Vă scriem pentru a Vă sesiza un caz de iresponsabilitate publică, de o gravitate extremă, în derulare la Universitatea ”Constantin Brâncuși”(UCB), din Tg-Jiu: încălcarea premeditată a Legii Educației Naționale, nr.1/2011, ca și a eticii și deontologiei universitare, cu scopul de a favoriza un cetățean român (numitul Gorun Adrian, fost rector al UCB), în demersul acestuia de a obține un al treilea mandat de rector, cu ignorarea prevederilor legale (în special art. 213 din LEN).
Ziarul de investigații GORJNEWS a urmărit, îndeaproape, procesul de alegeri din UCB Tg-Jiu și a semnalat public nenumăratele nereguli săvârșite de ”echipa” Rectorului Gorun în ultimele trei luni. Se poate vorbi de o succesiune de secvențe, care au asigurat premisele fraudei, ce încununează demersurile acestor indivizi cu obținerea a încă unui mandat ilegal de rector de către numitul Gorun Adrian. Suntem siguri că ați observat aceeași evoluție, pe etape, și la alte universități care au avut rectori cu aceleași manifestări ”mogulice”.
Mai întâi, au apărut acuzele că numitul Gorun Adrian și ”echipa” sa au viciat rezultatul alegerilor pentru Senat. Contracandidaților ”echipei” Gorun nu li s-a permis să-și facă în vreun fel campanie pentru alegerile la Senat: la întâlnirea publică din 18.XI.2011, organizată cu toate cadrele didactice, contracandidații ”echipei” Gorun au semnalat faptul că nu li s-a permis să ia cuvântul, pe motiv că reprezintă un grup de ”puciști”. Din acest motiv, Prorectorul Liviu Neamțu, candidat la alegerile pentru Senat, a înregistrat cererile cu numărul 12648 și 12604, din 25.11.2011, prin care solicita ieșirea din cursa electorală, tocmai pentru a protesta față de neregulile de la acest proces electoral. Împotriva dorinței sale, a fost menținut pe listele de vot.
Ulterior, printr-un comunicat de presă (26.XI.2011), fostul Rector, numitul Gorun Adrian, și-a asumat public fapta, clamând obținerea unei ”unanimități” și, astfel, asumându-și statutul de principal beneficiar al actelor împotriva LEN ale complicilor săi, deținători ai funcțiilor de decani, prodecani sau șefi de departament în UCB – Luminița Popescu, Monica Bîcă, Moise Bojincă, Cornelia Tomescu, Gabriela Babucea.
Ce a urmat, în etapa a doua a proiectului ”Realegerea ilegală a numitului Gorun A. pentru al treilea mandat”, a fost un dezmăț în public al acestuia, care, într-o conferință de presă, i-a anatemizat pe toți cei de pe ”listele negre” drept componenți ai unui ”grup infracțional”.
Urmare a acestor instigări la violență împotriva colegilor (drastic sancționabile de către Carta UCB), orchestrate de Rectorul Gorun Adrian, un săptămânal din Tg-Jiu a început să publice texte de un nivel intelectual dubitabil, în care ”grupul infracțional” și susținătorii lor erau amenințați și jigniți, ba chiar se cerea ajutorul șefului UCB pentru a-i elimina.
Un amănunt interesant este acela că, în paginile unde au fost publicate aceste texte, este folosită, de trei luni, sigla UCB, fără ca Universitatea să facă vreun demers pentru a opri acest uz neautorizat de însemne oficiale.
Dl. Rector Gorun și-a continuat ”opera democratică” cu acuze publice nefondate de corupție la adresa contracandidaților și cu înființarea de comisii de cercetare disciplinară (a se vedea Hotărârile de Senat nr. 101, 102, 103 din decembrie 2011 și ianuarie 2012, toate secretizate, de când Gorun a obținut unanimitatea în Senat), dar și cu plângeri penale la adresa ”inamicilor” săi instituționali (cea mai recentă este împotriva prof. univ. dr. Dorel Chirițescu, 982/P/2011 din data de 27.12.2012). Nici pe Prefectul județului Gorj, Dl. Liviu Andrei, nu l-a iertat; rezultatul: includerea, într-o hotărâre de Senat, a deciziei de a transmite Primului – ministru, Dl. Emil Boc, o reclamație, prin care Rectorul Gorun îl acuză pe prefect că uneltește cu contracandidații săi.
O altă strategie stranie este implicarea liderilor studenților în campania electorală a ”echipei” Gorun; aceștia au transmis presei o scrisoare deschisă prin care îi cereau să candideze pentru un nou mandat de rector, împotriva prevederilor legale.
În semn de mulțumire, i-a mituit electoral, mărindu-le bursa de excelență până la cuantumul de 1500 lei/lună.
Ilegalitățile și abuzurile la nivelul UCB au continuat: numitul Gorun Adrian a rămas și Rector și Președinte al Senatului, deci incompatibil, timp de 80 de zile, fiind pasibil de sancțiuni drastice, conform art. 43 (2), din Carta UCB: ”persoanele care se află în una dintre situațiile de incompatibilitate (…) au la dispoziție 30 de zile calendaristice pentru a ieși din această situație juridică, sub sancțiunea desfacerii contractului individual de muncă”.
Din postura de Președinte al Senatului și Rector al UCB (până în 24.02.2012), acesta și-a depus candidatura pentru al treilea mandat de Rector, împotriva prevederilor Legii Educației Naționale (art. 213), dar și împotriva ”precizărilor” (nr. 389 din 13.XII.2011), emise de MECTS în decembrie 2011
Ultima fază, cea care urma să-i aducă numitului Gorun Adrian foloase instituționale necuvenite, este și cea mai previzibilă, dar și cea mai spectaculoasă. Cum pentru numitul Gorun A. legea este o glumă, și-a forțat Senatul (în care avea unanimitate) și comisia de alegeri (din care făcea parte și o persoană înrudită cu Domnia-Sa, Lect. Univ. Dr. Cristinel Rujan) să-i valideze candidatura, sub pretextul că între 2006-2008 nu recunoaște că a avut un mandat. Această candidatură a fost contestată, însă organismele colegiale din UCB sunt nefuncționale. Comisia de alegeri, prezidată de numitul Ecobici Nicolae, a răspuns contestațiilor, susținând că numitul Gorun Adrian, între 2006-2008, nu a avut un mandat de rector, ci doar a exercitat atribuții de acest tip.
Acest răspuns este unul care ignoră faptul că există o Hotărâre de Senat (nr. 199, din 28 decembrie 2005), care stipulează alegerea numitului Gorun Adrian în funcția de rector (pentru mandatul 2006-2008), cu 29 de voturi ”pentru” și 1 ”împotrivă”.
În ciuda evidentei încălcări a Legii Educației, Dl. Gorun Adrian a candidat și a câștigat scrutinul din 13.02.2012, după care și-a retras dosarul de la invalidare. Practic, acest domn a sabotat, cu intenție, un proces electoral, ca și activitatea organismelor colegiale din UCB Tg-Jiu. În acest sens, V-am ruga, D-le Ministru, să continuați procedura de invalidare a numitului Gorun Adrian, câștigător al funcției de Rector al UCB, prin scrutinul de alegeri din 13.02.2012, pe motiv că a încălcat intenționat legea. Din cunoștințele noastre, nu există procedura juridică de retragere a candidaturii, după ce un candidat a câștigat alegerile, sau de demisie dintr-o funcție în care un individ nu a fost validat oficial. Dacă nu veți duce procedura până la capăt, există riscul ca acest domn să candideze din nou și să-și retragă din nou dosarul de la validare, fiind o continuă amenințare la adresa bunei funcționări instituționale a Universității.
De asemenea, retragerea – înaintea invalidării – nu dovedește decât că numitul Gorun Adrian a încălcat cu bună – știință legea, când și-a depus candidatura, ceea ce, coroborat cu acțiunile publice denigratoare, exercitate la adresa colegilor Domniei-Sale, Vă dau dreptul de a-l considera pe acest domn intrat sub incidența art. 42, alin. 3. din Carta UCB: desfacerea contractului individual de muncă a cadrului didactic ce desfășoară activități neconforme cu etica și deontologia profesională, aduc prejudicii de imagine universității, fac propagandă de destructurare instituțională, sau duc campanii de dezinformare în mass-media și pun în pericol misiunea universității.
În același mod V-am ruga să tratați și membrii comisiei de alegeri care i-au validat candidatura, transformându-se, alături de șeful lor, în factori de destabilizare instituțională a Universității. Cum Senatul este rezultatul unor alegeri fraudate, este ultra-necesar să interveniți pentru restabilirea legalității în Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Tg-Jiu.
Declarațiile publice ale numitului Gorun Adrian sunt, în continuare, iresponsabile – acesta susține public că ”echipa” sa luptă să impună, ceea ce, după toate descrierile, pare a fi un ”rector de paie”.
Prin urmare, având în vedere obligațiile dumneavoastră legale, vă rugăm să dispuneți verificarea și aprofundarea aspectelor pe care vi le aducem la cunoștință prin această scrisoare deschisă, și adoptarea măsurilor legale de rigoare.
Domnule ministru, solicităm răspuns scris, în termenul legal.