Finul lui Miron Mitrea îşi ia tainul de la primăriile PSD din Gorj
Finul lui Miron Mitrea îşi ia tainul de la primăriile PSD din Gorj
Investigatii2 iunie 2011

Compania Romprest Service din Bucureşti, deţinută de patronul echipei de fotbal Universitatea Cluj, controversatul om de afaceri Florian Walter, şi-a umflat buzunarele şi cu câteva milioane de euro de la două primării din judeţul Gorj. Una este Primăria Turcineşti unde, asociată cu alte două companii cu lipici la banii Consiliului Judeţean, a făcut o alimentare cu apă foarte scumpă  – 29 miliarde lei vechi fără TVA – dar atât de proastă încât a ajuns să fie cercetată de DNA. Recent, compania lui Walter s-a înfipt şi în fondurile Primăriei Târgu Jiu unde, alături de încă două firme cu notorietate prin judeţ, a pus mâna pe un contract de 26 de milioane de lei, adică 6,5 milioane de euro. Apariţia firmei prin Gorj, la cele două primării PSD, nu este întâmplătoare, având în vedere că Florian Walter, sau Florian Buşcă pe numele lui de până în 2006  – schimbat din cauza problemelor penale – este unul din finii lui Miron Mitrea, membru de marcă al partidului condus de Victor Ponta.

Ultima achiziţie remarcabilă a firmei lui Miron Mitrea este cea de la Primăria Târgu Jiu unde, asociată strategic cu Rovimcon Company şi cu firma Consiliului Judeţean Gorj, respectiv Întreprinderea de Drumuri şi Poduri, a pus mâna pe un contract destul de gras, în valoare de peste 6 milioane de euro. Banii vin de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 şi vizează atât modernizarea zonei Bicaz cât şi a mai multor străzi din municipiul Târgu Jiu, printre care cea din Panduraşul sau noul cartier Narciselor. Valoarea totală a proiectului este de 26.765.554 lei, adică fix 6.528.183 euro, bani care vor intra în primul rând în buzunarele societăţii Romprest Service SA din Bucureşti, în calitate de lider de asociaţie, urmând ca aceasta să împartă caşcavalul şi celorlalte firme. Dureros este însă că execuţia lucrărilor va fi făcută de cele două companii din Gorj, care mai au ceva utilaje şi experienţă în acest sens. Drept dovadă că firma lui Walter nu va face altceva decât să încaseze banii este chiar specializarea companiei respective şi zecile de milioane de euro pe care le-a încasat până acum din… prestarea de  servicii de curăţenie! Compania finului lui Miron Mitrea este expertă în astfel de servicii, singurele asfaltări fiind făcute la Târgu Jiu. Se pliază de minune aici expresia aceea din popor care spune că „unii, cu mălaiul, alţii…”.

A făcut o alimentare cu apă numai bună de verificarea DNA

Firma lui Walter nu este la prima tangenţă cu banii publici de la primăriile gorjene. Aceasta a executat deja renumita alimentare cu apă de la Turcineşti. Sau, mai bine spus, s-a cam făcut că o execută, pentru că după câte se cunoaşte, primarul din Turcineşti, Vasile Gogălniceanu este cercetat penal pentru că a plătit nişte lucrări care nu se regăseau în teren. Şi aici, societatea din Bucureşti s-a folosit de un paravan pentru că habar n-avea să execute astfel de lucrări. Astfel, s-a asociat cu firma Pres Sanitas şi cu compania Constnuc 2002, ambele favorite ale liderilor PSD locali aflaţi în fruntea administraţiei publice.

Cine sunt Florian Walter şi firma Romprest Service

Florian Walter sau Florian Buşcă, aşa cum îl ştia lumea până prin 2006, când şi-a schimbat numele din cauza problemelor cu justiţia, este unul din finii lui Miron Mitrea, membru marcant al PSD, astfel că apropierea societăţii sale de primăriile conduse de membrii acestui partid nu este întâmplătoare. După mai multe schimbări în acţionariat, în prezent pachetele de acţiuni sunt distribuite între 3 persoane juridice, după cum urmează: Detaco LLC din Statele Unite (55,24 %), 3I Group PLC din Marea Britanie (34,76%) şi CN Aeroportul Henri Coandă din România (10%). Preşedintele Consiliului de Administraţie este nimeni altul decât Florian Walter. Interesant este însă faptul că acţionarul majoritar, Detaco LLC din SUA… nu prea există. Mai mulţi jurnalişti din presa centrală au făcut o serie de cercetări cu privire la această firmă şi au descoperit că nu figurează în Registrul Comerţului din statul Kentucky, unde, chipurile, ar fi înregistrată.
Florian a debutat în afaceri la începutul lui 2000, când îşi începe şi cariera politică ca membru al PSD, numele lui figurând în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. În prezent, Walter Florian este asociat ca persoană fizică în 4 firme: Teletrade Internaţional Consulting SA, Dinamo 1948 SA, Antrepriza Construcţii Montaj nr.4 Bucureşti SA şi Walter Company SRL. De asemenea, este şi administrator în 3 firme: Antrepriza Construcţii Montaj nr.4 Bucureşti SA, Dinamo 1948 SA şi, evident, Compania Romprest Service SA.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.