Iliuţă, directorul şpăgar de la DSVSA Gorj
Iliuţă, directorul şpăgar de la DSVSA Gorj
Investigatii1 iulie 2011

Ion Iliuţă conduce Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din cele mai vechi timpuri. Pentru un manager bine intenţionat, timpul este un aliat în consolidarea aparatului managerial şi a instituţiei. O instituţie publică bine condusă slujeşte ireproşabil cetăţeanul din ale cărui impozite şi taxe este finanţată. Un manager bine intenţionat şi o instituţie publică bine condusă nu au niciodată nimic de ascuns publicului larg. Din păcate, principala grijă a lui Ion Iliuţă este consolidarea şi conservarea poziţiei personale, de şef al DSVSA Gorj, o instituţie înaintea căreia se aliniază în poziţie de drepţi toţi patronii de restaurante, localuri publice, hyper şi supermarketuri, ferme de păsări şi animale, abatoare şi multe altele. Din păcate, majoritatea acestor patroni preferă să dea şpagă la DSVSA Gorj decât să respecte legea, normele sanitare şi de siguranţă alimentară şi, la urma urmei, cetăţeanul. E mai profitabil şi mai sigur aşa, să dea şpagă.
Când Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj,  a renunţat la DSVSA Gorj în favoarea liderului UNPR Gorj, Marius Vlaicu, pentru colectorul de şpagă Ion Iliuţă nu a fost nicio problemă să-şi cumpere continuitatea în scaun. O mică felie din şpagă a ajuns imediat la Vlaicu. Efectul: liderul UNPR a juisat elogios la adresa lui Iliuţă, exprimându-şi public admiraţia pentru profesionalismul său. Ion Iliuţă îşi cumpără fără nicio problemă scaunul de la toate partidele care ajung să controleze DSVSA Gorj şi n-are nicio jenă de a trece de la un partid la altul, fără ca doctrinele îmbrăţişate unele peste altele să-i perturbe din vizor izvorul fericirii: şpaga.

Iliuţă inovează: unii ia şpagă, alţii amendează

În loc să-şi consolideze aparatul managerial şi instituţia pe care o conduce, Ion Iliuţă n-a urmărit decât să-şi perfecţioneze mecanismele colectoare de şpagă. „Le vezi pe-ăştea?”, mă întreba, deunăzi, un patron de restaurant. În local intraseră două doamne şi se duseseră ţintă, „în spate”, cu plasele fluturând după ele, pe un drum pe care se vedea de la o poştă că îl bătuseră de sute de ori. „Sunt de la Iliuţă, de la DSV. Cam pe la ora asta vin, la fiecare două-trei zile, să-şi ia şpaga. Şi asta nu e nimic. După ce pleacă ăştea vin altele, altă echipă, tot de la DSV, şi mă amendează” (!!!). Deci, ca să realizeze şi planul de amenzi, Ion Iliuţă a dat fiecare obiectiv ce trebuie verificat în grija a câte două echipe diferite. Una ia şpaga şi cealaltă amendează. Patronul şi-a continuat confesiunea: „m-au tot căutat de m-au înnebunit să le dau foarte mulţi bani, că au de plătit nişte cursuri pe care-i obligă instituţia să le facă. Ăsta, de peste stradă, le-a dat şi bani, şi nu l-au mai amendat un timp. Mai bine le dădeam şi io.”

Frăţia verilor Giurcău produce toxinfecţii alimentare săracilor


Despre Cristinel Giurcău, director executiv adjunct la DSVSA Gorj, am demonstrat în două investigaţii de presă, aici şi aici, că şi-a adjudecat ilegal postul şi că manageriază prin abuz în serviciu. Totul sub privirile îngăduitoare ale lui Ion Iliuţă. Deşi au trecut fix cinci luni de la dezvăluirile respective, corpul de control al prefectului încă nu a ajuns la DSVSA Gorj. Între timp, Cristinel Giurcău trebuie să fi prins curaj, de vreme ce vărul său, Mădălin Giurcău, a ajuns, pe şpaga dată tot lui Marius Vlaicu, şef la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, altă instituţie cheie pentru omul de rând. După apariţia acelor materiale, Giurcău a făcut exact ce va face şi Iliuţă: a dat fuga la diverse persoane despre care ştia greşit că ar controla ce apare şi ce nu în GORJNEWS şi s-a plâns că moare de inimă din cauza mea (!).

Iliuţă secretizează activitatea DSVSA Gorj

Pentru că conduce o instituţie în care şpaga este regula, Ion Iliuţă are foarte multe lucruri de ascuns. Ziarul de Investigaţii GORJNEWS i-a adresat, în baza Legii 544/2001, o solicitare de informaţii publice, prin care ceream să comunice unităţile amendate în 2010 şi cuantumul sancţiunilor respective. Previzibil, directorul corupt al DSVSA Gorj nu ne-a răspuns nimic, invocând la modul nesimţit faptul că, dacă ar face publice datele solicitate, ar încălca principiul concurenţei loiale. Adică, dacă tu, Iliuţă, ai amendat o carmangerie cu 100 de milioane pentru că vindea carne stricată, este nedrept să faci public asta pentru că ar câştiga carmangeria de vis-a-vis. Adică oamenii simpli, care îşi cumpără câte o bucăţică de carne doar la zile mari, nu au dreptul să ştie care agent respectă normele de siguranţa alimentelor şi care nu. E normal ca un director şpăgar să nu poată face publice amenzile date, pentru că i-ar sări în cap patronii sancţionaţi, cu întrebări încuietoare de tipul: „da’ pe ăla de ce l-ai amendat numai atât? El cât îţi dă?” sau „bine, bă, directore, credeam că ai omenie, ţi-am dat, te-am îmbuibat, m-ai amendat şi m-ai dat şi în ziar!”.

Fără website şi declaraţie de avere

Deloc de neglijat este şi faptul că Iliuţă încalcă şi obligaţia sa legală de a realiza un site pentru instituţia pe care o conduce. Dar, dacă nu are site, nu are nici unde posta declaraţia de avere, deci e mai bine aşa, nu?

Garda de Mediu Gorj e în altă ţară?

Ca să înţeleagă până şi Ion Iliuţă că refuzul de a face publice amenzile date de instituţia pe care o conduce nu are fundament legal, reproducem alăturat răspunsul primit de la o altă instituţie din România, judeţul Gorj, care ne-a oferit toate informaţiile cerute. Este vorba de Garda de Mediu Gorj, instituţie care are şi ea şef pus politic. Un şef, Ovidiu Ilie, care se confruntă cu exact acelaşi tip de presiuni şi nevoi, ca şi Ion Iliuţă. Diferenţa dintre cei doi este, însă, una fundamentală: Iliuţă nu are nici limite, nici ruşine, nici decenţă.

Din cauza unui astfel de director corupt, amărâţii ăia care muncesc toată ziua pe şantier sau în mină, când îşi cumpără seara două felii străvezii de parizer n-au absolut nicio garanţie că dau banii pe alimente stricate sau nu.

Doar ştiri „dulci” despre Iliuţă, în presa locală

La o simplă căutare pe google, numai ştiri de bine despre Ion Iliuţă. Cât pe ce să rămâi cu concluzia că e om ca lumea. Ba că a fost DJ în tinereţe, ba că e pasionat de nu ştiu ce. Am mai spus-o: în presa din Gorj articolele „pe monden” sunt o formă de publicitate mascată şi sunt, majoritatea, plătite. Nicio problemă, Iliuţă are de unde. Pe lângă aceste „mondenităţi”, în fiecare zi presa locală informează despre sancţiunile aplicate de DSVSA Gorj. Prostimea trebuie făcută să creadă că instituţia cu pricina lucrează şi e în slujba ei. Ca să nu mai vorbim de controalele anunţate, când presa e urcată în microbuze de Iliuţă şi dusă în teritoriu să constate câtă ordine şi disciplină este în judeţ, printre comercianţii care ştiu de fiecare control organizat în acest mod, graţie măsurilor radicale şi intransigenţei manifestate de conducerea DSVSA Gorj. Hai sictir!
Despre războiul dintre Ion Iliuţă şi medicii veterinari din Gorj, într-o ediţie viitoare a ziarului nostru.

3 COMENTARII
  • siktir 05.07.2011 la ora 22:51 pm
    Pana aici e ok.Astept episodul urmator
  • Maia 15.07.2011 la ora 9:16 am
    Acest Iliuta este un nemernic,face ravagii pe unde trece,daca nu-i dai spaga.La niste vecini,de la Pades,a luat 200 euro,iar dupa o luna a venit iar,dar de data asta omul rezolvase problema si nu i-a mai dat nici macar atentie.Dupa cum procedeaza,cred ca poate fi bagat in tagma escrocilor...de ce nu-l dati afara.Mai este un spagar,coleg cu Iliuta,se numeste Tiriplica,alt escroc,nesimtit...
  • jitea 08.11.2011 la ora 11:30 am
    Iliuta este mic copil pe langa Ana Guta fosta Telescu care a ridicat spaga la rang de cinste la DSVSA Gorj.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.