Inițiativă culturală excepțională a lui Ion Prioteasa, posibil viitor guvernator al Olteniei
Inițiativă culturală excepțională a lui Ion Prioteasa, posibil viitor guvernator al Olteniei
Altele8 martie 2013

Necinstit la Târgu Jiu, Brâncuși e onorat la Craiova

Am salutat în mai multe rânduri, în GORJNEWS, interesul craiovenilor pentru opera artistică a gorjeanului Constantin Brâncuşi. Chiar şi cu privire la supraevaluarea unor obiecte (un aparat foto; un creion; o cutie; un ecorşeu; un scaun colţar; o scrisoare) m-am bucurat, intuind că oficialităţile din Capitala Olteană a Banilor au pornit pe calea firească a valorificării cu mare beneficiu a moştenirii brâncuşiene.
De cele mai multe ori eu punând în balanţă dezinteresul târgujienilor vis-à-vis de starea actuală a Ansamblului Monumental Calea Eroilor. Başca faptul că în Muzeul de Artă din Craiova, în permanenţă, sunt puse în prim plan următoarele lucrări de mici dimensiuni semnate de artistul nostru: Cap de băiat, Coapsa (Fragment de tors) – 1909 – 1910, Domnişoara Pogany – după varianta din 1913, Sărutul – prima sculptură modernă din lume, Orgoliu, Vitellius – 1898.
Să rememorăm doar faptul că Brâncuşi a plecat, în anul 1889, din Hobiţa la Craiova, cu gând de „procopseală”, unde s-a angajat copil de prăvălie, până toamna anului 1894, când a dat examen şi a intrat la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova, anul următor devenind bursier. Desigur, destinul său artistic este legat şi de oraşul Craiova care l-a susţinut cu o bursă, atât ca student la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, cât şi în 1904, ca student la Academia de Arte Frumoase de la Paris, la clasa lui Antonin Mercier. Şi tot la Craiova şi-a satisfăcut stagiul militar redus în 1902.
În acest context, edilii Craiovei, de ceva vreme, au luat iniţiativa construirii, lîngă imobilul Muzeului de Artă, a unui Centru Cultural „Constantin Brâncuşi”, dar nu oricum. Au solicitat sprijinul lui Dorin Ştefan, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești de azi – în 2011, a realizat proiectul „TAIWAN TOWER TECH TREE”, câştigător al “Third Prize – Taiwan Tower International Competition”. Care a gândit un cub modern, al secolului XXI în care ne aflăm, ce, cu siguranţă, l-ar fi mulţumit şi pe Brâncuşi, sculptorul universal care a revoluţionar arta.
Iată, zilele acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a oferit presei o informaţie potrivit căreia spaţiul imaginat de arhitectul Dorin Ştefan a primit deja avizul favorabil din partea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. De asemenea, proiectul Consiliului Judeţean Dolj, realizat de arhitectul Dorin Ştefan, a fost prezentat în cadrul Conferinţei Internaţionale INGLAS, bucurându-se de aprecierile arhitecţilor şi specialiştilor prezenţi la evenimentul organizat în Bucureşti. Între aceştia, s-a găsit şi arhitectul Wolf D. Prix, unul dintre fondatorii companiei care a proiectat Muzeul BMW din Munchen, o realizare extraordinară în domeniul arhitecturii sticlei, sau Centrul Internaţional de Conferinţe Dalian din China, care de curând a intrat în Cartea Recordurilor pentru cel mai mare acoperiş din lume.
Lăsăm, încă o dată, pe seama cititorilor cuvenita apreciere a iniţiativei craiovene, susţinută deplin de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, domnul Ion Prioteasa, a cărui hărnicie în valorificarea moştenirii brâncuşiene poate fi – cu prinos – pusă în balanţa alegerii unui viitor… guvernator de regiune!

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.