Joc fără fente, cu Rică MĂCEȘANU
Joc fără fente, cu Rică MĂCEȘANU
FotbalUltra - Scurte25 iunie 2014

Colaj-PrunariuAu fost doi lei… mai valorează ei doi bani?

Mondialul Brazilian este în plină desfășurare, dar parcă nu are farmec ca atunci când îi vedeam și noi, pe – ai noștri, pe la televizoare. Lăsăm la o parte marea Brazilie și ne întoarcem, vrem – nu vrem, către pandurii, care, până nu de mult, au fost ca brazii, dar campionatul trecut s-au transformat în spini pentru sufletele suporterilor, și ce-o mai fi vom vedea. Pandurașii au plecat în cantonament având în lot o singură noutate „mai de marcă“, și aici vorbim de un jucător împrumutat de pe la Concordia Chiajna, via Săgeata Năvodari. Prunariu declarase în presă că nu se va grăbi să îi aducă jucători noi lui Grigoraș pentru primul cantonament, sperând probabil că Grig, adoratul tribunelor, o să mai descopere vreo soluție – minune între timp, și va scădea pretențiile în privința transferurilor. Nu sunt bani, asta se vede de la o poștă, și ce doare cel mai tare este neimplicarea persoanelor care ne-au mințit, fără să tresară, că vor face minuni la Pandurii.

Dacă stai strâmb și judeci drept, mare parte dintre cei care formează lotul echipei Pandurii au participat în grupele Europa League și, teoretic, ar trebui să stăm oarecum liniștiți. Practic, însă, vorbim de aceeași jucători mârțoagă, care, în returul sezonului trecut au murdărit statutul de fotbalist profesionist.

Președintele Pandurilor, Mihai Prunariu, mi-a dat asigurări că la echipă o să vină și câțiva fotbaliști de valoare, iar formația gorjeană nu se va face de râs, așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme.

Mai la vale, pe la Craiova, echipa Olguței a primit acceptul de a evolua în prima ligă. Oricât aș fi plâns, oricât aș fi sărit în sus de bucurie pentru Craiova, minunea copilăriei mele, echipa Olguței îmi provoacă doar dezgust. Oltenii, prin gena lor, nu sunt milogi, iar atâta vreme cât, ca și galerie, văd 100 de oameni în tribunele Centralului din Craiova, nu pot să spun că formația Olguței reprezintă amintirile marii „Campioane a unei mari iubiri“. În zadar idolii Craiovei se preumblă pe lângă actuala echipă, în mintea oamenilor a rămas truda, blestemul muncii și al persecuției politice la care au fost supuși, și nu pot accepta, cu una, cu două, milă și pomeni. Păunescu nu a scris de florile mărului versurile ce sunt întipărite în sufletele juveților, a strigat durerea, a strigat revolta, a dat drumul refulării de om integru, „desenând“ pe hârtie un vers („Noi n-am cerșit nici milă, nici pomeni“). Un singur rând care caracterizează o seminție mândră de rădăcinile sale.

Pe acolo se fac ceva transferuri, dar numirea lui Gane antrenor arată clar că nu se dorește cine știe ce performanțe, deci două echipe într-o Oltenie care nu mai are orgoliu sportiv.

Închei spunându-vă o mică poveste din depasările pe care le-am făcut alături de Pandurii. La un moment dat aveam leii din Bănie care, cu frații Costea la timonă, începuseră o revoluție în fotbal și aveam și noi leii noștri de la Târgu-Jiu, care eliminaseră pe Dinamo din cupă pe fostul „23 August“, dar până atunci a fost vreme de așteptat.

Galeria Pandurilor avea în componență și fete frumoase, care se „buriceau“ de mama focului prin spatele autocarului, când băieții le provocau cu melodia „Pandurii, trupă de lei“. Aveam doi lei în Oltenia… Unul bătrân și hârșit de bătălii la Craiova, iar altul tânăr, care tocmai prindea gustul sângelui, la Târgu-Jiu… Ce s-a ales de ei? Vom vedea!

Pe 23 august 2003 Pandurii începea cu adevărat drumul spre promovare cu un meci la Târgoviște, echipă care tocmai promovase din divizia C, iar tot orașul țintea deja promovarea în prima ligă. După vrea două ore de vizitat obiectivele istorice numite cârciumi din centrul vechii cetăți de scaun, suporterii de la Târgu-Jiu se plimbau pe stadion de parcă erau la Târgu-Jiu. La un moment dat, Nicu Zamora, cu steagul său tricolor, a deranjat câțiva localnici care l-au întrebat răstit cu cine ține. Răspunsul a fost dezarmant, așa cum o să fie și în întâlnirea Târgu-Jiu – Craiova: „Cu ai noștri!“

3 COMENTARII
  • paganel 28.06.2014 la ora 11:47 am
    raul si cancerul din fotbalul gorjean este ion cel mare . el cu consiliul judetean baga anual 50mii euro la pandurii mare investitie. sustine sportul bine.... si el maninca miliarde cu petreceri si alte finantari la presa sa al laude pe prea maritul ion de la partidul rosu. ion dute la dna... linga mazare si dragnea. si bercea mondial de venea sponsor da mai mult de 50 mii euro pe an
  • paganel 28.06.2014 la ora 11:48 am
    c j gorj da bani la fotbal ca laa adunat de seminte. sa vina bercea mondial sponsor ca da mai mult si ca c j si ca sarcina impreuna ala da 100 mii pe an si are drepturi depline. rusine mare
  • cosmin 03.07.2014 la ora 17:59 pm
    Dar nu mai da nimeni bani la Pandurii. E o falsa impresie ca ar da cineva.Faceti un calcul dupa ce a scris presa, cati bani au luat din UEFA si cat de la Liga Profesionista si vedeti ca au scos banii pentru un sezon. Vreo 5 milioane de euro in total si astia doar adusi de echipa prin performante.Ce a dat CEO? Cea dat CJ sau Primaria?De Artego sa nu mai vorbim ca sunt in faliment ca si sindicalistii de la USO care nu au mai dat bani anul acesta.Nu au dat nimic se vede ca banii sunt adusi de echipa astia de la PSD doar sunt cu laudele ca ei fac si dreg da nu fac nimic.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.