Gafele şi „ingineriile” lui Condescu ţin gorjenii încă un an fără fotbal!
Gafele şi „ingineriile” lui Condescu ţin gorjenii încă un an fără fotbal!
Investigatii1 iulie 2011

Marin Condescu, preşedintele clubului Pandurii, este imposibil de înţeles. Întâi, lipseşte un an de zile gorjenii de fotbal, minţind că modernizează gazonul stadionului Municipal. Apoi, încheie contract de 350.000 de euro cu o firmă, în care minte că face şi instalaţie de încălzire a gazonului. La două săptămâni, după ce, probabil, plăteşte instalaţia de încălzire, Condescu anunţă că nu o mai face, pentru că e inutilă. Apoi, Federaţia Română de Fotbal spune că Pandurii retrogradează automat anul viitor dacă nu au instalaţie de încălzire a gazonului. Condescu replică: „io sunt Condescu, io pun şefu’ la FRF, deci mi se rupe mie de FRF”. Între timp, terenul de joc e copertat cu gazon, iar Condescu ori e în foame de bani, ori începe să înţeleagă că gafa sa impardonabilă de a anula instalaţia de încălzire îl va costa retrogradarea. Atunci, minte în documente oficiale înaintate Primăriei Târgu Jiu că a cheltuit deja 400.000 de euro şi cere 3 milioane lei noi pentru a continua modernizarea stadionului şi pentru a monta … instalaţie de încălzire. Aia pe care a mai plătit-o o dată, astă-primăvară. Acum, în afară de faptul că se plătesc de două ori aceleaşi lucrări, având în vedere că niciun constructor din lumea asta nu poate monta instalaţie de încălzire fără a decoperta gazonul, rezultă că refacerea gazonului o ia de la capăt şi că gorjenii vor vedea din nou fotbal pe Stadionul Municipal abia în 2012.

În altă ordine de idei, din moment ce Pandurii nu e un club privat, Marin Condescu ar trebui să aibă decenţa de a răspunde presei şi spectatorilor, când e întrebat.

Foamea de bani a lui Condescu lasă stadionul pustiu

De vreo câteva luni de zile, conducerea Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu joacă „alba neagra” cu condiţiile de licenţiere în sezonul competiţional 2011-2013. Condiţia esenţială impusă de Federaţia Română de Fotbal este ca suprafeţele de joc ale stadioanelor să aibă sistem de încălzire. Aspectul acesta este invocat, însă, doar preferenţial de către oficialii clubului. Adică atunci când n-au niciun avantaj, spun că nu este necesară şi că s-a renunţat la ea, însă lucrurile se schimbă radical atunci când cer bani. Drept dovadă, în aprilie Marin Condescu, preşedintele clubului, a decis să renunţe la instalaţia de încălzire din gazon, parte a lucrărilor în valoare de 350.000 de euro la suprafaţa de joc. Peste două săptămâni, FRF decide că aceasta este imperios necesară pentru licenţiere. Peste o lună şi jumătate, Condescu trimite adresă la Primăria Târgu Jiu în care se laudă că a investit nu 350.000, ci 400.000 de euro în suprafaţa de joc (!), dar că pentru sezonul competiţional 2012-2013 trebuie ca aceasta să aibă instalaţie de încălzire, pentru a putea primi licenţa (!!!).
Aşa cum vă spuneam într-un articol în GORJNEWS, la începutul lunii iunie, Marin Condescu, preşedintele Clubului Sportiv Pandurii Târgu Jiu, a investit 350.000 de euro pentru a trimite echipa de fotbal în Liga a II-a. Pe scurt, povestea e cam aşa: la începutul anului, Condescu a promis că Pandurii vor avea un stadion de 15.000 de locuri, că gazonul va fi modernizat şi va avea şi o instalaţie de încălzire. Ulterior, prin luna martie, cifrele devin oficiale şi Marin Condescu anunţă că a semnat un contract în valoare de 350.000 de euro pentru refacerea suprafeţei de joc cu firma Gama Verde SRL. După două săptămâni, pe 1 aprilie, Condescu ia decizia de a renunţa la încălzirea gazonului, deşi era prevăzută contractual şi, probabil, plătită,  fapt care se dovedeşte foarte grav după doar şapte zile, când FRF decide că una din condiţiile obligatorii de licenţiere în sezonul competiţional 2012-2013 este tocmai această instalaţie.
La începutul lunii iunie, am publicat aceste lucruri, fapt care a stârnit multă vânzoleală pe la club, cei care nu ştiu decât să plece capul şi să răspundă cu „da şefu’, aveţi dreptate şefu’!” în faţa lui Condescu blamându-ne că exagerăm. Ba mai mult, s-a vorbit de dezinformare pentru că, de fapt, acea decizie a FRF ar fi fost luată doar… temporar şi că se va reveni asupra ei. Toate bune şi frumoase, numai că se pare că acea decizie „temporară” valorează o grămadă de bani. Sau, mai bine spus, este condiţie pentru acordarea unui milion de lei, din banii noştri, plătiţi la bugetul local.

Decizie de 250.000 de euro

Aşa cum vă spuneam, acea decizie a FRF valorează un milion de lei. Bine, dacă este să ne luăm după dorinţele celor de la Club, ar fi valorat vreo trei milioane de lei. Drept dovadă că încălzirea gazonului este, pe de o parte, condiţie esenţială de licenţiere şi, pe de alta, motiv de prelungire a contractelor de comodat şi de finanţare a clubului din bani publici, vă prezentăm două adrese trimise în luna mai a anului curent, de la Clubul Pandurii către unul din membrii fondatori, Primăria Târgu Jiu. Prima adresă este formulată în data de 18.05.2011, cu numărul de înregistrare 1412 şi sună cam aşa: „ (…) vă rugăm să viraţi urgent în contul nostru (…) deschis la Raiffeisen Bank, suma de 3.000.000 de lei (sume restante) necesară pentru: refacerea gazonului, modernizarea tribunelor şi vestiarelor şi a pistei de atletism”. Adresa se încheie cu mulţumiri de la Condescu. Până aici, nimic spectaculos, ci doar o banală adresă în care acesta cere bani Primăriei. I se şi dau, prin hotărâre de consiliu local, însă doar un milion, nu trei cât ceruse el iniţial. Problema şi confirmarea, totodată, a ceea ce am spus noi de vreo lună încoace apare în cea de-a doua adresă, nr. 1457, înregistrată la Club în data de 25.05.2011, în care se specifică următoarele: „Clubul nostru a investit deja aproximativ 400.000 de euro în refacerea suprafeţei de joc a terenului principal din incinta Stadionului Municipal, dar pentru sezonul viitor trebuie să continue seria investiţiilor în infrastructură. Având în vedre noile cerinţe impuse de FRF, începând cu sezonul 2012-2013 prin care terenurile de joc din Liga I trebuie să aibă suprafeţele încălzite iar stadionul trebuie să aibă minim 3.000 de locuri acoperite, vă solicităm prelungirea contractului de comodat nr. 1628 din 24.05.2005, pentru a putea investi în continuare în Stadionul Municipal din Tg-Jiu”.

FRF atenţionează clubul că fără instalaţie de încălzire retrogradează

Pentru a da greutate acestor cereri, Clubul anexează şi decizia FRF, pe care o publicăm şi noi în facsimil, în care cere, imperativ ca terenul de la Târgu Jiu să aibă instalaţie de încălzire. Adresa poartă numărul de înregistrare 1257 de la FRF şi este din data de 02.05.2011, adică la exact o lună de zile de la decizia „măreaţă” a lui Marin Condescu de a renunţa la aceste lucrări. Mai mult, FRF atenţionează că anual va inspecta instalaţiile. „Comisia de omologare va verifica anual existenţa şi funcţionarea dotărilor respective, în baza documentaţiei tehnice aferente şi, după caz, a reviziilor, probelor sau testelor făcute de firme specializate”, se arată în adresa FRF.

Întrebările de baraj…

Cum nici de data asta nu am putu obţine un punct de vedere oficial de la Clubul Pandurii, ne permitem să întrebăm public următoarele, în speranţa unui răspuns:
1) cât au costat lucrările de refacere a gazonului, având în vedere că Marin Condescu spune că a semnat contract de 350.000 de euro în aprilie iar în luna mai vorbeşte de lucrări în valoare de 400.000 de euro?
2) Cine a plătit lucrările, devreme ce Condescu afirmă, în adresa 1412 din 18.05.2011, că are nevoie de o restanţă de 3.000.000 de lei pentru refacerea gazonului, modernizarea tribunelor şi vestiarelor şi a pistei de atletism, iar în adresa nr 1457 din 25.05.2011 spune că a investit 400.000 de euro în refacerea suprafeţei de joc?
3) De ce s-a vorbit la club în luna iunie despre „decizia temporară” a FRF de a impune încălzirea gazonului drept condiţie de licenţiere în condiţiile în care, cu o lună mai devreme invocaseră această decizie pentru obţinerea unui milion de dolari, bani publici, din bugetul local al Primăriei Municipiului Târgu Jiu? Adică, din banii noştri!


1 COMENTARII
  • ciordescu 04.07.2011 la ora 21:09 pm
    Se va renunta la aceasta obligativtate din dosarul de licentiere de la anul asa ca nu va mai obositi sa scrieti...Ciordescu oricum e ciordescu...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.