IPOTEZĂ: pierderi de 70 de milioane de euro la CE Oltenia, pe primul semestru. Situații financiare falsificate, decizii ilegale. DOVEZI!
IPOTEZĂ: pierderi de 70 de milioane de euro la CE Oltenia, pe primul semestru. Situații financiare falsificate, decizii ilegale. DOVEZI!
Investigatii6 septembrie 2018

Pentru a-și ascunde managementul defectuos și situația dezastruoasă în care au adus Complexul Energetic Oltenia, șefii acestuia au falsificat situația financiară pe primele șase luni ale anului 2018. În fapt, CEO înregistrează pierderi de peste 70 de milioane de euro. Situația financiară oficială postată pe site-ul companiei atestă în fals un profit de 7 milioane de euro (35.131.292 lei).
 

 

Profit ”din pix”, de 9 ori mai mic față de anul trecut

 
Chiar și cu acest ”profit” realizat ”din pix”, regresul este evident, fiindcă, pentru perioada similară a anului trecut, CEO a raportat un profit de 9 ori mai mare, adică peste 68 de milioane de euro (307.209.253 lei).

Boza se încurcă în minciuni

 
Șefii CEO aveau obligația legală de a insera și costurile certificatelor de emisii de dioxid de carbon, în situațiile financiare. Așa prevede legislația în vigoare, și așa s-a procedat până anul acesta, la CEO!  Însuși Sorinel Boza a spus public de nenumărate ori că ”certificatul de CO2 intră în costul de producție al energiei electrice”.
 

 
Falsificarea situațiilor financiare pe primul semestru tocmai în asta constă: Sorinel Boza și ceilalți șefi au dat la o parte, ilegal, din costul de producție, valoarea certificatelor de CO2 care trebuie achiziționate obligatoriu. E ca și cum din costul de producție al pâinii ai ascunde cheltuielile cu gazele naturale necesare coacerii pâinii, din nevoia de a minți că o produci mai ieftin și o vinzi mai scump, adică pentru a inventa profit. Prin urmare, în condițiile în care CEO n-a avut disponibilitățile bănești de a achiziționa certificatele de CO2 în prima parte a anului, se impunea provizionarea lor, în situațiile financiare, la valoarea medie din fiecare lună, așa cum s-a procedat până acum.
 

Provizioane de sub un euro pentru fiecare certificat de CO2 

 
Din informațiile existente în spațiul public, CEO a realizat în primul semestru o producție de 6 TWh, care induce obligația certă de achiziționare a 6 milioane de certificate de CO2, numai pentru primul semestru. Din cele 6 milioane de certificate, Boza a reușit să cumpere în primele șase luni doar o cantitate infimă. Surse din CEO vorbesc despre 800.000 de certificate cumpărate și, implicit, de un rest de 5.200.000 de certificate care mai trebuiau achiziționate la 30.06.2018. De precizat că pe site-ul companiei nu există niciun fel de date clare, pe această temă. Totodată, CEO a refuzat să răspundă, până în prezent, la întrebările pe care le-am adresat în scris, pe acest subiect.
În primul semestru, certificatele de CO2 au avut un cost mediu de 15 euro. Așadar, pentru achiziționarea restului de 5.200.000 de certificate de CO2, șefii CEO aveau obligația de a proviziona, în situația financiară de la 30.06.2018, suma de 5.200.000 x 15 = 78.000.000 euro.   Din analiza documentelor financiare de pe site-ul CEO, rezultă că s-au provizionat doar 1.923.609 lei, adică puțin peste 400.000 de euro. Adică sub un euro pentru fiecare certificat de CO2, obligatoriu a fi cumpărat!
 

 
Coroborând costul real al certificatelor de CO2 obligatoriu a fi achiziționate, cu cele 400.000 de euro provizionate și cu așa-zisul profit declarat oficial, de 7 milioane euro, rezultă, în fapt, o pierdere de peste 70.000.000 de euro. Se pare că deputatul PSD Mihai Weber cunoaștea aceste detalii, când a anunțat iminenta insolvență a societății.
Pentru o imagine cât mai clară a matrapazlâcurilor făcute de șefii CEO, din disperarea lor de a-și ascunde incompetența managerială, este relevant că pentru perioada similară a anului trecut au fost provizionate certificate de CO2 în valoare de 3,3 milioane euro (151.043.771 lei), adică de peste 8 ori mai mari decât în 2018.
 

Hotărâre de Directorat ilegală, avizată de CS, pentru ascunderea pierderii de peste 70 de milioane de euro

 
Ilegalitățile săvârșite de șefii CEO nu se opresc aici. Un asemenea colos trebuie condus cu o precizie de micron. De asta s-a si prevazut, in lege, necesitatea existentei unui Consiliu de Supraveghere, care să supervizeze deciziile Directoratului. În realitate, cu exceptia reprezentantului Fondului Proprietatea, ceilalti membri ai CS-ului par să fi devenit cârpele lui Boza, din moment ce unii dintre ei se milogesc la Președintele Directoratului să le vireze retribuția lunară în avans. Așa s-a ajuns ca Boza să impună Directoratului și CS-ului o hotărâre de modificare ilegală a politicii contabile a societății, conform căreia provizioanele aferente certificatelor de CO2 necesar a fi cumpărate se vor trece în situațiile financiare abia la sfârșitul anului, și nu în fiecare lună, așa cum obligă legislația în vigoare. Sursele noastre din CEO susțin că acea hotărâre ilegală a fost avizată și de CS, singurul membru care s-a opus fiind reprezentantul Fondului Proprietatea, care nu a votat nici situația financiară falsificată, aferentă primului semestru din 2018.
În aceste condiții, se naște încă o concluzie firească: provizioanele de 400.000 de euro au fost trecute în situațiile financiare de la 30.06.2018 doar ca să nu atragă atenția absența totală a provizioanelor, din documentele financiare oficiale.
 

Pe primele 4 luni s-au provizionat certificate de CO2 la prețul subevaluat de 2 euro. Sesizând că CEO va fi în pierdere și cu 2 euro pe certificat, s-a dispus stornarea ilegală a provizioanelor!

 
Surse din CEO relatează că în primele 4 luni din 2018 s-au provizionat circa 4.500.000 de certificate de CO2, la prețul subevaluat de 2,1 euro. Ca să puteți face o comparație, trebuie spus că, în ultimele săptămâni, prețul unui certificat de CO2 a sărit de 20 de euro!  În luna iunie a.c., realizând că ar ieși în pierdere și dacă ar proviziona un cost de 2 euro pe certificatul de CO2, șefii CEO au impus structurii financiare a societății să storneze ilegal toate provizioanele constituite până în acel moment. 
 

Boza recunoaște public că trebuie să mai cumpere 13,4 milioane de certificate de CO2, ceea ce denotă că a cumpărat foarte puține, până în prezent. Și-atunci, de ce nu le-a provizionat?

 
În declarația video postată mai sus, făcută de Boza în luna august, la Turceni, acesta recunoaște că mai trebuie achiziționate 13,4 milioane de certificate de CO2, pentru a acoperi producția de energie electrică estimată pentru anul în curs.  Această declarație trădează alt adevăr: acela că până în prezent CEO a cumpărat foarte puține certificate de CO2. Termenul limită este sfârșitul lunii aprilie a anului viitor. În acest punct, trebuie amintită o altă practică extrem de toxică: șefii CEO încearcă să împingă costurile de la un an la altul, așa cum au procedat și în 2017, pentru a genera profituri artificiale care să le permită încasarea de bonusuri de performanță uriașe.
 

 

Șefii CEO, schimbători ca vremea de afară. Secretarul de stat Vișan stă de șase

 
În chestiunea certificatelor de CO2, șefii CEO își modifică pozițiile publice de la o zi la alta, cu o seninătate incredibilă. Pe de o parte, Sorinel Boza și principalul lui protector, Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, clamează că ”orice subvenție a certificatelor de CO2 înseamnă ajutor de stat, care e interzis de Uniunea Europeană”. Pe de altă parte, cei doi susțin că Ministerul Energiei a elaborat un Memorandum pentru subvenționarea a zece euro din costul fiecărui certificat de CO2 ce trebuie achiziționat.
În luna iulie, participând la o emisiune la o televiziune locală, Vișan a mințit că în primele zile ale lunii august urma să fie prezentată public noua strategie energetică națională. Suntem deja în septembrie, și nici urmă de vreo strategie. În schimb, Vișan nu mai contenește în a participa la tot felul de chermeze cu șefii CEO. Dată fiind starea dezastruoasă a societății, e greu de spus ce motive au să petreacă.
 

Precizare necesară

 
Ipotezele conținute de acest text de presă au fost formulate după studierea datelor existente în spațiul public și după consultarea mai multor specialiști, din interiorul și din afara Complexului Energetic Oltenia. Eventualele inadvertențe au fost generate exclusiv de lipsa totală de transparență manifestată de CEO, și de refuzul de a răspunde în timp util la solicitările de informații publice înaintate de ziarul nostru.
Este important să se cunoască situația reală a CEO, și să se vorbească despre ea, nu numai în emisiuni de televiziune ”subvenționate” și în articole de presă elogioase. Salvarea acestei societăți nu e posibilă fără asumarea la timp a situației sale reale, și fără adoptarea măsurilor manageriale optime, în consecință.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.