Încă o dramă la Târgu Jiu: vilă aprobată în 2011 de CNADNR, demolată forțat în 2015 tot de CNADNR, în schimbul unei sume simbolice
Încă o dramă la Târgu Jiu: vilă aprobată în 2011 de CNADNR, demolată forțat în 2015 tot de CNADNR, în schimbul unei sume simbolice
De cititInvestigatiiUltra - Scurte2 iulie 2015

 
După ce, în 2011, CNADNR le-a garantat în scris că își pot construi liniștiți o casă la marginea Târgu Jiului și că nu vor fi afectați în niciun fel de viitoarea centură, trei ani mai târziu au aflat din Monitorul Oficial că centura trece fix prin casa lor, și că aceeași instituție, CNADNR, a dispus demolarea vilei nou – nouțe în schimbul unei sume mai degrabă simbolice.
Familia Spînu, din Târgu Jiu, s-a îndatorat pe toată viața, și-a luat toate aprobările legale posibile, a ales calea cinstită și, la schimb, statul român prin instituțiile lui strâmbe i-a livrat o dramă în toată regula.             

2011: CNADNR și Primăria Târgu Jiu aprobă construirea casei

În 2011, CNADNR i-a garantat familiei Spînu din Târgu Jiu, printr-un document oficial, că centura de sud a municipiului nu va trece prin locul în care intenționau să-și construiască o casă.
Adresa CNADNRÎn baza avizului CNADNR, Primăria Târgu Jiu le-a eliberat, în 25 august 2011, autorizație de construire.
autorizatie constructieautorizatie constructie
S-au împrumutat în bănci pentru toată viața și și-au construit o mândrețe de casă, finalizată în 2013. N-au apucat să se bucure prea mult de ea, pentru că autoritățile le-au șoptit că proiectantul centurii a prevăzut ca drumul să treacă fix prin casa lor!

2014: CNADNR le oferă niște mărunțiș, ca să dispară din peisaj

A urmat calvarul. Nenumărate memorii, speranțe, promisiuni făcute din gură de autorități. În august 2014, confirmarea a picat ca un trăsnet: din Monitorul Oficial au aflat că imobilul lor va fi demolat și că trebuie să-și ia tălpășița din locul în care aceleași autorități care-i alungă acum le aprobaseră în 2011 să trăiască pentru tot restul vieții. Totul în schimbul unei compensații financiare mai degrabă simbolice, care depășește puțin suma de 2 miliarde lei vechi. Vorbim de o casă nouă și de un teren situate în Târgu Jiu.

expropriere spinuRăspunsul analfabet al prefectului umple paharul

Familia Spînu a petiționat multe dintre instituțiile statului, strigându-și drama. Prefectura Gorj, sub semnătura fostului șef de cazino Alin Văcaru, i-a remis un răspuns scris analfabet, îndemnând-o să se adreseze CNADNR.
raspuns prefect
Începând din aprilie 2014, familia Spînu s-a adresat în scris atât CNADNR cât și structurii teritoriale a acestei instituții, respectiv Secției de Drumuri Naționale Târgu Jiu. Până azi, nici Ion Tudor și nici Narcis Neaga nu s-au învrednicit să le răspundă în vreun fel.

petitie cnadnrCârciumaru și Neaga se acuză reciproc

În noiembrie 2014, șeful CNADNR, Narcis Neaga, și primarul Florin Cârciumaru s-au învinuit, public, unul pe celălat pentru drama familiei Spînu. Astfel, Neaga a declarat, la Târgu Jiu, că ”sunt suspiciuni că Primăria Târgu Jiu ar fi eliberat autorizaţii de construire după anul 2009, pe tronsonul pe care urmează să se construiască noua variantă de ocolire a municipiului”. Cârciumaru a sărit ca ars: „Din cele verificate de serviciul urbanism, dar nici nu era nevoie de o verificare, o singură casă are autorizaţie, dar domnul Neaga înainte de a acuza primăria trebuie să-şi acuze serviciul lui, Secţia de Drumuri Naţionale de la Târgu Jiu, pentru că la vremea respectivă cetăţeanul care a construit casa care este suspusă demolării a luat aviz favorabil de la domnul Dina, care era şeful secţiei pe vremea respectivă şi bineînţeles că serviciul urbanism din primărie a eliberat autorizaţia de construire, în rest sunt case construite cu mulţi ani în urmă, fără să se cunoască traseul, 2002, 2003, 2005. O singură locuinţă are autorizaţie emisă după anul 2009, o locuinţă care se situează pe strada Ciocârlău, dar are avizul favorabil al Secţiei de Drumuri Naţionale”.
carciumaru-si-tudor

Cârciumaru are boala lui Ponta: minte non-stop

Ca de obicei, Cârciumaru mințea. Nu mai departe decât în numărul precedent al GORJNEWS v-am prezentat situația unei alte case în curs de demolare, aparținând familiei Ancuța, care și-a ridicat în strada Ana Ipătescu un imobil autorizat sub semnătură de Cârciumaru în 2012. Deci, sunt mai multe case aprobate de Primărie, în curs de demolare, domnule primar!
În 23 aprilie a.c., i-a venit rândul lui Narcis Neaga să mintă. Prezent la Târgu Jiu, a declarat următoarele: „În documentaţia de licitaţie era vorba de 17 case, dintr-o dată numărul 17 s-a transformat în numărul 28, care au apărut pe traseu. Le-am spus şi i-am instruit şi pe constructor şi pe consultant să nu înceapă lucrările în zona caselor, să nu înceapă cu demolări, până nu găsim o soluţie sau mai multe. Nu suntem convinşi că vom salva toate cele 28 de case, însă acolo unde există posibilitatea să nu demolăm, încercăm să nu demolăm ca să nu creăm probleme sociale.”
La fel a mințit și Cârciumaru, în data de 4 mai a.c., la Gorj TV: ”Se va găsi soluție, din proiect, să devieze centura în zona Ciocârlău”.
ponta si neaga

Ponta, teatru ieftin

În 16 mai a.c., deputatul de Târgu Jiu Victor Ponta a ajuns după 7 (șapte) luni de absență, pentru câteva ore, în colegiul său parlamentar. Familia Spânu n-a ratat ocazia și s-a înfățișat înaintea premierului. Ponta a luat telefonul, teatral, și s-a prefăcut că-l ceartă pe Narcis Neaga, căruia i-a fixat un termen de 7 zile pentru a da un răspuns final: dacă salvează sau dacă demolează casa familie Spînu. Au trecut aproape 7 săptămâni, nu 7 zile, și nici Neaga, nici Ponta n-au mai dat niciun răspuns.

casa spinu preajbaÎntr-un câmp, era o casă… Centura a ocolit câmpul și a nimerit casa!!!

După cum puteți vedea în fotografia alăturată, în dreapta casei familiei Spînu sunt zeci de kilometri pătrați de teren neocupat, pe unde ar fi putut fi deviată centura. Totuși, cei care au proiectat din birou centura și au luat la țintă această casă n-au catadicsit să-și repare nici în al doisprezecelea ceas eroarea.
centura in gard 1centura in gard 2Drama este completă pentru că, în momentul de față, lucrările la centură au ajuns – de o parte și de alta – fix până în gardul familiei Spînu. Deci, este clar că au fost mințiți în momentul în care li s-a promis că centura îi va ocoli!
Concluzia rămâne aceeași: dacă vreți să trăiți normal, evitați Târgu Jiul, evitați România.

1 COMENTARII
  • Vilcu Andrei 23.02.2016 la ora 16:15 pm
    Sunt si eu in aceasi situatie cu pamantu-l langa dumneavoastra si sunt niste nesimtiti .
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.