Instituţiile de stat din Gorj dorm: au identificat sub 1 la sută din copiii de "căpşunari" existenţi la nivel naţional!
Instituţiile de stat din Gorj dorm: au identificat sub 1 la sută din copiii de "căpşunari" existenţi la nivel naţional!
Investigatii21 decembrie 2009

somn la birou“Copiilor le e dor de părinţi”. Este titlul campaniei sociale iniţiate de Radio Târgu Jiu şi de Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro, în încercarea de a atrage atenţia autorităţilor asupra unei probleme extrem de sensibile, cu implicaţii sociale deosebite – copiii ai căror părinţi au plecat să-şi caute de lucru în afara ţării.
Din păcate, la nivelul judeţului Gorj, implicarea instituţiilor responsabile este mult sub aşteptări, nefiind realizată nici măcar identificarea copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate.
În cadrul cercetării realizate de Asociaţia Alternative Sociale şi UNICEF, la nivel naţional au fost identificaţi circa 350.000 de copii ai căror părinţi muncesc în afara ţării. Statisticile existente la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj sunt departe de a reflecta realitatea. Astfel, în prezent această instituţie are în atenţie 1004 copii, identificaţi prin intermediul serviciilor de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, deci sub unu la sută din totalul de copii afectaţi de această problemă la nivel naţional, situaţie care generează, în primul rând, ilaritate. În condiţiile în care nici măcar nu a fost identificat grupul – ţintă, nu se poate vorbi de asigurarea asistenţei sociale atât de necesare acestei categorii de minori.
La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj lucrurile se prezintă şi mai grav. Ultima statistică existentă datează din august 2008 şi cuprinde 759 de copii de vârstă şcolară, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Identificarea, monitorizarea şi intervenţia specifică în cazul elevilor ai căror părinţi muncesc în străinătate ar fi la îndemâna cadrelor didactice, dacă ar exista voinţă şi un management adecvat.
Nici Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj nu a iniţiat, în ultimii ani, activităţi de prevenire a delincvenţei juvenile pentru copiii “singuri acasă”, fiind derulate, în schimb, activităţi generice, destinate tuturor categoriilor de minori.
Relevant este că, la nivel judeţean, nu există niciun fel de parteneriat între instituţiile obligate legal să gestioneze situaţia copiilor ai căror părinţi muncesc în străinătate.

4 COMENTARII
  • fiul gorjului 18.01.2010 la ora 18:41 pm
    te incapatanezi sa crezi ca exista vreo institutie, organizatie de stat care sa functioneze coerent. In afara de RAR din Bucuresti, eu nu am avut nicio surpriza placuta .. de la astfel de insitutii. Merita dati afara. In alta ordine ai putea cauta si pe la ONG'uri, si astea primesc f multi bani, nu neaparat de la stat. Chiar daca nu vei vedea realizari, probabil vor avea deschidere si poate vor misca ceva in viitor.
  • de la tara 18.01.2010 la ora 18:41 pm
    De admirat consecventa, insa subscriu "fiului gorjului" in a muta tema intr-un cadru organizat structural, dincolo de investigatia jurnalistica. Actiunea sociala necesita colaborarea inclusiv cu cei care dezvolta mimetism public si pioniereste (in caz-uri fericite, sic!) raporteaza la cerere. Din nefericire, ONGurile nu "primesc bani" precum institutiile finantate de noi, toti, prin bugetul de stat, ci isi construiesc un buget prin propriile lor forte si competente. Altminteri, se pot initia proiecte cu finantare externa care sa exercite advocacy si interventie pentru schimbare sociala. Mult succes si felicitari tie si Radio Targu Jiu pentru aplecarea catre spatiul public cu responsabilitate sociala!
  • Narcis DAJU 18.01.2010 la ora 18:42 pm
    @) fiul gorjului - imi e foarte clar ca institutiile de stat colcaie de rubedenii si sinecuri. se vede asta de cum le treci pragul. chiar se lucreaza, cu metoda, pentru epurarea acestor institutii de persoanele care nu dau bine in poza de familie - cat despre ong-uri, foarte puţine au treabă cu interesul public, majoritatea sunt animate de interese mercantile şi nu constituie altceva decât prelungiri ale autorităţilor, cu care sunt unite în cuget şi simţiri
  • Narcis DAJU 18.01.2010 la ora 18:42 pm
    @) de la tara iti multumesc pentru sugestie; sunt foarte interesat să prelungesc demersurile mele jurnalistice în sfera intervenţiei sociale efective, organizate, sub umbrela unui ONG, sens în care îi aştept alături de mine pe cei interesaţi şi apţi să se implice în înfiinţarea şi susţinerea unui ONG axat pe dezvolare socială
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.