Fiul afaceristului Rentea Paulian îşi face vilă în mijlocul unei străzi din Târgu Jiu
Fiul afaceristului Rentea Paulian îşi face vilă în mijlocul unei străzi din Târgu Jiu
Investigatii26 noiembrie 2010

În ultimii ani, în Târgu Jiu au răsărit cartiere de lux, cu vile care mai de care, ridicate majoritatea din furăciuni, şi foarte puţine din muncă cinstită. Şi unii, şi alţii dintre proprietari refuză să înţeleagă că palatele lor nu sunt suspendate în neant, ci se învecinează cu nişte străzi, fără de care n-ar putea pleca de acasă şi nici nu s-ar mai putea întoarce la domiciliu. Astăzi, în Târgu Jiu oricine poate construi oriunde i se năzare, de aceea avem un ghiveci urbanistic aproape imposibil de descurcat, cu cartiere pompoase presărate cu construcţii impunătoare şi străzi de mahala.

Încă nu a fost finalizat Planul de Urbanism General (PUG) al Târgu Jiului şi, potrivit unor surse, când va fi gata nu va cuprinde şi noile cartiere. Neavând PUG, nu pot fi realizate Planuri de Urbanism de Detaliu (PUD – uri), în care s-ar fi specificat exact unde şi pe ce suprafeţe se poate construi. Pentru construcţiile ridicate în ultima perioadă a fost necesară elaborarea de Planuri de Urbanism Zonal (PUZ – uri), rămânând la latitudinea fiecărui cetăţean dacă cedează sau nu din proprietatea sa pentru amenajarea de drumuri sau utilităţi.

Proiectele cadastrale se suprapun

Întrucât multe proiecte cadastrale au fost realizate haotic, de către experţi care au făcut planuri de amplasament bazându-se pe buna credinţă a proprietarilor, s-a ajuns ca în schiţele cadastrale ale Primăriei Târgu Jiu foarte multe proprietăţi să se suprapună. În baza acestor schiţe cadastrale se întocmeşte şi PUZ-ul, de către fiecare proprietar în parte. Unii ajung, astfel, să-şi construiască vila în mijlocul drumului. La rândul ei, Primăria nu poate şi nu are nicio bază legală să amenajeze drumuri pe terenuri aflate în proprietatea unor cetăţeni. Pentru a amenaja aceste drumuri, întâi ar trebui elaborate toate planurile urbanistice enumerate mai sus şi abia apoi să exproprieze terenurile necesare. Pe deasupra, aceste exproprieri ar costa foarte mulţi bani.

Gard construit legal în mijlocul drumului

Rentea Paulian, fiul omului de afaceri cu acelaşi nume, a cumpărat un teren în capătul străzii Nicu D. Miloşescu, din cartierul Şişeşti. Întâi şi întâi l-a împrejmuit cu un gard de beton. Toate ar fi fost bune şi frumoase, dacă împrejmuirea respectivă nu ar fi fost trasată chiar pe mijlocul drumului de exploatare existent lângă proprietatea lui Rentea Paulian! Acest drum tocmai fusese balastat de Primărie şi pregătit pentru asfaltare! Este o dovadă indubitabilă de cretinism să îţi construieşti un palat blocând, în acelaşi timp, căile de acces către el. Întrucât Rentea Paulian a decis, cu capu lui, să lase între gardul său şi al vecinului doar o potecă de 3 metri lăţime, nimeni nu va mai putea amenaja vreodată şanţuri sau trasee pietonale, nemaipunând la socoteală că pe acea străduţă abia se va strecura câte o maşină cu gabarit redus. Doamne – fereşte să fie nevoie, vreodată, de accesul unei maşini de pompieri!

Aşa a vrut muşchii lui

Contactat telefonic, Rentea Paulian a declarat că împrejmuirea făcută este conformă cu schiţa cadastrală executată de expertul Emil Sanda şi că deţine PUZ făcut în 2010 în baza schiţei cadastrale. Are toate autorizaţiile necesare din partea autorităţilor şi, în consecinţă, nu se face vinovat de încălcarea niciunei legi. Nu are nicio obligaţie şi nu vede de ce trebuie să cedeze din proprietatea sa pentru acel drum. “Faptul că trec 3-4 maşini pe acolo nu înseamnă că trebuie să renunţ eu la proprietatea mea”, a mai spus Rentea Paulian.

GORJNEWS pune rămăşag: va fi demolat gardul săracului!

În urma sesizărilor primite din partea localnicilor nemulţumiţi că le sunt limitate căile de acces către proprietăţile lor, Primăria Târgu-Jiu va trimite experţii cadastrali care vor cerceta dacă acel drum a fost ocupat abuziv. “Dacă se va constata că proiectele cadastrale ale domnului Rentea sau ale vecinilor săi sunt executate defectuos,  se va decide demolarea unuia dintre garduri”, ne-a declarat Albu Vasile, inspector în cadrul Serviciului de Urbanism din Primăria Târgu Jiu.

1 COMENTARII
  • dan G 02.12.2010 la ora 20:24 pm
    Domnilor..cereti prea mult de la un *****..ce pretentii aveti???daca asa il duce capul si muschii pe domnul Paulian, omul trebuie sa-si investeasca banii in ceva care i-a castigat pe sutele de masina care le-a vandut..asa considera ca trebuie sa faca casa in " poteca "...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.