Încă o ignoranță față de Brâncuși: „Coloana Infinitului – Endless Column”!
Încă o ignoranță față de Brâncuși: „Coloana Infinitului – Endless Column”!
Gorjul culturalPovara BrâncuşiUltra - Scurte19 noiembrie 2014

În aceste zile, posturile de televiziune promovează comercial activitatea unui important grup de farmacii printr-un filmuleţ cu doi actori de estradă ce rostesc –  naiv şi jucat – denumirile monumentelor lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu. N-aş spune că pe de-a întregul inspiraţia realizatorilor clipului a fost maximă, însă textul are în conţinut o eroare ce se transmite în mod accelerat: „Coloana infinitului”! Cum nu i-a spus niciodată autorul, marele sculptor Constantin Brâncuşi! A mărturisit-o în mod ferm însuşi Ştefan Georgescu-Gorjan – cel care i-a fost artistului atât de aproape la ridicarea monumentului: „În convorbirile noastre zilnice cuvântul <<coloană>> se repeta de zeci de ori, fiind principala noastră preocupare în aceea epocă. De cele mai multe ori, Brâncuşi spunea numai <<coloana>>, fără vreun adjectiv, însă titulatura întreagă, pe care a folosit-o de nenumărate ori, a fost Coloana infinită. În cataloagele expoziţiilor sale de la New York, coloana de lemn din atelierul sculptorului figurează sub denumirea <<Column without end>>, expresie tradusă în româneşte prin <<coloana fără de sfârşit>>. Când strecura vreo frază franţuzească în conversaţie, Brâncuşi nu spunea la <<colonne sans fin>>, ci la <<colonne infinie>>”.
indicator-coloana
A doua nerespectare a adevărului în clipurile publicitare de pe piaţă – prima fiind cea în care Brâncuşi vorbeşte şi sfătuieşte – îşi are rădăcina însă în ignoranţa cu care opera hobiţeanului este tratată şi la Târgu-Jiu (başca internetul, başca politicienii!). Oraş în care chiar toate drumurile duc la o denumire de-a dreptul falsă: „Coloana infinitului – Endless column”! Fotografiile alăturate articolului fiind grăitoare. Aş aminti aici şi intervenţia mea publicistică de acum câteva luni, prin care atrăgeam atenţia asupra totemurilor mincinoase de la intrarea în parcul Coloanei, în urmă revenindu-se cum era şi normal la denumirea corectă.
indicator-coloana2
Adaug la toată situaţia mirarea cu privire la faptul că, de câteva ori pe an, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” adună la Târgu-Jiu atâţia specialişti în opera sculptorului Constantin Brâncuşi. N-a fost unul, măcar unul, care să ia poziţie publică pe un aspect de neglijentă administrare a Ansamblului Monumental Calea Eroilor! Pe principiul cel (ne)sănătos al fripturistului, potrivit căruia el însuşi ar trebui să figureze pe lista invitaţilor şi în anul următor.
indicator-coloana-infinitului-

6 COMENTARII
  • gorjanul 20.11.2014 la ora 19:46 pm
    Cea mai tare poza e cea in care toate indicatoarele ( Coloana Infinita , Transalpina , Masa Tacerii sunt amplasate pe stalpul reclamei lui Sarcina . Oare cine la cine plateste chirie , sarcina Primariei sau Primaria lui Sarcina . Inclin sa cred ca e cea de a doua varianta .
  • Dragos Pasarin 01.12.2014 la ora 12:17 pm
    Am adus acest subiect pe masa Consiliului Judetean,la sedinta din luna noiembrie. Raspunsul lui Calinoiu m-a lasat masca .Sa fi uitat asa de repede mesajul din campania electorala "mandrii ca suntem romani" sau si mai mult "mandrii ca suntem gorjeni" ?
  • Dragos Pasarin 02.12.2014 la ora 11:50 am
    Rectific "mândri că suntem români" ,"mândri că suntem gorjeni"
  • Ion Popescu 04.12.2014 la ora 11:47 am
    Ce sa le ceri? doctori ingineri agramati, siguri ca daor ei ”ezista”, si mafia lor.
  • Pavel Floresco 19.01.2015 la ora 11:23 am
    Denumirile operelor brancusiene pot fi impartite in cateva categorii precum: originale, oficiale, atribuite si incetatenite. Denumirea "Coloana Infinitului" nu este, desigur, una originala, ci doar fals atribuita, dar incetatenita, locuitorii orasului si turistii sau vizitatorii nefiind experti si cunoscand celebra opera dupa aceasta denumire eronata, dar intens vehiculata.
  • Pavel Floresco 19.01.2015 la ora 11:47 am
    Adevarul ramane (oarecum) discutabil. De ex., indicatorul rutier Hurezi (denumnire corecta) induce in eroare multi turisti necunoscatori, care cauta cu incapatanare Horezu. Castelul Bran este cunoscut sub denumirea incetatenita, dar eronata, de castelul lui Dracula. La fel se intampla si cu castelul in care au fost filmate scene din filmele cu Harry Potter si aproape necunoscut prin denumirea sa reala. Ideal ar fi ca obiectivele turistice sa fie cunoscute prin titulaturile lor originale sau macar oficiale, dar din pacate nu este asa.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.