Incompetenţa boşilor de la SNLO costă statul român 20 de milioane de euro
Incompetenţa boşilor de la SNLO costă statul român 20 de milioane de euro
Investigatii23 august 2011

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia este în primele cinci firme de stat cu cele mai mari datorii. Curios este însă că este singura care a beneficiat de clemenţă din partea Guvernului, fiind păsuită de la achitarea obligaţiilor financiare. Problema este însă că asta se resimte enorm de mult în buget, unde găurile se adâncesc semnificativ. O paralelă între situaţia datoriilor pe care le avea SNLO în luna martie 2011 şi cele pe care le are la 30 iunie a.c. arată că şefii de la unitate, în frunte cu Daniel Burlan, dau dovadă şi de tupeu, pentru că în loc să scadă sau măcar să reducă din datorii, le umflă tot mai mult. În doar trei luni, datoriile au crescut cu 10 milioane de euro, însă cel mai dureros aspect este prejudiciul adus bugetului de stat, de aproape 20 de milioane de euro, generat de neplata TVA-ului de către SNLO. Culmea este că societatea, deşi se află în acelaşi judeţ şi funcţionează în acelaşi context economic, este singura care încă mai e afectată de criză. Sau, mai bine spus, singura la care incompetenţa managerială este scuzată prin invocarea recesiunii.



Despre datoriile SNLO la stat s-a vorbit ani de zile, unitatea având probleme financiare încă din primul an după înfiinţare. De şase ani, toţi cei care s-au perindat pe la conducerea societăţii au pus umărul din greu la prăbuşirea ei, fie din rea voinţă, fie din cauză că au fost incompetenţi. Numirea şefilor de la conducerea SNLO cu girul sindicatelor a fost, se pare, o alegere mai proastă chiar şi decât numirea lor pe criterii politice. Drept dovadă, SNLO încă mai figurează în primii cinci mari datornici la stat.
În ultimele şase luni, societatea a beneficiat şi de clemenţă din partea Guvernului, care i-a acordat înlesniri la plată, pentru a-şi putea reglementa situaţia financiară. Dacă se aşteaptă cineva să fi reuşit acest lucru, o să aibă o mare dezamăgire, pentru că, în ciuda sprijinului primit de la stat, societatea merge din ce în ce mai prost.
Şi nu o spunem noi, ci Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, care îşi trimite incompetenţii să găsească prejudicii fictive pe la alte societăţi din Gorj, dar nu e în stare să găsească vinovaţi pentru diminuarea cu 20 de milioane de euro a bugetului de stat, prin neplata TVA-ului. Chestiunea este cât se poate de gravă şi, în acelaşi timp, cât se poate de… invizibilă pentru ANAF, care, de mai bine de un an de zile, se mulţumeşte doar să constate cam câţi bani pierde statul din cauza managementului de la SNLO.

Peste 400 de milioane datorii, în martie 2011

Pentru o mai bună comparaţie şi pentru a argumenta cât mai solid afirmaţia că SNLO merge pe un trend cât se poate de descrescător, vă prezentăm situaţia datoriilor, atât din martie, cât şi din iunie.
Începem cu luna martie, când, potrivit listei ANAF de centralizare a obligaţiilor restante la bugetul de stat la 31.03.2011, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia figura cu datorii de peste 4.000 de miliarde de lei vechi datorii. Suma este compusă din 2.560 de miliarde de lei vechi (peste 50 de milioane de euro) reprezentând datoriile istorice, şi 1.420 miliarde de lei vechi reprezentând datoriile curente. SNLO mai datora la stat 10 miliarde de lei vechi impozit pe profit, impozite şi taxe în valoare de 280 de miliarde de lei vechi şi o colosală sumă de 670 de miliarde de lei vechi reprezentând TVA-ul neplătit. Ultima datorie reprezintă, ca şi celelalte, de altfel, prejudiciu adus bugetului de stat, însă nimeni nu pare să ia în calcul acest aspect. De remarcat că la aceste sume se mai adaugă şi 450 de miliarde de lei vechi, reprezentând dobânzi şi penalităţi. În luna martie, ANAF anunţa că „s-a început procedura de executare silită” împotriva producătorului de lignit, fapt ce confirma dezastrul financiar al societăţii. Se poate, însă, şi mai rău…

Sprijin de la stat, datorii mărite

Situaţia nu este nici pe departe mai bună la 30 iunie 2011, când, potrivit aceleiaşi liste privind obligaţiile restante la bugetul de stat, datoriile companiei producătoare de lignit au crescut semnificativ. Astfel, datoriile istorice au ajuns acum la 2.970 de miliarde de lei vechi, de la 2.560 miliarde, datoriile curente au ajuns la 1.890 de miliarde de lei vechi iar la capitolul „impozit pe profit” compania figurează cu peste 130 de miliarde de lei vechi. Totodată, dobânzile şi penalităţile datorate de către SNLO sunt, la finele lui iunie, în sumă de 930 de miliarde de lei vechi. Nu în ultimul rând, prejudiciul adus bugetului de stat prin neplata TVA-ului a crescut la 789 de miliarde de lei vechi (aproximativ 20 de milioane de euro). Şi asta în condiţiile în care societăţii i s-au acordat înlesniri la plată. Altfel spus, indiferent ce ar face statul, indiferent ce beneficii şi cât de mult sprijin ar acorda SNLO-ului, acesta se afundă din ce în ce mai mult în mocirlă.

Doar la SNLO e criză

Probabil cel mai surprinzător aspect şi, totodată, principalul argument că vina aparţine conducerii şi nu situaţiei economice la nivel naţional, este acela că doar SNLO-ul are probleme financiare. În rest, toate funcţionează cât se poate de bine, cu doar unele mici deficienţe foarte uşor de trecut cu vederea. Astfel, cei doi mari producători de energie din Gorj, respectiv complexurile energetice Turceni şi Rovinari nu figurează cu nicio datorie către bugetul de stat. Şi asta în condiţiile în care la ambele se lucrează de zor la modernizări şi investiţii de mediu. Ca să nu mai vorbim de faptul că niciunul nu beneficiază de ajutoare de la stat. La SNLO, însă, nu se fac nici investiţii, se dau ajutoare cu nemiluita, societatea este păsuită de la achitarea datoriilor dar, cu toate acestea, datoriile cresc exponenţial de la o lună la alta. Scuza invocată este, ca de obicei, criza financiară care pare să-şi fi făcut culcuş doar în conturile SNLO.

1 COMENTARII
  • Miercurea fără cuvinte -Azi, doar puț 23.08.2011 la ora 22:44 pm
    [...] Multumesc tuturor pentru vizita si va rog sa vizitati si blogurile prietenilor mei din blogroll si mai ales: Meetsun, Mesterul Manole, Gmxul, Blogatu, Neliniștitu, Bogdan Onin, Gabriela Savitsky, Aura Georgescu, Vania, Teo Negura, Gabriela Elena, Mirela Pete, Ana Usca, Theodora, Clipe de Cluj, Shayna, Rokssana, Ilarie, Hai ca se poate, Pătrănoiu Dana, Popa Țeapă, Ring of Gyges, Gorj Exclusiv, Ovidiu Popescu,Narcis Daju [...]
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.