Gheorghe Grigurcu – sărbătoarea în cărți
Gheorghe Grigurcu – sărbătoarea în cărți
Altele13 aprilie 2012

Luni, 9 aprilie a.c., am participat la un evenimentul cultural de excepţie – „Feţele lui Grigurcu” – produs de  HYPERLINK „mailto:[email protected][email protected] în parteneriat cu Municipal Art Gallery Târgu-Jiu. Aşa cum ne-a obişnuit şi cu alte ocazii, pe noi, toţi trăitorii de zi şi noapte ai Gorjului, scriitorul şi omul de cultură Vasile Vasiescu a subtitrat, cu deplinătate – „o viaţă în cărţi” – activitatea literară de excepţie a criticului şi poetului Gheorghe Grigurcu. Au fost prezenţi la manifestare numeroşi oameni de cultură din toate generaţiile, o delegaţie puternică de actori ai teatrului din localitate, scriitori şi artişti plastici, Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. Cele peste 75 de volume ale autorului expuse au fost oferite de poetul George Drăghescu, prieten de ani buni al sărbătoritului. De asemenea, sculptorul Paul Popescu a tăiat în marmură o lucrare „măr cu sceptru” pentru Gheorghe Grigurcu.
Întrucât s-au spus lucruri importante, vă punem la curent cu unele dintre ele.

VASILE VASIESCU: „Să fim martori cu toţii la viaţa scrisă a unui cetăţean al urbei noastre”

Doamnelor şi domnilor, bună seara şi vă rog să lăsaţi telefoanele deschise, iar dacă vă sună cineva să-i spuneţi: Nu pot domnule, sunt la o lansare cu Grigurcu! Mă bucur şi vă mulţumesc tuturor că aţi venit, tocmai acum când aveaţi atâtea treburi, ca să-l serbăm pe criticul şi poetul Gheorghe Grigurcu, cetăţean de onoare al urbei noastre, care, anul trecut pe o vreme ca aceasta a împlinit 75 de ani. Şi atunci era în proiectul meu o astfel de expoziţie, însă n-am fost în stare să o fac pentru că n-am avut bani pentru un ghem de aţă şi pentru nişte clipsuri. Şi cum să mă pun bine cu George Drăghescu, care este o bibliotecă Grigurcu, cum să-i asigurăm cărţile pentru trei zile şi cum să vă adun pe dumneavoastră ca să fim martori cu toţii la viaţa scrisă a unui cetăţean al urbei noastre. Până la urmă ar trebui să murim de necaz şi să plecăm de aici uşor fugăriţi la gândul că un singur om a putut să scrie atâtea cărţi şi noi să trecem ca nişte deştepţi ignoranţi pe lângă biblioteca urbei şi să nu intrăm vreodată să împrumutăm cărţile criticului şi scriitorului Gheorghe Grigurcu, nemaipunând la socoteală că am putea să nu le mai înapoiem, să plătim o amendă şi să rămânem cu cărţile domnului Grigurcu în biblioteca de acasă.
Sunt foarte bucuros că am putut să-l aducem în mijlocul nostru pe domnul Grigurcu, ca să putem vedea că exemplarele cărţilor de pe pereţi sunt adevărate.  Nu vă doresc decât să vă purtaţi ochelarii, ca mine, iar ceilalţi să vă holbaţi cât puteţi… Au rămas câteva sfori fără carte, dar împreună cu Paul Popescu am căzut de acord să le lăsăm aşa, poate se sprijină vreunul de ele când îl apucă ameţeala.

ZENOVIE CÂRLUGEA: „O magistratură care conturează o mare conştiinţă a omului de cultură”

Gheorghe Grigurcu este o personalitate de excepţie a culturii române, nu zic doar a Târgu-Jiului, din ultima jumătate de secol. (…) Ne bucurăm că îl avem în mijlocul nostru, că-i suntem contemporani. Târgu-Jiul nu a avut o aşa personalitate până acum. În cultura târgujiană nu am avut o personalitate de o aşa alonjă naţională, de aşa înălţime culturală şi spirituală cum este domnul Gheorghe Grigurcu. Trebuie să fim mândri că suntem contemporani cu domnia-sa şi nu să golim de cărţi biblioteca sau să plecăm de aici puţin întristaţi, egoişti, cu inima strânsă, dimpotrivă, să plecăm îmbogăţiţi şi stârniţi de curiozitatea de a deschide măcar o parte din aceste cărţi. Eu, mărturisesc, în cea mai mare parte le-am citit. În numărul ce chiar astăzi a ieşit de la tipar al revistei „Măiastra”, care va fi lansat cu ocazia Festivalului „Tudor Arghezi”, am scris despre ultima carte a lui Gheorghe Grigurcu, „Catalog liric”. Sunt două pagini de revistă şi reproduc şi o fotografie făcută cu multă vreme în 2001.

FLORIN CÂRCIUMARU: ”Să dăm răspuns la întrebarea: De ce nu e academician Gheorghe Grigurcu?”

Doresc să-i felicit pe cei care au avut o asemenea iniţiativă, pentru că domnul Gheorghe Grigurcu merită din plin organizarea unui asemenea eveniment şi poate mai mult, cu un sprijin mai consistent din partea autorităţilor locale şi din partea lumii bune a culturii. În calitate de primar şi de reprezentant al Consiliului Local îmi propun ca de aici încolo, împreună cu dumneavoastră, să dăm răspuns la această întrebare: de ce nu e academician Gheorghe Grigurcu? (…) Prin 2002 când domnul Gârbaciu a venit cu propunerea să-l facem pe domnul Grigurcu cetăţean de onoare al oraşului Târgu-Jiu, nu vă dau nume, nu vă dau câţi s-au opus să îl facem (…). Am avut curajul şi împreună cu domnul Gârbaciu am mers mai departe. (…) Am putut să-i aduc din partea Primăriei, din partea Consiliului Local acest titlu, din respect pentru omul Grigurcu, pentru cărturarul, profesionistul şi specialistul. (…) La mulţi ani!

GHEORGHE GRIGURCU: „…Să mă emoţionaţi cu frumoasele vorbe”

Mulţumesc cu multă emoţie, nu mă aşteptam pentru acest moment ce s-a consumat anul trecut, iar afară nu este nici o zi frumoasă de primăvară şi de interferenţă, însă cu atât mai mare este bucuria mea cu cât dumneavoastră v-aţi adunat la acest moment să mă emoţionaţi cu frumoasele vorbe ce mi le-aţi adresat. Vă mulţumesc mult!

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.