Formularul E112, în atenţia senatorului Dan Voiculescu
Formularul E112, în atenţia senatorului Dan Voiculescu
Investigatii25 februarie 2010

Au trecut circa zece săptămâni de când am solicitat în scris fiecăruia dintre parlamentarii de Gorj să se implice în corectarea cadrului legislativ care reglementează eliberarea Formularului E112. Până acum nici unul nu s-a înhămat la treaba asta. A făcut-o, în schimb, senatorul Dan Voiculescu, preşedinte fondator al Partidului Conservator. Într-o declaraţie politică depusă luni, 22 februarie a.c., la Senat, senatorul Dan Voiculescu le-a cerut public premierului Emil Boc, ministrului Sănă­tăţii, Cseke Attila, şi preşedintelui Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate, Nicolae Duţă, să facă demersurile necesare organizării unui aşa-numit „ghişeu unic pentru Formularul E112”.

Liderul PC s-a referit la „incapacitatea statului român de a asigura dreptul la viaţă şi la asistenţă medicală de specialitate. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât calitatea de cetăţeni europeni le oferă românilor un arsenal important de drepturi, inclusiv pe acela de a-şi trata afecţiunile în altă ţară membră UE. Conform articolului 22 alin. (l) lit. (c) din Regulamentul (CEE) Nr. 1408171 o persoană are dreptul să beneficieze de îngrijiri medicale în alt stat membru UE decât statul competent (de afiliere), pe cheltuiala acestuia din urmă, în cazul în care această persoană a fost autorizată de către instituţia competentă să se deplaseze în alt stat membru pentru a primi tratament medical corespunzător stării sale de sănătate. Pentru a beneficia de acest drept, cetăţenii români trebuie să îndeplinească formalitatea completării Formularului E112. Însă, ca în atâtea alte cazuri, statul român, prin iresponsabilitate şi birocraţie, a reuşit să anuleze şi acest drept. Nu a desfăşurat o companie publică de informare referitoare la formularul E112 şi a creat proceduri extrem de complicate, ce descurajează orice bolnav care are nevoie acută de tratament.
Pentru a schimba această situaţie, care descalifică statul român şi pe toţi demnitarii săi, se impune simplificarea etapelor necesare completării formularului E112 după sistemul ghişeului unic şi stabilirea unei durate maxime de finalizare a întregii proceduri, care, în opinia mea, nu ar trebui să depăşească 10 zile. În acest sens, solicit public premierului Boc, ministrului sănătăţii Attila şi preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Nicolae Duţă să facă demersurile necesare organizării ghişeului unic pentru formularul E112. Sper că avem toţi înţelepciunea de a lupta pentru viaţă, dincolo de orice rivalităţi politice.
În ultimă instanţă, diferenţa dintre populism şi responsabilitate o reprezintă faptele noastre.”
Mai mult, cum se poate vedea mai jos, senatorul Dan Voiculescu a preluat pe blogul personal un pasaj din campania „Cancerul nu ucide, statul român,da”, derulată de GorjNEWS.ro şi Radio Târgu Jiu.

2 COMENTARII
  • Laurentiu Toma 25.02.2010 la ora 19:46 pm
    De cand l-am vazut implicandu-se in povestea lui Daniel Raduta, Dan Voiculescu s-a schimbat. Imaginea pe care Basescu o facuse mogulilor - coarne, copite si coada - nu mai este atribuita lui Dan Voiculescu, care se diferentiaza prea mult de Patriciu si Vantu. Dan Voiculescu nu mai este un mogul. Este un om cu initiativa si opinie. Ce ne vom face daca sistemul propus de actualii guvernanti va reduce la tacere si aceste ultime sperante ale omeniei? Vom mai avea ceva in care sa credem? Asta ne va spune doar timpul. Pana atunci ramane sa visam ca se vor indeplini cerintele propuse de senatorul Dan Voiculescu...
  • fiul gorjului 26.02.2010 la ora 12:31 pm
    clar .. e schimbat .. :) indiferent cate intiative pozitive va avea - niciodata nu va spala jegul acumulat
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.