian Popescu, nicio vorbă despre popor, totul pentru ciolan

Paranteză: foarte mintos, Dian Popescu îi bagă cu uşurinţă sub masă pe partenerii săi de retorică politică. Subliniez, însă, că foarte rar iese din registrul dialogului politic, purtat pe orizontală cu omologii, şi că nu l-am auzit vorbind poporului. Mai mult, nimeni de la PNL Gorj nu iese public niciodată cu vreo frântură de strategie, cu vreo soluţie legată de evoluţia socio-economică a judeţului. Tot discursul se concentrează pe obţinerea, pentru ei, a cât mai multor locuri la geam, în vagonul de clasa I. Despre ţară şi popor, nimic. Exceptând experţi scăpătaţi de tipul lui Laurenţiu Ciurel, nimeni nu aduce în dezbaterea publică soluţii pentru Gorjul contemporan, spaţiul media fiind ocupat fie de dueluri inepte între politicieni, fie cu osanale asortate cu priviri galeşe, aduse de jurnaliste de mare succes, pe bază de contract publicitar, puternicilor zilei.

Au gonit oaia neagră şi acum caută alta

După ce au pus toţi trei umărul la debarcarea lui Ionel Manţog, între senatorul Ion Ruşeţ, primarul Rovinariului, Dorin Filip, şi prefectul de Gorj Liviu Andrei a început un război surd, cu cuţitele pe masă. Lui Ion Ruşeţ foarte multă lume, inclusiv realitatea imediată din judeţ, îi cere insistent să-l demită pe Liviu Andrei. Pentru că nu are limite şi vrea să rămână golan până la capăt, Andrei s-a înhăitat cu naşul său, Dorin Filip, şi a declanşat lupta pentru adjudecarea controlului total în PDL Gorj. Una peste alta, se doreşte ca Ruşeţ să accepte să devină un fel de Cosmin Popescu, pe vremea lui Ionel Manţog. Cu două diferenţe: 1. Cosmin Popescu are caracter, bun simţ şi e un tip educat. 2.  Ionel Manţog nu e doar un mare golan. El este şi foarte inteligent, lucru care de multe ori îi aduce doar deservicii. Un fel de motor de Mercedes în caroserie de Oltcit.

Trei întâlniri de taină cu Gheorghe Falcă, ca să-l „aranjeze” pe Ruşeţ

În ultima perioadă, cuplul Andrei – Filip a avut trei întâlniri de taină cu Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu, ca să-l îmbârlige pe senator la preşedinte. Cu fiecare prilej, prevalându-se şi de simpatia declarată de Ruşeţ faţă de Vasile Blaga, contracandidatul lui Emil Boc, preferatul prezidenţial, s-a căutat o cale să i se monteze zgardă lui Ruşeţ, şi încă una foarte scurtă. Pe principiul, ori el, ori noi. Mai mult, Ruşeţ a fost abordat şi din flancul stâng, fiind scuturat şi dinspre PSD, să îşi revină şi să nu tulbure buna înţelegere şi conlucrare dintre politicienii locali. Cei care îl vor pus cu botul pe labe pe Ion Ruşeţ se bazează şi pe anumite vulnerabilităţi ale proaspătului preşedinte al PDL Gorj, pe care le vom detalia cu alt prilej.
Subliniem că Ruşeţ n-a declanşat nicio cruciadă. N-a suflat nicio vorbă împotriva PSD-ului şi a golit de identitate şi de discurs PDL Gorj, prin tăcere, limbaj de lemn şi inacţiune. Cu toate acestea, aţi văzut, între oile acestea, toate albe, e răzmeriţă. Le trebuie neapărat altă oaie neagră. Filip şi Andrei trebuie să sape la nesfârşit pe cineva, aşa cum castorii dacă se opresc din mestecat mor.

Condescu, gafa anului

În final, două precizări: 1. în aceste săptămâni Ion Ruşeţ îşi joacă destinul politic. Depinde aproape numai de el dacă se va pierde în turmă sau se va delimita de ea şi o va conduce. Aici o bătălie sforăitoare este de dus, în primul rând, între omul Ruşeţ şi omul politic Ruşeţ. 2. Marin Condescu este, şi el, mut ca o lebădă, de câteva luni, de când GORJNEWS l-a demascat că a făcut imensa prostie de a-şi cumpăra, în nume propriu, pe persoană fizică, acţiuni de 800.000 de euro, bani pe care nu-i poate justifica. Opţiunea lui Marin Condescu pentru una din cele două tabere este posibil să tranşeze definitiv confruntarea.
Notă: Pentru că nici nu a catadicsit să-l întrebe, în treacăt, pe Marin Condescu despre provenienţa celor 800.000 de euro, GORJNEWS cere desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate.

2 COMENTARII
  • o femeie desteapta 28.04.2011 la ora 22:55 pm
    Bravo domnule Narcis,esti extraordinar,te admir foarte mult,nimeni din presa locala nu scrie adevarul,toti scriu adevarul platit de sefii de "gazete", parca doar tu ai ochii deschisi si incerci sa-i faci pe altii sa vada ,cat despre "MANTOG" va mai curge multa apa pe Jiu pana se va naste un lider de partid ca dumnealui. Toti sefii de la deconcentrate,prefect,subprefect au fost scosi din anonimat de Mantog(i-a facut oameni),drept rasplata l-au vandut,..............unde-i dreptatea?????
  • BOR – alături de poporul pe care 01.05.2011 la ora 15:46 pm
    [...] Mirela Pete, Shayna, Scorpio, Strumfita cu esarfa, Theodora, Alex Mazilu, Blogatu ,  Costin Comba, Gorj News, artistul Marius Lupu, Marius Stefan Aldea, Nelinistitu’ Adrian Voicu , Teo Negura, Vania , Vlad, [...]
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.