Iordache şi Gruescu au făcut poştă bugetele primăriilor
Iordache şi Gruescu au făcut poştă bugetele primăriilor
Investigatii21 iulie 2011

Contract de 2 miliarde pentru Gruescu Jr., „şpaga” lui Iordache pentru cele 30 de miliarde primite de la Negomir

O vorbă populară spune că o mână spală pe alta, iar amândouă obrazul. Sintagma este folosită de obicei în afaceri, când ajutorul este reciproc între doi patroni, mai ales atunci când la mijloc este o măgărie. În cazul de faţă avem toate ingredientele unei astfel de afaceri şi, din păcate, banii sunt publici, turnaţi în conturile administraţiei de fraierii care plătesc impozite şi taxe. Aşadar, avem doi primari, Ion Iordache, de la Turceni, fost (şi viitor) patron al societăţii Ydail Construct, Ion Gruescu, primarul de la Negomir, o societate care se numeşte Cosramserv SRL din Ursoaia, condusă de… Dumitru Cosmin Gruescu, nimeni altul decât fiul primarului, şi un contract de aproape două miliarde de lei. Vă mai amintiţi, probabil, cele 30 de miliarde de lei vechi pe care firma lui Iordache le-a încasat de la Negomir, nu? Ei bine, după faptă şi răsplată pentru că, recent, firma unei odrasle de primar s-a apucat de amenajări peisagistice prin … Turceni.

30 miliarde, bani publici, de la Gruescu pentru Iordache

Ca să vă reîmprospătăm memoria, nu începem cu detaliile picante despre contractul de la Turceni, ci cu o trecere în revistă a banilor pe care firma lui Iordache i-a încasat de la Negomir. O scurtă recapitulare pentru corpul de control al prefectului, pentru poliţiştii martalogi de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi pentru procurorii – tăinuitori. Deci, în doar câteva luni de zile – mai precis, în opt luni, dacă datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice sunt corecte – societatea Ydail Construct SRL a încasat de la Primăria Negomir, în urma unor contracte, cam 30 de miliarde de lei vechi. Colaborarea dintre fosta şi viitoarea firmă a lui Iordache, Ydail Construct, şi primăria condusă de Ion Gruescu a început anul trecut, pe 6 octombrie, când, în urma unei selecţii de ofertă, aceasta este aleasă să modernizeze două drumuri săteşti, DS40 şi DS41. Contractul a fost unul destul de „suculent” – 510.525 lei, fără TVA. Cum niciodată banii nu sunt suficienţi atunci când contractele sunt încheiate oarecum preferenţial, o lună mai târziu se găsesc nişte lucrări neprevăzute în proiectul iniţial. Aşa că în noiembrie, pe data de 23, contractul pentru modernizarea drumurilor săteşti DS40 şi DS41 este suplimentat cu suma de 970 de milioane de lei, ajungând lejer la valoarea de 150.000 de euro.

O alunecare de teren umflă conturile Ydail cu 500.000 de euro

Patru luni mai târziu, colaborarea dintre firma lui Iordache şi Primăria Negomir se „cimentează” şi mai mult. Probabil mulţumit de modul cum i-a asfaltat drumurile săteşti, Gruescu încheie cu firma un contract, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, în valoare de aproape 20 de miliarde de lei vechi. Adică de 1.919.801 lei, mai exact. Documentul este semnat în data de 21 martie a.c. Obiectul contractului îl constituie consolidarea terasamentelor pe DS46, pe raza satului Artanu, în zona unei alunecări de teren. De altfel, executarea lucrărilor în regim de urgenţă, pentru eliminarea pericolului alunecărilor de teren, este şi justificarea Primăriei Negomir pentru încheierea contractului fără licitaţie publică. Şi în cazul acestui contract apare un adiţional, culmea, tot cam la o lună de la atribuirea lucrării. Astfel, în 19 aprilie a.c., contractul este suplimentat cu 260.356 lei pentru nişte lucrări neprevăzute în proiectul iniţial. Dacă mai adăugăm şi TVA-ul, vreo 700.000 de euro au intrat, pe două contracte plus tot atâtea adiţionale, în conturile firmei Ydail Construct, din bugetul Primăriei Negomir. Adică din banii publici.

Răsplata lui Iordache: două miliarde, bani publici, pentru fiul lui Gruescu

Probabil ştiţi din presă că Iordache este un tip milostiv şi darnic, mai ales cu rudele şi prietenii, lucru deprins de la unchiul său, Ion Dumitraşcu, fost primar din Turceni, care l-a făcut milionar în euro din contractele cu primăria. Ei bine, Iordache este la fel de darnic şi cu partenerii de afaceri, în acest caz cu Gruescu. Aşa se face că, după ce firma lui s-a îndopat cu 30 de miliarde de lei de la Primăria Negomir, a venit vremea ca şi bugetul Turceniului să fie „supt” de o firmă din comuna condusă de Gruescu. Astfel, pe filiera unei firme înfiinţată în 2008, denumită Cosramserv SRL, vreo 2 miliarde de lei vechi (e drept, puţin faţă de banii luaţi de Iordache) au plecat din conturile Primăriei Turceni. Contractul a fost semnat în data de 17 iunie a.c. şi are o valoare de 186.017 lei, fără TVA, în urma unei selecţii de ofertă la care nu a participat decât ea, societatea Cosramserv SRL. Potrivit datelor publicate pe SEAP, obiectul contractului îl constituie proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare peisagistică în zona parcului de la monumentul din satul Strâmba Jiu, localitate componentă a Oraşului Turceni. Vă întrebaţi, probabil, care e problema dacă o firmă din Negomir a câştigat un contract la Primăria Turceni! Păi, n-ar prea fi în alte condiţii numai că, în acest caz, firma e a fiului primarului din Negomir.

Aşadar, cine este Cosramserv SRL…

Societatea Cosramserv SRL a fost înfiinţată acum doi ani, conform încheierii nr. 694 din 2 martie 2009, de la Tribunalul Gorj. Are ca obiect de activitate construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale şi un capital subscris şi vărsat de 200 de lei. Sediul social este în satul Ursoaia, nr. 155, comuna Negomir şi, la data la care a fost înfiinţată, avea doi acţionari: Ramona Răducan, cu 50% şi Dumitru-Cosmin I. Gruescu, care este şi administrator al societăţii Cosramserv SRL, dar şi fiu al primarului din Negomir, Ion Gruescu. Dacă există o legătură între contractele încheiate de societatea Ydail Construct, a lui Ion Iordache, cu Primăria Negomir şi contractul semnat de fiul primarului din Negomir, Ion Gruescu, cu Primăria Turceni, vă lăsăm pe dumneavoastră să judecaţi.

2 COMENTARII
  • Axinte 25.07.2011 la ora 19:24 pm
    Ramona Răducan - unul din actionari a devenit Ramona Gruescu in toamna anului trecut prin casatoria domnul Dumitru Cosmin Gruescu - celalalt actionar al societatii. Poate investigati ceva si despre transportul de persoane pe ruta Rovinari-Negomir pe care are licenta o firma controlata tot de domnul Primar, care a licitat traseul si tot el l-a castigat prin firma pe care o controleaza.
  • baronu 03.08.2011 la ora 0:08 am
    domnule daju. va rog sa nu va mai pese de domnul Gruescu, domnia sa este deja prieten cu colegul dumneavoastra, care-l lauda in ziarul dansului "DREPT". Zona este ocupata ... asa ca, trebuie sa mai sapati .... la vale !!!!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.