GORJNEWS, invitat la conferința internațională pe teme de jurnalism de investigație, organizată la Parlamentul European
GORJNEWS, invitat la conferința internațională pe teme de jurnalism de investigație, organizată la Parlamentul European
AlteleUltra - Scurte12 aprilie 2013

Miercuri, 10 aprilie, a avut loc conferința internațională cu tema ”Urmărește banii fără frontiere”, organizată de europarlamentarii Monica Macovei și Bart Staers, în colaborare cu The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP)Rise Project și Freedom House România.

Conferința a fost un pretext de dezbatere pentru inițiativa europarlamentarului român, Monica Macovei, de a crea mecanisme de finanțare a jurnalismului de investigație, la nivelul Comisiei Europene. Direcțiile de interes, din punctul de vedere al finanțărilor eventuale, sunt cele care vor viza strategiile anti-corupție, spălarea de bani, evaziunea fiscală și crima organizată, la nivel internațional.
Conferința a fost deschisă de Monica Macovei și de directorul general OLAF, Giovanni Kessler, urmați de reprezentantul OCCRP, Paul Cristian Radu, unul dintre inițiatorii unui nou concept de jurnalism de investigație, prin RISE Project.

Intervențiile Monicăi Macovei și ale directorului OLAF, în variantă video, sunt disponibile aici.
Ideea esențială a inițiativei, dezvoltată de participanții la conferința organizată la Parlamentul European, este redată sintetic și în comunicatul de presă emis de europarlamentarul român:
In spatele fiecarei anchete jurnalistice care dezvaluie cum ne afecteaza si ne saracesc coruptia si crima organizata, cum sunt mutati banii dintr-un stat in altul, sta o munca enorma, o munca de echipa intre jurnalisti care trec dincolo de frontiere. Principiul “Urmareste Banii” (“Follow the Money”) este cheia rezolvarii cazurilor complexe de coruptie si spalare de bani, prin descoperirea drumului banilor, indiferent de frontirele dintre state. Jurnalismul de investigatie independent este vital, a declarat Monica Macovei.
RISE Project și OCCRP au dezvoltat deja, în colaborare cu ”hackeri civici”, instrumente de luptă împotriva corupției la nivel internațional, extrem de folositoare jurnalismului de investigație; unul dintre acestea este motorul de căutare al companiilor și acționarilor de companii înregistrate în Panama și cu afaceri în țări din Europa, America, etc. Întru divertismentul cititorilor GORJNEWS, vă invităm să căutați diverși potentați locali gorjeni, după nume, pe următorul link ce accesează baze de date din Panama –  http://ohuiginn.net/panama/ , pentru a vedea dacă „funcționează” prin ceva off-shore-uri ce fac afaceri cu statul in Gorj.
La conferință au mai fost invitați jurnaliști din Belgia, Cehia, Danemarca, Ucraina, Ungaria, Bosnia Herzegovina, Serbia și România. Printre jurnaliștii români prezenți la eveniment, as enumera câțiva dintre premianții concursurilor de jurnalism de investigație organizate de Freedom House România, fundație condusă de Cristina Guseth: Amalia Dascălu (Digi 24), Sipos Zoltan (Transindex), sau Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media).
Staff-ul europarlamentarului Monica Macovei, format din Marilena Stancu, Laura Bretea și Mihai Politeanu, a fost la înălțimea evenimentului.

  

Este salutar demersul Monicăi Macovei de a susține jurnalismul de investigație prin finanțări ale Comisiei Europene, iar GORJNEWS va fi printre primii aplicanți, interesați fiind de continuarea anchetelor absolut independente de la nivel de Gorj.

1 COMENTARII
  • C.CUTEANU 13.04.2013 la ora 10:14 am
    Am mentionat in textul de mai sus motorul de cautare pentru detinatorii de off-shore-uri in Panama; mai jos, tutoriale pt cei care vor sa afle ce romani detin firme incognito in Cehia, Anglia si Elvetia, dar fac bani in Romania, cu ajutorul unor politicieni corupti. Din nou, demersul este datorat RISE Project: http://www.riseproject.ro/videotutorial-cum-sa-afli-date-despre-firme-din-cehia/ http://www.riseproject.ro/video-tutorial-cine-detine-firme-in-marea-britanie-sau-elvetia/
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.