HALUCINANT: Coloana Infinită, în beznă, proiectul de iluminare, SECRETIZAT! Video și documente
HALUCINANT: Coloana Infinită, în beznă, proiectul de iluminare, SECRETIZAT! Video și documente
exportInvestigatiiPovara BrâncuşiUltra - Scurte30 ianuarie 2017

De mai multe luni, Coloana Infinită, cea mai importantă operă a lui Constantin Brâncuși aflată în aer liber, este ținută în întuneric de autoritățile locale. Adrian Tudor, viceprimarul ”pe probleme de cultură” al Târgu Jiului, minte oficial că monumentul este iluminat corespunzător, conform proiectului realizat de societățile americane Olin Partnership și L’Observatoire International din New York, si materializat în deceniul trecut, în baza unui împrumut angajat de statul român de la Banca Mondială.
Pentru a confrunta bezna din jurul Coloanei Infinite cu proiectul american, am solicitat Primăriei Târgu Jiu o copie a acestuia, în baza Legii accesului la  informații de interes public, dar în locul documentației am primit un răspuns halucinant: proiectul este secret! Edilii Târgu Jiului au secretizat documentația respectivă în condițiile în care nici măcar proiectul de edificare a Coloanei Infinite, și soluțiile tehnice aferente, nu au caracter clasificat, și sunt disponibile publicului larg.
Cel mai deranjant, însă, este că Primăria Târgu Jiu ignoră de luni de zile solicitările ziarului nostru de a repara sistemul de iluminare defect. În prezent, Coloana Infinită este foarte slab iluminată, fiind vizibilă doar dinspre Calea București. În plus, și iluminatul ambiental din Parcul Coloanei Infinite este, de mai mult timp, defect, așa cum dovedim prin filmarea din debutul acestei anchete de presă, efectuată la 360°, în jurul Coloanei Infinite. Cu toate acestea, după cum veți putea vedea într-o altă filmare, mai jos, viceprimarul Adrian Tudor spune oficial că nu înțelege ce trebuie să repare și că, în situația în care se defectează ceva, este reparat instantaneu.
Coloana Infinită și Parcul aferent sunt ținute în beznă de autoritățile locale în condițiile în care ne aflăm, din nou, în plină campanie oficială de înscriere a Ansamblului Brâncuși pe Lista UNESCO. La precedenta tentativă, organismele UNESCO au acordat Ansamblului Brâncuși cea mai mică notă posibilă, susținând oficial că este un monument funerar oarecare, fapt care a generat declasarea capodoperei brâncușiene, la nivel mondial.
Încă din luna noiembrie 2016, GORJNEWS a atras atenția autorităților locale asupra necesității remedierii urgente a defecțiunilor existente la nivelul sistemului de iluminare a Coloanei Infinite. În replică, viceprimarul Adrian Tudor ne-a acuzat oficial că batem câmpii, și că nu e nicio problemă la Coloană, iar dacă ar apărea, ar remedia-o imediat. În același timp, celălalt viceprimar, Aurel Popescu, a făcut o declarație diametral opusă, admițând existența unor defecțiuni.
Deși au trecut câteva luni, atât Coloana cât și Parcul Coloanei rămân scufundate în întuneric. În debutul acestei anchete de presă, ați putut vedea un material video care dovedește că, dinspre Colegiul ”Virgil Madgearu”, Coloana Infinită abia se zărește. Iată, în continuare, dovada video a întunericului din Parcul Coloanei.

Cea mai ”luminoasă” perspectivă asupra Coloanei este dinspre Calea București.

Din păcate, cea mai ”luminoasă” perspectivă actuală n-are nimic de-a face cu modul în care era iluminată Coloana cu ceva timp în urmă, înainte să se defecteze sistemul de iluminare.

Coloana Infinită nu este vizibilă nici măcar pe sistemul de camere live al Centrului Brâncuși, instituție publică subordonată Consiliului Local Târgu Jiu. Iată cum este pusă în valoare capodopera brâncușiană și cum sunt ”invitați„, la Târgu Jiu, turiștii de peste mări și țări.

Coloana Infinită este unul dintre principalii piloni ai identității naționale și ai spiritualității românești. Modul în care este abandonată și nepusă în valoare acum n-ar fi scuzabil nici măcar dacă ne-am afla în stare de război.
În continuare, publicăm întreaga corespondență purtată de GORJNEWS cu Primăria Târgu Jiu, în baza Legii 544/2001.
Inițial, am solicitat o copie a proiectului în baza căruia s-a realizat sistemul de iluminare a Coloanei Infinite.
Primăria Târgu Jiu a răspuns că documentația respectivă este secretă.
Ulterior, am formulat reclamație administrativă, în care am înștiințat Primăria Târgu Jiu că, în situația în care menține proiectul de iluminare secret, îl vom solicita Ambasadei SUA și firmelor americane care au elaborat documentația.
Deși nu are calitatea de ”primar”, viceprimarul cu atribuții de primar Aurel Popescu ne-a răspuns, autodeclarându-se, ilegal, ”primar”, că Primăria Târgu Jiu consideră în continuare că proiectul este secret.

Iată și anexa care descalifică încă o dată profesional secretarul Primăriei, Grigore Jianu (fost ofițer SRI), șeful Direcției Juridice, Constantin Răduțoiu, șefa Direcției de Resurse Umane, Grecu Maria Camelia, și pe consilierul juridic Popescu Natalia.

Toate documentele de mai sus dovedesc că Ansamblul Brâncuși este administrat la Târgu Jiu cu rea credință. Deși orașul Târgu Jiu este proprietar al Ansamblului, edilii refuză să se achite de obligațiile lor legale. În acest context, autosesizarea organelor de urmărire penală este obligatorie.
În context, menționăm că de ani de zile procurorii din Târgu Jiu refuză să pronunțe o soluție în dosarul penal al spălării cu jet de apă sub presiune a Porții Sărutului, Aleii Scaunelor și Mesei Tăcerii. Persoanele implicate în această barbarie activează și azi la Centrul Brâncuși și continuă ”să se ocupe”, așa cum am probat mai sus, de administrarea și punerea în valoare a Ansamblului Brâncuși.
Pentru obținerea proiectului secretizat, abuziv, de Primăria Târgu Jiu, ne vom adresa părții americane și, concomitent, instanței de contencios administrativ. Din păcate, Ministerul Culturii ne-a răspuns, la rândul lui, batjocoritor, susținând că are nevoie de 30 de zile pentru a face o copie a proiectului și a da un banal ”send” unui e-mail.
Românie, stat mafiot.
CITEȘTE ȘI:

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.