Fotografie de grup, cu specialiştii în achiziţii publice ai Primăriei Târgu Jiu
Fotografie de grup, cu specialiştii în achiziţii publice ai Primăriei Târgu Jiu
Investigatii8 octombrie 2009

verzeDin luna aprilie tot scriu despre matrapazlâcurile din cadrul licitaţiei de atribuire a centurii Târgu Jiului, lucrare în valoare de 25 milioane de euro. “Specialiştii” Primăriei şi-au văzut de treabă, oamenii legii nu şi-au băgat nasul, majoritatea având diverse “obligaţii” faţă de primarul Florin Cârciumaru – spaţii şi terenuri concesionate, utilaje închiriate de-a moaca de la Direcţia de Servicii Comunale, rude angajate, legături de afaceri şi multe altele.
În continuare, foarte succint, elemente vechi şi noi, într-o înşiruire logică, despre cea mai lungă şi ilegală licitaţie din câte s-au pomenit, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi.
Primăria Târgu Jiu este în pragul falimentului. Nimic neobişnuit, multe instituţii similare din judeţ şi din ţară se află în aceeaşi situaţie. Ca un indicator destul de relevant, două firme de leasing au refuzat în acest an creditarea Primăriei Târgu Jiu pentru achiziţionarea unui autoturism de serviciu PEUGEOT 607, în valoare de circa 40.000 de euro, dorit de Florin Cârciumaru.

Modernizarea centrului, de la 87 la 179 miliarde lei vechi

De la o valoare licitată iniţial de 87 miliarde de lei vechi, prin acte adiţionale şi alte subterfugii, investiţia referitoare la modernizarea centrului Târgu Jiului a ajuns la 179 miliarde de lei vechi! Explicaţia de doi bani a edililor: s-a mărit suprafaţa modernizată cu câţiva metri, suficienţi să mai adauge aproape 100 de miliarde de lei vechi la contractul iniţial! Din luna martie a.c., angajaţii Polaris M. Holding, firma care pune în aplicare proiectul inept al arhitectului Dumitru Florescu, care a cebăluit, efectiv, centrul oraşului lui Brâncuşi, nu au mai văzut niciun ban de la Primăria Târgu Jiu, motiv de presiuni şi de şantaj la adresa edililor. Deşi Primăria accesase un împrumut bancar pentru modernizarea centrului, destinaţia acelor fonduri a fost schimbată în condiţii de o legalitate îndoielnică. Din acest motiv, în luna august a.c., consilierii locali, cu gândul la chiolhanul de după de la Terasa ANNA din Târgu Jiu, au aprobat, ca primarul, accesarea unui nou împrumut cu aceeaşi destinaţie! Nimeni, în Târgu Jiu, nu a scos un cuvinţel despre asta, nici măcar consilierii locali ai PDL-ului. Profit de ocazie şi îl rog pe Florin Cârciumaru să le amenajeze câte un pat consilierilor locali PDL, cât mai confortabil, să se odihnească în şedinţe pentru a fi foarte apţi apoi. Pe fondul datoriilor acumulate faţă de Polaris M. Holding, ignorând că la licitaţia pentru centură se înscriseseră multe filme ca lumea albă, atrase de potul destul de mare, cu jurişti de elită, edilii s-au înţeles cu staff-ul Polaris-ului să supraevalueze lucrarea de modernizare a centurii şi să le-o atribuie, pentru a mai regla, cât de cât, lucrurile, date fiind datoriile de zeci de miliarde pe care Primăria le înregistrează faţă de firma amintită. Zis şi făcut, Polaris M. Holding a licitat cu 137 de miliarde de lei vechi peste cel mai mic preţ(!), înregistrând a şaptea ofertă ca valoare.
Au urmat lucruri greu de imaginat, cu atât mai dificil de înţeles. Au fost descalificate, pe motive majoritatea puerile, cele şase firme care licitaseră mai puţin decât Polaris M. Holding, pentru ca societatea coordonată din umbră de Radu Mazăre să rămână cu cea mai mică ofertă.

Şapte contestaţii la CNSC, două litigii la Curtea de Apel Craiova

Firesc, au fost, în total, şapte contestaţii la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). După ce CNSC-ul a dat câştig de cauză firmelor ce i se adresaseră, deşi Primăria ar fi trebuit să atribuie lucrarea, halucinant, a depus plângere la Curtea de Apel Caiova, împotriva CNSC-ului şi în favoarea Polaris-ului! Fireşte că a pierdut procesul! Mai mult, conform celor declarate de Ion Udangiu, directorul general al S.C. C&I EUROCONSTRUCT, Primăria trebuie să-i plătească 3 miliarde de lei vechi, cheltuieli de judecată!
Dincolo de orice închipuire, edilii nu au respectat nici hotărârea judecătorească a Curţii de Apel, motiv pentru noi contestaţii la CNSC! În cele in urmă, la 25 septembrie a.c., după ce totul începuse să pută foarte rău, CNSC a dat pentru prima dată câştig de cauză Primăriei Târgu Jiu. Pe fondul scandalului creat, edilii au trebuit să se oprească mai jos de a şaptea ofertă, la S.C. COLAS DRUMURI S.A. Ghinion, când să fie atribuită lucrarea, S.C. C&I EUROCONSTRUCT a depus, la rândul ei, zilele trecute plângere la Curtea de Apel Craiova, împotriva ultimei decizii a CNSC. Deci, răbdare şi tutun.

Manipulări publice de doi lei

Primăria Târgu Jiu nu are doar specialişti în achiziţii publice. Aici găsim şi nişte maeştrii ai manipulării publice, apţi de tot felul de diversiuni răsuflate din start, puse în operă prin extensiile lor din diverse organe de presă.
Pentru că presa centrală a relatat că S.C. EURO CONSTRUCT TRADING ’98 S.R.L, parte a concernului Euroholding, este controlată de personaje din anturajul preşedintelui Băsescu, străjerii imaginii publice a lui Florin Cârciumaru au lansat pe piaţă, de curând, gogomănia conform căreia S.C. C&I EUROCONSTRUCT S.R.L., o cu totul şi cu totul altă firmă, care a depus cele mai multe contestaţii, aparţine lui Dorin Cocoş şi Elenei Udrea. Nu cunosc potenţialul acestei firme, dar din portofoliul de lucrări prezentat pe site-ul ei rezultă clar că nu este butonată de Cocoş şi Udrea. Neputinţa şi incompetenţa specialiştilor Primăriei Târgu Jiu sunt mascate asociind o firmă cu persoane cu care nu are nicio legătură, diversioniştii de serviciu prevalându-se de o coincidenţă de nume.
Precizare: în debutul acestui articol am inserat o fotografie de grup, cu o parte din specialiştii Primăriei Târgu Jiu.

11 COMENTARII
  • X_Mann 08.10.2009 la ora 8:36 am
    Imi dau cuvantul de onoare ca este cea mai elocventa fotografie care am vazut-o in viata mea, aceasta cu "specialistii" de la Primarie.
  • Din Olimp 08.10.2009 la ora 9:13 am
    Muritorule, trimite acest articol intregii prese centrale!
  • Ideal 08.10.2009 la ora 9:58 am
    f buna precizarea ... doar ..o parte ..
  • Oltean 08.10.2009 la ora 15:18 pm
    Felicitari pentru toate articolele publicate si mai ales pentru curajul de care dai dovada in acest oras plin de comunisti corupti,uitati de vreme...in sfarsit cineva care spune lucrurile pe fatza,citesc zilnic articolele de pe site, inca o data FELICITARI !!!
  • Victor 09.10.2009 la ora 1:57 am
    Acest lucru este posibil in Tg Jiu si Gorj pt. ca la noi in judet NU EXISTA SOCIETATE CIVILA, sau aceasta exista doar pe ... hartie. Publicul este ocupat cu viata de zi cu zi tot mai grea, este scarbit de politicieni si de actiunile lor populiste si atunci lipseste cu desavarsire opinia cu "greutate" a societatii civile, iar aceasta nici nu poate fi auzita de factorii responsabili din Gorj: prefect, presedinte de consiliu judetean,primari, consilieri locali si judeteni etc. si asa surzi...
  • sin 09.10.2009 la ora 20:24 pm
    Narcis... ia incearca un studiu privind evolutia numarului de anagajati in primaria Tg Jiu.. ;)
  • CRITIC 19.01.2010 la ora 20:45 pm
    NARCIS FACI BINE CE FACI. DAI INAINTE CU TUPEU
  • simona 19.01.2010 la ora 20:45 pm
    Care din cele 3 verze este Circiumaru?????
  • jumpersio 19.01.2010 la ora 20:46 pm
    Cred ca sunt mai multi specialisti in primarie si te invit sa faci o poza de grup pe o 'tarla' din com. Balesti
  • roxana 19.01.2010 la ora 20:47 pm
    Nu ca n-ar exista societatea civila, dar activi sunt foarte putini dintre membri acesteia, deoarece unii sunt abonati ai intitutiei publice in discutie si de aceea nu pot auzi factorii responsabili din Gorj: prefect, presedinte de consiliu judetean, primarul, consilieri locali de la Tg-Jiu care se considera foarte transparenti
  • sori 19.01.2010 la ora 20:47 pm
    dai inainte cu investigatiile si in alte primarii faci foarte bine ce faci si mai cere sprijin si altor colegi de presa vezi Turceni, Tg-Carbunesti, Bumbesti-Jiu etc
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.