“Gorjeanul”, organul PSD via PCR, în căutare de cititori proşti
“Gorjeanul”, organul PSD via PCR, în căutare de cititori proşti
Opinii23 septembrie 2011

Cum viciază presa democraţia

În “mitologia” urbană, modernă si contemporană, presa e văzută ca servind democraţia; această interdependenţă se manifestă în sensul informării oneste şi inteligente a cetăţeanului de rând, efectul scontat fiind o susţinere raţională a abordării democratice în plan socio-politic. Din nefericire, în ultimul timp, la confluenţa dintre degradarea dramatică, în plan global, a calităţii educaţiei (implicaţia imediată fiind scăderea nivelului de gândire critică a cetăţeanului simplu), si factorul economic, devenit preponderent în deciziile publice, “democratice” (în contextul societăţii globale de tip capitalist), presa a devenit, pretutindeni în lume, vădit subiectivă, în mod intenţionat. Principiul este simplu: un cetăţean dezinformat intenţionat este mai uşor de manipulat, în interiorul unei societăţi democratice, în interesul unor lideri anti-democratici. Ceea ce face presa în ultimii 10-15 ani este o viciere a democraţiei, cu toate că, iniţial, un asemenea abuz era posibil doar în societăţile totalitare.
Destul de frecvent există iluzia că ideologiile separă publicaţiile sau televiziunile – între pro-guvernamentale şi de opoziţie, în condiţiile în care orice guvern este susţinut politic şi se presupune că partidele exprimă o opţiune ideologică. Ce este interesant este că aceste ideologii, finalmente, nu au niciun fel de relevanţă, devenind la fel de fluide ca şi frecvenţa cu care traseiştii politici îşi schimbă culoarea cămăşii de partid.
Desigur, şi la noi, în Gorj, aţi văzut destui indivizi politici migrând dinspre cămaşa de o culoare spre altă culoare, cu aceeaşi naturaleţe transpirată cu care un fotbalist schimbă tricoul echipelor pe la care trece in carieră (cam la acest nivel manelistico-fotbalistic a ajuns opţiunea ideologică a politicienilor inutili de pe malul  Jiului şi nu numai… Totuşi, despre această tipologie a politicianului gorjean, de tip filiaţionist, cu altă ocazie, doar Târgu- Jiul e o comică … comunitate, ce urlă de “democraţia” taţilor şi a fiilor lor merituoşi, care şi-au luat bac-ul cu 10 în trecut… Să mă întreb care e diferenţa între tătucii de azi şi ştabii comunişti de pe timpuri…? Nu ar avea rost…)…

Conştiinţa cetăţeanului, un câmp de luptă între presa celor care au puterea şi a celor care vor puterea

Între influenţa politică, pseudo-ideologică şi importanţa acordată de Marx influenţei pe care o au posesorii mijloacelor de producţie în societate, ne aflăm noi, cetăţenii cetăţii democratice. Cu naivitate privim în jurul nostru, încercând să înţelegem ce e corect şi ce nu, ce e drept sau nedrept, etc. Dat fiind că democraţia nu mai este general – direct – participativă, iar stilul de viaţă este mult mai aglomerat decât acela al individului din cetatea ateniană, acesta are nevoie să se informeze rapid de undeva, şi atunci foloseşte mijlocul cel mai simplu şi accesibil: mass-media. Numai că acolo se află la mijloc între tirul grosolan al intereselor dinspre cei de dreapta si cei de stânga, tradiţional vorbind; particularizând, în România, se află la mijloc, atacat fiind de presa celor care au puterea şi a celor care o vor (ideologia fiind conturată, evident, de cine te ajută să câştigi licitaţii cu dedicaţie…cam pentru asta au murit nenorociţii ăia în 1989?!?!).

CTP, şomer în România anti-performantă şi trucată

Acum, ar fi o exagerare a vorbi de independenţa presei oriunde, de oameni care vor sa facă o carieră pe bază de convingere, sau, în general, de jurnalişti cu vocaţie – probabil ultimul astfel de jurnalist rămâne în România C.T. Popescu. Patronii de presă nu ar angaja nimic de genul, pentru că nu este nevoie de aşa ceva, atât timp cât jurnalistul la ora actuală nu are datoria de a face altceva decât propagandă în favoarea intereselor pseudo-ideologice ale posesorilor de mijloace de producţie. Jurnalistului i se cere, azi, doar versatilitatea argumentării unor interese ce nu sunt ale sale (şi nici măcar nu e o alienare!!…de-ar şti maladivul Marx!). Se numeşte… politică editorială… probabil…Îndrăznesc să prognozez că însuşi CTP, dacă nu ar fi deja un nume, nu ar reuşi să-şi găsească job de jurnalist în România anti-performantă şi trucată în care trăim.
În acest context, ne aşteptăm ca bietul om de rând să poată gândi critic… ??

Cursuri de Thinking intelligently, în SUA; nimic, în România

Interesant este că această simplă calitate minimă – a gândirii critice – o descoperim tot mai rar în semenii noştri, fiind o problemă globală. Se pot face discuţii legate de manipulare, dar şi de cât de puţin capabil este omul simplu să reziste unui asemenea asalt al presei. Universităţile americane au reacţionat la acest fenomen (atunci când au realizat că tinerii nu mai erau capabili să citească un articol de ziar fără să se lase manipulaţi), şi au introdus anumite cursuri (sub titulatura Thinking intelligently) care să dezvolte studenţilor o gândire critică. Nu face parte decât din respectul pe care cea mai mare democraţie a lumii o are pentru cetăţenii ei: dacă aleg să se lase manipulaţi, măcar educaţia americană nu este vinovată de a nu le fi dat instrumentele să se apere de acest atac penibil şi disperat. Ce fac universităţile româneşti în această direcţie? NIMIC!

Cazul “Gorjeanul”

Totuşi, a privi peste ocean e nepractic, dat fiind că, aici, în Gorj, majoritatea ziarelor si televiziunilor, populate cu mulţi jurnalişti destul de “potriviţi” job-description-ului, adică obişnuiţi să argumenteze ce le spune patronul sau partidul pe care-l reprezi
ntă (în funcţie de interese economico-politice), au reacţii ce  sfidează orice fel de coerenţă. Din acest punct de vedere, “performerul” săptămânii trecute a fost cotidianul Gorjeanul. La numai câteva zile după ce singura universitate de stat din Tg-Jiu (UCB) a fost clasificată în cea mai slabă categorie valorică (astfel pierzându-şi finanţarea de la buget pentru toate masteratele, în afară de cel de Contabilitate, din cadrul Facultăţii de Ştiinţe economice), acest cotidian independent (??), în numărul din 9 Septembrie 2011, a declarat drept “Gorjeanul zilei” pe unul dintre principalii vinovaţi pentru decăderea din ultimii ani a Universităţii Constantin Brâncuşi, pe cel căruia trebuie să i se impute faptul că Universitatea a ajuns codaşă în România: Rectorul instituţiei în ultimele două mandate, Prof. Univ. Dr. Adrian Gorun.

Sunt, oricând, cel dintâi care ar susţine că nu valoarea individuală extraordinară a Rectorului acestei Universităţi este cea care a influenţat decizia nefericită, a propos de ierarhizare (mai ales că Mircea Miclea a declarat, cam în aceeaşi zi când Rectorul a fost ales “Gorjeanul zilei”, că 20% dintre universităţile “codaşe”, deci vecine de categorie cu UCB, au şanse să dea faliment în următorii 5 ani). Eu sunt unul dintre multiplii admiratori ai Domnului Rector, care cred că a progresat imens de când a făcut pasul de la statutul de profesor pre-universitar la cel de profesor universitar, însă îmi permit să gândesc corporatist şi să afirm că, din nefericire, având cea mai înaltă funcţie în Universitate, este şi principalul responsabil pentru insuccesele acesteia, la fel cum trebuie să ia toţi laurii oricărei victorii (dacă ceva neprevăzut şi iraţional s-ar întâmpla şi ar fi cazul…). Aşa se gândeşte liber, managerial şi realist: conducătorul plăteşte primul.

Un ziar cu cititori proşti?

Acum că … “Gorjeanul” s-a folosit de o stratagemă penibilă de manipulare, încercând să suprapună peste insuccesul actualei conduceri a UCB ideea că şeful acestei instituţii trebuie declarat omul zilei pentru că a cerut Senatului scăderea taxei de studii cu 500 lei pe an, nu arată decât că acest cotidian serveşte diverse interese ce dăunează cititorilor săi fără gândire critică, ba chiar că-i consideră nişte proşti. Propaganda, specifică altor timpuri, a cotidianului Gorjeanul, are alt scop – acela de a-şi păcăli cititorii! Ce ascunde demersul acestui ziar, fost organ de control al PCR? Că în UCB, datorită greşelilor de management din ultimii ani, legea educaţiei a sancţionat incompetenţa, ceea ce duce la pierderi imense pentru comunitatea noastră; totuşi important rămâne “să facem propagandă pentru şefu’ “.

Ca urmare a categorisirii realiste făcute de Minister, in UCB mai există doar un singur program de master fără taxă, ceea ce va duce la pierderea multor absolvenţi de liceu buni, care se vor înscrie, pentru a avea şanse serioase pe piaţa muncii, la universităţi unde pot să facă şi studii de master fără să plătească. Aşa cum va duce la cheltuieli imense pentru familiile lor, care trebuie să susţină financiar chirii prin Bucureşti sau Cluj. În numele acestor sărmane familii, care îşi privesc fiicele şi fiii plecând printre străini, ca în timpurile cooperativizării sau industrializării, eu, personal, “mulţumesc” conducerii UCB!! În ciuda oricărei evidenţe, nu trebuie omis faptul că Domnul Rector, Prof. Univ. Dr. Adrian Gorun, a fost popular şi a scăzut cu 500 lei pe an taxa la un program de studiu, în timp ce cu cealaltă mână a tăiat din salariul angajaţilor săi, ca să acopere faptul că a vârât UCB în cea mai slabă categorie valorică din România după o conducere despotică de 6-7 ani… Bravo universitarului gorjean al zilei!! Totodată, înfometare senină angajaţilor Domniei – sale!!
Evident că spoiala pseudo-jurnalistică a cotidianului Gorjeanul (ce încearcă, probabil contra reclamă plătită pe banii profesorilor din UCB, să legitimeze mizeriile manageriale din, în curând – probabil 5 ani – fosta UCB) nu redă decât un caz penibil şi evident de manipulare, iar cititorii săi trebuie să sancţioneze descendentul organului de propagandă al PCR de pe timpuri, evitând să se mai lase păcăliţi de jocurile comerciale ale acestei fiţuici rurale. Consider că am dreptul de cetăţean al acestui judeţ să atrag atenţia celor care lecturează presa locală să privească cu mai multă atenţie informaţia pe care o primeşte prin intermediul acestui ziar fără viitor, atât timp cât îi lipseşte onestitatea faţă de cei care plătesc abonament ca să primească o informare corectă şi nu manipulări penibile.
În aceeaşi ordine de idei, recomand Gorjenilor care au abonament la acest ziar ce dezinformează şi manipulează (şi aceasta e opinia mea subiectivă de cititor dezamăgit după ce am cumpărat ziarul de la chioşc) să se orienteze spre alte cotidiene de o calitate superioară, cel puţin la nivel de respect faţă de cititorii săi, cum ar fi Pandurul sau Gorj Exclusiv.

Întrebări pentru Gorjeanul zilei de 9 septembrie 2011, pentru care cotidianul Gorjeanul a acceptat să-şi sacrifice cititorii

Cu aceeaşi onestitate cu care nu ezit să ofer cititorului meu o alternativă la “tragedia jurnalistică” Gorjeanul, sunt generos şi sugerez nişte întrebări pe care acest ziar putea să le adreseze „Gorjeanului zilei” de 9 septembrie 2011, pentru a-i învăţa cum trebuie să se comporte… plini de… deontologie:
1. Domnule Rector – Gorjean – al zilei, dat fiind că norma Dvs. Didactică, la alegerea Dvs.,  este integral formată din cursuri pe care le predaţi, in ultimii 3 ani, la masteratele facultăţii unde sunteţi titular (astfel fiind plătit, pe ora de curs, cu 50% mai mult decât dacă aţi fi predat la nivel de licenţă) şi în condiţiile în care Ministerul Educaţiei, pe motiv de lipsă a calităţii ştiinţifice constatate la aceleaşi masterate, Vă refuză finanţarea de la buget, veţi accepta să adresaţi o cerere Senatului UCB („partener şi pretin”), să Vă plătească salariul doar din taxele încasate de la masteranzii ce se vor înscrie la masteratul cu plată unde dvs. Sunteţi titular?!? Noi aşa credem că ar trebui să faceţi, considerându-Vă cel mai important universitar al urbei, ca atare sigur veţi aduce plusvaloare Universităţii… Sugerez acestea, ca să Vă permiteţi să plătiţi salariile personalului administrativ din UCB căruia i-aţi cerut, prin hotărâre de Senat, să accepte să lucreze între 1 şi 4 zile lucrătoare mai putin pe lună, pentru a economisi bani…
2. Domnule Rector – Gorjean – al – zilei, consideraţi că toţi profesorii care au predat în cadrul acestor masterate de Relaţii internaţionale şi Ştiinţe administrative şi-au făcut datoria? Dacă nu, este vreun motiv pentru care să nu luaţi măsuri împotriva lor, dat fiind că V-au susţinut în a pierde finanţarea de la bugetul statului, pe motiv de incompetenţă?
3. Consideraţi că libertatea academică este necesară într-o universitate?
4. Câţi bani a pierdut UCB în urma comportamentului abuziv pe care l-aţi avut in ultimii ani pentru a Vă conserva puterea (justiţia a dat dreptate aproape tuturor celor care au dat instituţia in judecată sub mandatele Dvs.)? Este vorba de pierderi financiare de 30 miliarde? Dvs suportaţi din buzunarul propriu vreun procent din această sumă, dat fiind că puteţi fi considerat responsabil, în calitate de Rector şi, posibil, instigator al acţiunilor ce au dăunat instituţiei?
5. Când Dvs nu veţi mai putea fi rector, pe cine veţi susţine pentru această funcţie în următorii 5 ani: o rudă de-a Dvs. sau veţi prefera un om de paie care să vă permită să controlaţi lucrurile din umbră? Când UCB va da faliment, cine va fi de vină: Dvs. sau „paiaţa”?
6. Cum comentaţi flagelul nepotismului din alte universităţi?
7. Câte familii se află în subordinea Dvs, în singura universitate de stat din Gorj?
8. Vă consideraţi superior colegilor Dvs.?
9. Vă consideraţi superior comunităţii pe care o reprezentaţi academic, ignorând-o totalmente şi neîncercând să oferiţi soluţii acestui oraş ce nu are alt proiect decât acela de a se menţine curat??
10. Sunteţi mulţumiţi de calitatea absolvenţilor pe care instituţia pe care o conduceţi de 6 – 7 ani i-a produs până acum?
11. În ce fel instituţia pe care o conduceţi serveşte şi propagă internaţional numele patronului său spiritual, Constantin Brâncuşi, de al cărui nume se foloseşte?
Când prăfuitul fost organ de propagandă al PCR, cotidianul Gorjeanul, va fi aflat răspunsuri la aceste întrebări, voi recunoaşte, fără rezerve, calitatea angajaţilor săi de servitori ai cetăţeanului român în democraţie… Între timp, rămân convins că, inclusiv in Gorj, se poate face presă de calitate şi invit sincer toţi concetăţenii mei să aibă alte opţiuni decât un cotidian care foloseşte banii cititorilor săi pentru a promova Gorjeni ce anti-performează!
P.S.: Sfat absolut dezinteresat, de consultant politic – aviz PSD-ului: ziarul Gorjeanul, care îşi manifestă frontispicial independenţa, deşi patronat juridic de un vicepreşedinte PSD, provoacă daune de imagine partidului politic predominant in Gorj.
În aceeaşi direcţie, sfătuiesc ca, în campaniile viitoare, PSD să evite candidaţii perdanţi, inutili, din punctul de vedere al interesului public  şi neatractivi/ agasanţi oratoric, precum V. Popeangă (care lipseşte de la şedinţele Camerei Deputaţilor, sau cel puţin aşa a dat de înţeles colegul său de bancă din Parlament, după ce a fost prins votând cu cartela lui „nea Vasile”); ideal ar fi ca PSD-ul să-l înlocuiască, la viitoarele alegeri, cu tineri gorjeni sau cu pesedişti de viitor care au impact naţional, în stil Ponta şi Surupăceanu. Alternativa actuală (Popeangă), după cum se vede, este nefericită, plicticoasă şi cu impact, mai ales, şi doar, rural, in stil Gorjeanul.
Finalmente o întrebare…este Gorjeanul organul de presă al PSD-ului? Ar fi bine ca PSD-ul să recunoască public acest lucru; ar face parte din respectul pe care acest partid predominant aici l-ar arăta electoratului său, altfel am putea crede că, întocmai ca şi fosta Gazetă a Gorjului şi a PCR-ului, încearcă să manipuleze… Or…noi vrem ca oraşul să rămână curat în continuare. E tot ceea ce PSD-ul a reuşit să ofere până acum: o firmă de salubritate care menţine oraşul curat…

23 COMENTARII
  • gica 23.09.2011 la ora 1:25 am
    ,, Finalmente o întrebare…este Gorjeanul organul de presă al PSD-ului? " Raspuns : Ba bine ca nu.
  • Elena 23.09.2011 la ora 10:14 am
    BRAVO!Super articol,D-le Cuteanu.Am citit toate articolele dvs.Se vede ca aveti legaturi academice cu exteriorul(SUA).Asta va deosebeste de ceilalti,deoarece stiti sa faceti munca de calitate,iar cercetarea presupune acest lucru.Cu oameni de calitate poate se va schimba ceva in tara asta si in invatamantul romanesc.Sunt multi tineti care sunt in curs de calificare(masretate,doctorate in tara si in afara),dar care nu pot sa faca treaba in tara din cauza unora ca Gorun si clica...nepotisme,amante etc....asta gasesti la UCB...Va doresc succes pe mai departe.
  • Gorun Găunos 23.09.2011 la ora 20:41 pm
    CLANUL GORUNILOR din UCB și COMPLICII cumpărati! ADRIAN GORUN este un om ******, atins de ******** și de alte curiozitati! O imagine jalnica ! DNA de ce nu actionează? Serviciile de informatii de ce nu transmit informatia acolo unde trebuie??? CURTEA DE CONTURI - de ce este intimidata de atatia ani??? Toți sînt încalecati de MAFIA Gorunilor?
  • Ungureanu St.F. 24.09.2011 la ora 12:09 pm
    Adrian Gorun, te-am urmarit ce ai facut din UCB, ani la rand. Baiatul tatii, o pușcărie de 5-10 ani este putin pentru toate măgăriile morale și ilegalitățile comise. Tu știi foarte bine acest lucru. Așa că, depune-ți demisia, altfel vei ajunge în cătușe! Gorunule atins de ******** și *******, nici nu știi cât de aproape ești de momentul final!
  • Vasilica 27.09.2011 la ora 12:32 pm
    ATENTIUNE: Incepe SIMULACRUL alegerilor in UCB, pe parcursul unui an intreg. Timp suficient ca Mafia GORUNILOR sa-și consolideze pozițiile.Dar va mai fi si factorul SURPRIZA care-l va pune pe rectoraș pe făraș!
  • burcea 29.09.2011 la ora 18:25 pm
    GORUN ADRIAN un traseist politic: PCR. FSN. FDSN. PAC. PNTCD. PSD. PDL. s-a folosit de toate conjuncturile politice, a jucat la toate capetele, uns cu toate alifiile a vrut în PARLAMENT dar a luat-o in bot! O carieră mînjită și cappo del tutti cappo! CLANUL GORUNILOR de la Prăvălia de facut și tocat bani/UCB: soție, frate, fiu, nepot, rude... Mai are să-i aducă pe taică-sau și pe maică-sa și tacâmul este complet! Parca despre CLANURILE UNIVERSITARE vorbea ministrul FUNERIU...El știe ce se întîmplă la Targu Jiu???
  • mitea 29.09.2011 la ora 22:23 pm
    GORJANUL nu e bun nici ca ****************************
  • Cititor"prost"? 01.10.2011 la ora 10:26 am
    Sunt cititorul ziarelor din Gorj si nu apreciez tendinta de a da "cu noroi" in ceilalti colegi care fac presa in aceste momente de grea incercare pentru toti.De asemenea nu sunt de acord cu manipularile si tratarea cititorillor drept prosti,asa cum face Cuteanu in unul din articolele sale.Ce manipulare ar fi mai clara decat indemnul"de a nu mai citi ziarul Gorjeanul si a prefera ziarul Padurul"?Sau .,un alt exemplu care nu-i face cinste domnului Cuteanu (fiul unui fost ziarist comunist) atunci cand sustine ca "prafuitul ziar Gorieanul fost organul de control PCR" ....?! Domnia sa face o grava confuzie intre "Gazeta Gorjului" fost organ al PCR si Gorjeanul,care in toata existenta sa de peste 87 de ani,NU A FOST NICIODATA organ al PCR sau supus unui partid politic.Fac aceasta rectificare (din partea unui "cititor prost")pentru a infroma cititorii dvs in mod corect si a face ,eventual,rectificarile necesare. de catre autorul afirmatiilor .Nu ma intereseaza ce face Gorjeanul ACUM, ci ma intereseaza sa se stie corect ca acest ziar nu a fost supusul PCR niciodata!
  • C. CUTEANU 01.10.2011 la ora 11:14 am
    "Gorjeanul" este descendentul Gazetei Gorjului; dupa 1989 a pastrat acelasi staff - indiferent daca o ruda de-a mea a fost sau nu printre acestia, acesta este adevarul - ar fi o "prostie" sa incercam sa mintim! A ne dezice de trecut e - ma repet intentionat - o "prostie"; nu este ceea ce conteaza, eu prefer sa analizez ce face Gorjeanul la ora actuala si in urmatoarele saptamani promit sa revin asupra subiectului, dat fiind ca acest ziar este "amuzant". Presa in Gorj nu oglindeste societatea asa cum este, ci serveste, absolut banal, interese ale unor indivizi care folosesc bani capusati de la institutiile statului roman pentru a-si face propaganda. Asta este ce deranjaza, domnisoarelor si domnilor de la Gorjeanul: intocmai ca pe timpul Gazetei Gorjului, dar fara harul jurnalistic al ziaristilor comunisti angajati acolo, Dvs, in mod penibil, faceti propaganda infecta, in stilul unui comunism ingrozitor de inapoiat, unor personaje care nu reprezinta nimic in lumea reala, decat daca va dau bani ca sa taceti. Dvs va puteti muta sediul social linistit in republici bananiere, gen [paradisul Congo, pentru ca presa pe care o faceti Dvs este nociva , inutila, sfidatoare si, mai ales, muta. "Gorjeanul" Dvs. se plaseaza in aceasta categorie penibila si Va sfatuiesc sa va temeti de faptul ca voi monitoriza continuu fituica Dvs "amuzanta" si imi voi exprima opinia complet liber, asa cum am facut-o de fiecare data. Indiferent ca a fost Pandurul, GorjNews sau alta publicatie unde voi scrie. "Gorjeanul" a ajuns teribil de insignifiant, mai ales pentru ca are o redactie populata cu oameni slabi; si cand atacati sunteti penibili. Eu insumi m-as ataca mai cu talent pe mine insumi decat reusiti sa o faceti Dvs:); spre deosebire de Dvs, pe mine adevarul nu ma deranjaza, pentru ca nu traiesc intr-un trecut comunist si plin de frici identitare; ascultati-mi sfaturile, d-soarelor si domnilor si va ajut sa va eliberati:)). Mai mutl ca sigur vanzarile probabil va vor scadea, daca veti scrie la fel si va asigur ca voi decripta pentru cititorii GorjNews intentiile propagandistice ascunse in spatele textelor Dvs. Pentru cititorul gorjean, am un indemn: cititi mereu pe internet tot ce scrie cotidianul Gorjeanul si apoi veti afla in fiecare vineri explicatia din spatele textelor acestor d-soare si domni senini si anti-comunisti care oglindesc "adevarul" , cum pe timpuri "Gazeta" - mama ura internationala socialista.
  • Narcis DAJU 01.10.2011 la ora 22:57 pm
    @) C. Cuteanu Colegule, Una din formele perverse de raspuns - ale unor jeguri din Gorj - la ceea ce inseamna GORJNEWS este urmatoarea: a face in asa fel incat noi, cei din redactia singurului ziar liber din Gorj, sa alergam dupa potcoave de cai morti, sa ne ocupam de tot felul de esecuri si retarzi samd. Nu cred ca merita sa te consumi intelectual. Nu e nimic de analizat, de nuantat, de dezbatut in ceea ce priveste "Gorjeanul". Acest ziar, ca majoritatea organelor de presa din Gorj, de altfel, e un delict silvic si atat. Se taie paduri inutil pentru a se tipari acest ziar. Presa trebuie sa fie a patra putere in stat, un instrument prin care jurnalistul si cititorul lui controleaza institutiile statului. Din pacate, acest ziar care, prin traditia lui, ar fi putut fi un promotor al jurnalismului facut in interes public a ajuns biletul de intrare al unui afacerist local, Bebe Ionică, in loja PSD Gorj. Putina decenta ar fi suficienta ca de pe frontispiciul organului PSD sa dispara sintagma "cotidian independent", cata vreme e detinut de un vicepresedinte al PSD Gorj. Altfel, echipa editoriala a acestui ziar ramane prizoniera, complice si promotoare a unei minciuni, a unei sfidari la adresa cititorilor ei. Daca Gorjeanul nu se schimba, cititorii lui vor disparea, natural. Acest ziar are un public captiv, de varsta a treia, mostenit de la defuncta Gazeta Gorjului. Trebuie să fii condamnat la locul de muncă pentru a accepta să prestezi la oficiosul PSD.
  • Narcis DAJU 01.10.2011 la ora 23:12 pm
    @) Cititor"prost"? Exista astazi in Gorj zeci de ziaristi activi care vor iesi la pensie fara sa fi facut nicio zi presa. Majoritatea sunt parteneri docili ai autoritatilor si tainuitori ai nenorocirilor din judet. Ca alternativa la Gorjeanul, domnul Cerasel Cuteanu a nominalizat, pe langa Pandurul, ziarul care - parerea mea - face cel mai profesionist jurnalism local, si Gorj Exclusiv, ziarul care - tot pararea mea - are cea mai tare echipa. Comparativ, Gorjeanul nu există. Gazeta Gorjului a fost organul PCR si a continuat prin a fi organul PSD. Din pacate, propaganda politica infantila si desucheata la care se rezuma astazi Gorjeanul face foarte mult rau in primul rand PSD-ului. P.S.: Aveti curaj sa ma iritati indeajuns incat sa public in serial odele de mare rahat inchinate de Gorjeanul, recent, unor nenorociti care continua sa nenoroceasca judetul? (Ma irita in special curvele care se prezinta in "siviuri" ca au absolvit scoala de maici).
  • Catalin Cornaciu 02.10.2011 la ora 0:11 am
    Waw, interesanta dezbatere. Un articol ce l-am citit din scoarta in scoarta simi-a facut mare pacere. Recunosc ca demult nu am mai citit cuvant cu cuvantun articol de ziar. Si totsi nu sunt de acord cu un lucru si anume ,, SURUPACEANU,, afost singurul lucru ce nu mi-a placut. Chiar nu merita acel,, om,, sa fie promovat la aceasta tribuna ce o consider o adevarata opozitie laPSD-isti medicocri si super bogati pe spinarea naivilor. De acum incolo voi citii toate materialele semnate de acest autor.
  • Cerasela 02.10.2011 la ora 1:35 am
    Este pacat ca un tanar valoros si promitator cum era Cerasel Cuteanu, sa esueze lamentabil, din cauza unor conjuncturi nefavorabile si a unor orgolii prea mari! Poate ar fi mai bine sa-si foloseasca energia si talentul in scopuri constructive si sa nu lase ura sa-i intunece ratiunea. Cat priveste prezenta unor deputati gen Popeanga la dezbaterile din C. Dep. , se poate analiza prezenta, unde Popeanga nu numai ca este printre cei cu prezenta f. buna, dar este si f. activ prin interpelari si luarile de cuvant, in sprijinul gorjenilor care au investit in el speranta, dar l-au mandatat si cu incredere, iar el nu i-a dezamagit! Sa nu uitam ca Surupaceanu are o codita penala si ca e prezent mai mult la tv. decat la C. Dep! Iar ruralul, chiar credeti ca nu mai prezinta importanta? E pacat, inca o data o spun, ca s-a pierdut un tanar promitator, care a facut treaba buna la UCB (vezi http://www.utgjiu.ro/flss/pragmatism/ )
  • Narcis DAJU 02.10.2011 la ora 5:31 am
    @) Catalin Cornaciu Surupăceanu e un amestec puturos de suficienţă, fudulie, ignoranţă, dezinteres, incompetenţă, inadaptare, ridicol şi penal. Într-o campanie electorală pe bune şi fără caşcaval, nu ar mai ieşi nici consilier local în colegiul său. Dacă ar fi după mine, l-aş pune să dea înapoi toţi banii publici încasaţi de-a moaca, ca parlamentar de Gorj. Şi, pe deasupra, sa participe la o emisiune a unui post local de televiziune. :) Cred ca asta, ultima, ar fi suprema ofensa adusa Excelentei Sale.
  • Narcis DAJU 02.10.2011 la ora 5:40 am
    @) Cerasela Te tradeaza si te esueaza, daca vrei, discursul comunist de latrau pesedist subnutrit. Nu-l regasesc pe Cuteanu absolut deloc in descrierea ta. Cat despre Popeanga, e doar un martalog care, vreme de un mandat, abia a invatat drumul de la Targu Jiu la Palatul Parlamentului. Dimpreuna cu colegii care, vai steaua lor de parlamentari, cica reprezinta Gorjul, Popeanga n-a fost in stare sa faca macar un drum, licitat si finantat: Rovinari - Sadu. Martalogii acestia sunt o minoritate tolerata in camerele Parlamentului. Cand nu chiulesc, ei stau cuminti si nu deranjeaza pe nimeni. Astept sa-mi spuna si mie cineva cine reprezinta astazi Gorjul si gorjenii la Bucuresti.
  • C. CUTEANU 02.10.2011 la ora 9:32 am
    D-soara/D-na Cerasela, si domnilor:), incep sa devin stresat ca nu pot spune ce gandesc si nu pot face o gluma in orasul asta, ca imediat mi se atrage atentia ca a spune adevarul echivaleaza cu intunecarea ratiunii. E perfect valid, doar ca ratiunea intunecata nu este a mea, ci a oamenilor ingenuncheati din educatia Gorjului, de care tin cu orice pret sa fiu separat; nu cred ca se poate gandi rational din pozitia "in genunchi", ci doar stoic, inapoiat si tremurand. Din nefericire, orice act bun al meu, ca performanta, pe cand lucram pt statul roman in educatia din Gorj (si reiau, accentuand, pentru statul roman!!, dat fiind ca fostii mei colegi universitari cred ca lucreaza pt o familie sau alta) risca sa se transforme in beneficii pentru niste oameni de care consider ca sunt complet diferit doctrinar (din pct de v al politicii si viziunii universitare). Recunosc ca nu aveam pretentii de la batranii "universitari" ai Tg-jiului, insa dezamagirea mea cea mai mare se lega de faptul ca tinerii respira lasitate, cu fiecare gest rational-neintunecat:). Ca sa raspund...azi avem dreptul sa spunem "nu", atunci cand nu avem gandirea intunecata, se numeste libertate. Faptul ca am intors spatele unui sistem universitar profund oltenesc, aflat totalmente in eroare, arata, nu ca am orgoliu sau intunecime, ci doar ca mi-am respectat studentii care vor sa vada in fata lor un om demn. Cand am plecat din sistemul universitar de stat, am realizat ca universitarii ed azi nu au demnitate si nici macar nu mai pot sa obtina respectul propriilor studenti, atat timp cat accepta sa fie ingenuncheati de indivizi al caror "sivi" universitar (ca sa folosesc conceptul patentat de colegul Daju, a propos de sfintele maici din presa gorjana) a inceput acum 10 ani si au comportament de boieri nescoliti la Paris, ce-si trateaza supusii ca pe niste lachei. Daca asta isneamna intunecare a ratiunii, atunci eu consider ca, refuzand sa fiu lacheul oricui in sistemul universitar, de fapt nu am murit speranta, cum se intampla cu majoritatea universitarilor din zilele noastre, ci sunt o certitudine. Altfel, Popeanga, Surupaceanu, Ponta, Militaru, Andrei, imi sunt egal de indiferenti, dar am dreptul sa emit o opinie pe un anumit palier; acest palier se refera la faptul ca judetul nu este deloc reprezentat la Bucuresti. Cetateanul voteaza continuu irational, pt ca a intrat in reflexul ca suntem un judet "rosu"... Totusi ce am sugerat este ca daca Ponta si Surupaceanu se manifesta in mass-media nationala pozitiv, in sensul in care reusesc sa fie politicieni vizibili la nivel inalt (astfel Gorjul nemaiparand un judet de oameni cu mintea ingramadita), singurul lucru pe care l-am aflat despre Popeanga din stirile nationale s-a legat de faptul ca in Camera Dep., colegul sau a fost prins votand si cu cartela lui "nea Vasile"; asteptam lamuriri daca D-l Popeanga era la toaleta cand s-a intamplat acest fapt (ce pe mine ma face sa cred ca in grupul parlamentar PSD de la Camera e bataie pe hartia igienica iar unii parlamentari mai lenti poate trebuie sa mearga la toaleta prin surprindere ca sa prinda loc la rand:)). Reiterez, e bine ca PSD-ul, fata de care am sentimente perfect neutre, sa aleaga dintre oamenii sai tineri - si cred ca are destui - si sa termine incet-incet cu generatia veche si de o slugarnicie comunista. In cazul unora e posibil sa fie si o chestiune de prostata, asta e viata e trecatoare si cateodata e bine sa-i lasam pe unii sa stea la tara si sa asculte muzica olteneasca in timp ce savureaza un pahar de vin din productie proprie, ca sa le revina roseata sanatoasa in obraz:)...decat sa-i fortam sa stea pe un scaun sa asculte sicsutii pe care nu le pricep timp de 8 ore/zi Cat despre colegul Daju...Domne, fii mai gentil cu femeile, gen Cerasela; ele au dreptul sa spuna tot ce vor, chiar daca e gresit, de acord?:) De unde stii ca in spatele anonimatului nu se ascunde o femeie de toata isprava si cu un "sivi" solid??? In incheiere, e ultima data cand raspund celor care se tot agita ca am facut lucruri bune in sistemul universitar de stat si ca orgoliul m-a facut sa raman speranta; e simplu, demnitatea si respectul fata de studentii mei si fata de meseria de universitar (facuta asa cum trebuie, nu in genunchi), m-au facut sa aleg sa nu fiu lacheu. Pentru ca, nu-i asa, suntem toti niste oameni liberi, iar in Romania nu e irational sa gandesti liber si...nici macar intunecat. A fi in genunchi, in schimb, este rusinos, mai ales in cazul profesorilor ce trebuie educe tineri. RUSINOS!
  • C. CUTEANU 02.10.2011 la ora 13:33 pm
    In atentia celor care mai au nevoie de argumente ca realitatea din universitatile de stat din Romania este aberanta, dau copy-paste unui comunicat remis presei centrale de Asociatia Profesionala pt Educatie si cercetare, EDU CER. Mai mult ca sigur si ei, Liiceanu, doctoranzii de la Sorbona samd sufera de o intunecare a ratiunii si de excese de orgoliu. Fara nicio indoiala, Ministerul trebuie sa se implice in domeniile fanariote constituite in institutiile universitare de stat. Ca tot era la moda si la UCB, candva, asa ar fi nevoie de un corp de control nemilos...:) . Edu Cer: Apel contra listelor rusinii alegerilor univeristare Recent, intr-o scrisoare deschisa, domnul Gabriel Liiceanu (http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-10267021-balta-statuta-facultatilor- noastre.htm ) face cunoscut publicului o noua crima academica in toata regula savarsita de camarilele si gastile universitare incompetente, corupte, mediocre, ahtiate de putere si bani. Crima a fost savirsita impotriva unuia din cei mai valorosi tineri filosofi romani (domnul Critian Ciocan : http://ad-astra.ro/whoswho/view_profile.php?user_id=1265&lang=ro) si s-a petrecut la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Filosofie. Domnul Ciocan are doctoratul la Sorbona, postdoctorat la alte mari universitati ale lumii, a publicat o monografie in cea mai prestigioasa editura stiintifica din lume (Springer) si 11 articole publicate in reviste stiintice cotate ISI. Contracandidatul nu are nici macar un astfel de articol stiintific, dar a publicat in revista de la Zalau. In fapt, vina domnului Ciocan este ca e mult prea valoros si deci necontrolabil si nesantajabil de catre camarilele universitare ce detin puterea in mod absolut in feudele pe care le controleaza de 20 de ani Concursul acesta, din pacate, nu este o exceptie ci o regula in toate universitatile din tara: chiar la facultatea unde este profesor rectorul UB Ioan Panzaru (http://www.romaniacurata.ro/articol-1826.htm) a avut loc un concurs contestat pentru modificarea metodologiei in timpul concursului. Nu mira pe nimeni ca senatul a invalidat contestatiile formulate (http://www.unibuc.ro/n/organizare/dirresumane/post-vaca/Personal_Didactic.php). Vreme de peste 20 de ani, camarilele universitare au alungat sistematic tinerii valorosi si in locul lor si-au adus la catedre persoane obediente, mediocritati si insi fara personalitate, cu un singur scop: sa le asigure votul la alegeri prin care sefii de clanuri isi mentin la infinit dominatia de tip feudal intr-o universitate publica. Dominatie ce are un sigur scop: puterea si banii. Mesajul pe care-l transmit si cu aceasta ocazie nefericita gastile universitare protejate de conducerile la virf ale universitatilor, a caror emanatie sunt, este cat se poate de clar: Ne doare'n cot de Legea Educatiei Nationale, de performanta stiintifica autentica, de valoarea tinerilor, de banii contribuabilului roman. In feuda noastra, noi suntem baronii si facem doar "ce vrea muschii nostri"! In plus, transmit avertismentul clar adresat tinerilor care ar indrazni sa se abata "de la linie": Nu aveti nicio sansa, in afara obedientei absolute...’ Asociatia Edu Cer solicita rectorului Universitatii din Bucuresti sa prezinte scuze publice adresate domnului Cristian Ciocan si sa comunice public explicatiile referitoare la acest caz, motivele pentru care aceasta insitutie finantata din banii publici prefera in locul unui tanar cu doctoratul la Sorbona si opera stiintifica exceptionala la nivel international, un « om de casa » cu doctoratul in Bucuresti si publicatii la Zalau. Totodata, pentru a pune punct batjocurii de la concursurile din facultati, solicitam Ministrului Daniel Funeriu completerea imediata a Ordinului de Ministru privind atributiile CNADTCU precum si a Hotararii de Guvern privind ocuparea posturilor intr-o universitate platita din bani publici, cu urmatoarele puncte : 1) Modificarea imediata a atributiilor CNACTDU care trebuie sa avizeze si concursurile de lector, conferentiar si profesor. 2) Contestatiile la concursuri trucate si aranjate in stil dambovitean si nerezolvate de Senatul Universitar sa fie rezolvate de Minister prin numirea unei Comisii formate exclusiv din oameni de stiinta sau profesori universitari din strainatate, asa cum s-a procedat recent la evaluarea granturilor CNCS. 3) Sanctionarea drastica a persoanelor care au trucat concursuri (membrii comisiilor, decani, rectori), care sa mearga pana la concedierea acestora in cazul in care o comisie internationala invalideaza rezultatul/aranjamentul comisiilor interne. In aceste zile, au debutat alegerile universitare ce se vor intinde pe 2-3 luni. Asociatia Edu Cer solicita ministerului sa vegheze ca aceste alegeri sa fie organizate in spiritul LEN si sa le anuleze acolo unde legea este incalcata flagrant. Solicitam ministrului Funeriu introducerea, prin Ordin de Ministru, a unor criterii minimale de calitate necesare ocuparii pozitiilor de director de departament, decan, secretar stiintific, rector, prorector. In toata lumea civilizata, asemenea pozitii de conducere se ocupa in urma unei selectii serioase, prin concurs public, deplin transparent. Nu ne putem imagina ca fie si la o universitate mai modesta, gen Freiberg, Praga, Bristol (ca sa nu vorbim de Oxford sau Cambridge), se ajunge director de departament fara sa indeplinesti criteriile minimale de eligibilitate la o competitie gen IDEI 2011 sau pe cele de abilitare la conducerea de doctorate. In universitatile romanesti valoarea a ajuns sa fie terfelita, sabotata si ingenucheata de camarile unviersitare sinistre, clonate pe criterii de gasca, impostura si nepotism. Atragem atentia mediei si ministerului ca LEN a fost deja incalcata de catre marea majoritatea a universitatilor: cartele universitare in baza carora trebuiau sa se desfasoare alegerile s-au facut violand pur si simplu LEN: fara consultarea comunitatii academice. Cartele Universitare au fost scrise de camarilele rectorilor si decanilor actuali, principala lor preocupare fiind cum sa ‘fenteze’ LEN pentru a le asigura in continuare dominatia si puterea absoluta asupra institutiilor respective. Edu Cer va monitoriza atent aceste alegeri universitare si solicitam ca toti candidatii alesi in functii de conducere sau ca membri in structurile de conducere (Consilii sau Senate universitare) sa indeplineasca standardele minimale stabilite de CNADTU pentru postul pe care il ocupa in prezent. Sa fii conferentiar sau profesor universitar platit de statul roman si sa nu indeplinesti aceste criterii minimale stabilite de stat pentru postul pe care esti platiti si sa mai doresti si sa participi la conducera departametnului/facultatii/universitatii este o dovada de lichelism autentic a persoanelor in cauza. Edu Cer va publica si mediatiza puternic in principalele agentii de stiri lista tuturor persoanelor care vor fi alese in functii sau structuri de conducere la aceste alegeri si care nu verifica criteriul minimal pentru postul pe care il ocupa. Va fi o lista a rusinii pe care o vom arata tinerilor studenti, astfel incat acestia sa vada personajele mediocre ce ii conduc. Pentru acest lucru solicitam ca toate informatiile sa ne fie furnizate la adresa de mail : [email protected] COMITETUL DIRECTOR EDU CER Presedinte, Prof. Stefan VLASTON Tel. 0722.802.165.
  • Catalin Cornaciu 03.10.2011 la ora 7:21 am
    http://www.pandurul.ro/Comunitate/2011-10-03/Adrian+Gorun%2C+propus+gorjeanul+anului+de+Ion+Calinoiu
  • C. CUTEANU 03.10.2011 la ora 9:55 am
    Hahaha, foarte buna ideea, d-le Cornaciu; ne alaturam si noi celor care sustin acest demers care va duce la o dezvoltare multilaterala a culturii gorjene, a universitarismului solid construit in aceasta zona si, nu in ultimul rand, la inceputul probabil al campaniei electorale USL-iste a Universitatii. Numai asa idealurile serioase, culturale, plenare vor putea fi duse pe culmi nebanuite, ca urmare a intalnirii providentiale dintre acesti doi mari barbati ai Gorjului- Calinoiu si Gorun, prin care divinitatea ne-a aratat ca vede in noi un judet sfant:)). Pe mine, personal, ma bucura in mod deosebit aceasta veste care confirma ceea ce toti stim de cativa ani buni: UCB este condusa magistral de un om caruia intreaga societate cauta sa-i aduca prinosul ei de recunostinta si de admiratie, ce nu are cum sa surprinda in vreun fel. Sustinut de un colectiv entuziast de profesori universitari si studenti discipoli, plus un Consiliu judetean care ia, doar si numai, cele mai intelepte decizii, conducatorul UCB este intr-adevar in sfarsit pus pe un piedestal pe care-l merita, pe care l-a construit cu o munca neintrerupta si pentru care numai invidiosii care nu au citit indeajuns l-ar putea...invidia:). Ura si bravo! Sper ca e buna formula:) Revenind la lucruri mai serioase, totusi, ca altfel gluma e buna, mie mi-a placut teribil sfarsitul stirii, in care ziaristii rai si ranchiunosi l-au urmarit pe o terasa la cafea pe omul cu cel mai de calitate umor din UCB - Domnul Chiritescu. E foarte rau ca au ajuns oamenii universitatii ce va da gorjeanul anului sa fie urmariti de paparazzii presei locale si in alte locuri decat prin sali de curs si biblioteci. Ca tot e in ton, eu l-as declara pe D-l Chiritescu cel mai simpatic unversitar al ultimilor ani... si nu ar fi nicio exagerare, este chiar fidela eticheta. Sincer, Tg-jiul este absolut distractiv: in fiecare dimineata cand ne trezim descoperim cate ceva de un comic nebun, iar oamenii care rad sunt cu adevarat fericiti, deci noi suntem norocosi ca putem fi contemporanii unor astfel de nastrusnicii absolut extraordinare!! Altfel, pe termen mediu si lung ii sugerez D-lui Rector, Prof universitar Dr si carturar gorjean al zilei, D-l A. Gorun, sa-si propuna sa devina si olteanul anului, la nivel de regiune. Nu se poate aranja nimic la Cons Judetean Dolj?? Ar fi benefic pentru aceasta regiune europeana SV Oltenia ca vajnicii ei barbati sa primeasca recunoasterea pe care o merita, intru proslavirea unor idealuri ale zonei care pe toti ne fac fericiti. Propun, de asemenea, marirea impozitelor pe aceasta regiune, tocmai pentru ca atata fericire ne inunda sufletele in fiecare zi cand descoperim ca suntem contemporanii unor oameni extraordinari. In sfarsit Gorjul face ceea ce trebuie!:)) Astfel, probabil ca vom fi printre cele mai importante trei judete din tara cat de repede...
  • mari 03.10.2011 la ora 20:33 pm
    De ce nu o numesc si pe doamna lector univ. dr. Stegaroiu Carina "gorjanca anului"? Nu a remarcat nimeni calitatile doamnei Stegaroiu Carina, expert contabil si lector la Universitatea Constantin Brancusi, care a virat banii firmei Gastrom direct in conturile personale deschise pe numele ei, ale sotului (Stegaroiu Valentin, consilier la Casa Judeteana de Pensii dar in acelasi timp si lector la Universitatea Titu Maiorescu), al nepoatei Lehner Iulia si al unei angajate, complicea acesteia?! Madam Stegaroiu Carina nu este la prima reusita de acest gen, deoarece tot asa a investit in propriile afaceri si banii colegului Starcea, fost director la Curtea de Conturi si in prezent lector la UCB, facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor! Acesta a beneficiat de acelasi tratament profesionist din partea doamnei expert si a ajuns sa i se vanda pana si casa in care locuia! Tot printr-un dosar "fabricat" si girat de directorul scolii doctorale de la UCB, Constantin Caruntu, Carina Stegaroiu a incercat sa ajunga si conferentiar la UCB, numai ca a fost desconspirata dar, cu un tupeu fantastic, a reclamat la CEDO Ministerul Educatiei, dupa ce a pierdut procesul la ICCJ! Deoarece Carina Stegaroiu a dovedit ca este experta in a gestiona foarte eficient afacerile, propunem inscrierea ei in cursa pentru "Gorjanca anului", sectiunea "Zmeura de la parchet"!
  • Ganea 03.10.2011 la ora 22:36 pm
    Cît jeg, domnule, în această jegoasa institutie de stat numită U...CB! Mai toţi, peste 80% sînt de aceasta calitate, adusi cu pluta de Goruni! Acum MAREA PRIETENIE - CIOLANIADA: GORUN + CALINOIU!!! Ce grădină superbă!!!
  • Gorun 10.10.2011 la ora 18:43 pm
    Doar un articol despre Gorun? Ma asteptam la o campanie mai de durata, nu un articol si gata! Sau v-a platit domnul rector si pe voi, cei de la Gorjnews, s-o lasati mai moale?
  • CLONĂ virus gh.adr. 11.10.2011 la ora 0:39 am
    Daca dl CLONĂ de mai sus inca nu este EDIFICAT, il banuim de...cal troian in discutie! Sau ca sa se afle in treaba, ca prostul pe sub părul cu pere...mălăieţe! Hai, fă paşi şi pussi - şi directia ...Gorun Găunos!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.