Liviu Dumitrașcu, veriga slabă dintre apa udă și focul arzător
Liviu Dumitrașcu, veriga slabă dintre apa udă și focul arzător
Opinii28 ianuarie 2010

Părerea mea: nu știu să mai fi sintetizat cineva atât de bine și în atât de puține cuvinte haosul administrativ și instituțional în care este copleșit Gorjul contemporan, până la Maxim Tănase, proprietarul scrumului rezultat din arderea a șase cabane , până marți seara, printre perlele stațiunii montane Rânca. Omul se afla marți seara la Pitești, a fost anunțat că una dintre cabane arde, a sunat personal la 112, anunțând incendiul și a plecat spre Rânca, unde a ajuns înaintea pompierilor, motiv pentru care au ars nu una, ci șase cabane!!!

[youtube]lbBsTFiCR9Q[/youtube]

Nu știu cine este Maxim Tănase și nici nu cred că este relevant. Posibil, un prosper om de afaceri care a intuit potențialul de dezvoltare al zonei și a investit aici. Înțeleg încă o dată că în Gorj nu ajunge să te ducă mintea și să ai bani. Maxim Tănase și-a făcut la Rânca partea lui de treabă: niște cabane ultramoderne. Statul, însă, doar i-a concasat impozitele și nu a făcut nimic la schimb, ca un cretin care, oricât ar citi, oricâte muzee și documentare ar vedea, tot cretin rămâne. Ce trebuia să facă Maxim Tănase, în plus? Detașament personal de pompieri? Primar personal? Prefect personal? Spital personal? Școală personală? Drumuri personale? Țară – ’mnezeii mamii ei de țară! – personală?
Cum o fi, după ce pierzi un million de euro, să asiști la această grotescă pasare a (in)competenței, de la primarii din Novaci și Baia de Fier la comandantul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență? Primarii de azi și dintotdeauna n-au făcut decât să stoarcă atât cât s-a putut de mult de pe urma fiecărei parcele concesionate: bani, favoruri, influență, personaje suspuse îndatorate lor și, mai ales, imunitate în fața legii. Liviu Dumitrașcu, comandantul IJSU, a fost foarte mult timp “în cărți” la DNA, pentru că sutele de angajări făcute la pompieri în ultimii ani erau prevăzute cu paraîndărăt, de care se bucurau mai mulți, până sus. Motiv pentru care a și fost scos în cele din urmă “din cărțile” DNA-ului și uitat în funcție. Cam cât de solide îi sunt proptelele și cât de mare e deficitul de competență printre angajații IJSU, din moment ce pe Liviu Dumitrașcu nu îl deranjează nimeni cu nimic?
Apoi, pentru ce există și de ce se întrunește de zeci de ori Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, a cărui structură o puteți lectura aici, dacă nu pentru vorbit discuții? Sunt circa 100 de persoane în și pe lângă acest comitet, toți șefi de instituții. Aveți idee la cât se ridică remunerațiile lor, cumulate, pentru orele în care vorbesc discuții?
Câtă vreme un om aflat la Pitești anunță pompierii că arde la Rânca și ajunge la fața locului înaintea lor, e clar că nu ne-am născut în locul potrivit.

[youtube]khQVgJYMeME[/youtube]

10 COMENTARII
  • 1234 28.01.2010 la ora 9:36 am
    un om de afaceri(inteligent) nu investeste intr-o "statiune" ca ranca. de ce sa investesti 1 mil de euro in ranca, cu straja atat de aproape? am auzit ca acolo au si partie de ski. :) lasand asta la o parte, ai uitat sa mentionezi ca liviu dumitrascu a primit si salariile restante pentru perioada in care a fost suspendat de dna, o suma deloc de neglijat. asa, ca de un apartament...
  • Narcis DAJU 28.01.2010 la ora 9:45 am
    @) 1234 Mulţumesc pentru detaliu si pentru consecvenţa cu care combaţi aici. Te aştept şi cu ceva subiecte pentru investigaţii.
  • gigi kent 8 28.01.2010 la ora 10:17 am
    Stie cineva valoarea de asigurare ? Cum cabane ultramoderne de lemn ard cand nimeni nu-i acasa, doar de la sistemul electric ? De ce tocmai aceste cabane ? Multi spun ca acele unitati de cazare erau de vanzare ! Pura coincidenta ? Pur accident ? @1234: un om de afaceri (inteligent) investeste exact acolo unde 95% din oameni nu ar face-o: acolo unde vede PERSPECTIVA !
  • de la tara 28.01.2010 la ora 10:34 am
    Foarte tare articolul! mai avem sa o punem de furci si topoare si sa ne facem singuri dreptate printre golanii care populeaza institutiile publice. Dincolo de registrul semantic, in cuvinte putine, spui multe. Felicitari pentru scriitura, Narcis!
  • fiul gorjului 28.01.2010 la ora 11:02 am
    si totusi ar fi fost o informatie pretioasa prima de asigurare ...
  • gigi kent 8 28.01.2010 la ora 11:14 am
    @de la tara: Mda, sunt de acord cu tine ! Autorul pune ciresica pe tortulet cu acel Guess Who ! Poate scrie si cineva din postura de "Toma necredinciosul", de "Gica Contra" (ca Gigi Kent 8 sunt eu ;)) ) referitor la asigurarile alea si la coincidenta de a arde exact cele mai luxoase cabane din lemn, una dupa alta, exact cand nimeni nu-i pe tarla, pe un frig de-ti ingheta cerebelul, in conditii meteo deloc amuzante (chiar si pentru pompieri). Am depresia (pardon, impresia) ca lumea se axeaza pe ideea lipsei unui post de pompieri acolo in loc sa vada si posibila parte de business pentru proprietar din povestea asta. Poate nu am dreptate. Dar mie omul ala mi s-a parut prea senin si deschis dialogului in timp ce era cu focul in spate (chiar si arzator). Eu personal daca as pierde 1 milion de euro nu as fi foarte dragut cu reporterii. Si tot asa as fi si daca asigurarea nu mi-ar acoperi "paguba". Ha, ce ziceti ?
  • 1234 28.01.2010 la ora 12:22 pm
    gigi, de la atata PERSPECTIVA sugerezi ca si-a dat foc la cabane? cabanele erau 3 pe numele lui si 3 pe numele unei femei. doar 3 erau asigurate. nu cred ca va recupera toata paguba, deci nu vad de ce si-ar fi dat foc singur. (oricum nu l-au costat 1 mil de euro, undeva sub 500 de mii.) bottom line: a facut o investitie proasta, intr-o zona proasta, a dat spaga ca sa poata construi cabanele la 2 metri una de cealalta(asta e cam ca spaga la itp, iti furi singur caciula), iar acum plateste. p.s. numai una dintre firmele lui(roll design) are 1 milion de euro datorie la stat, iar el comenteaza ca nu au stins incendiul cu masinile de acum 30 de ani.
  • gigi kent 8 28.01.2010 la ora 13:37 pm
    @1234: nu, evident ca nu ! Insa afacerile nu merg intotdeuna asa cum planuiesti. Vrem sau nu sa o recunoastem Ranca este o locatie de perspectiva trecand peste chiciul termopanelor albe in varf de munte si nu numai... din proprie experienta stiu cum se fac asigurarile pe imobile. Si eu am asa ceva... estimarea valorii imobiliare este o notiune relativa :). Partea cu spaga si cu afacerile omului nu le pot comenta ca sunt nepriceputeanu la subiectul asta. Eu doar am luat in calcul (cu integrala tripla) si posibila varianta neabordata (momentan) de presa. Oricum, pertinente comentariile tale!
  • Arici Pogonici 28.01.2010 la ora 14:05 pm
    Pai, cine e seful lui Liviu Dumitrascu? Nu cumva Andrei? Cine e presedintele Comisiei judetene pentri protectia civila si situatii de urgenta? Nu cumva Andrei. Iata, ca morisca NEFASTA a celor 2 Livi - unul Vasile si altul Mihaita - a facut o mare nenorocire pentru Ranca si pentru gorjeni. Va imaginati cat timp ne va lua sa spalam aceasta imagine cara a facut inconjurul Europei - cu vile in flacari, cu pompierii ajunsi dupa cateva ore bune - exact ca-n filmele cu prrosti...
  • capsec 29.01.2010 la ora 23:24 pm
    daca-l cunosti pe acest proprietar de ce nu spui macar adevarul...bai 1234? vad ca spui de o anumita firma si nu este frumos s-o aduci in discutie daca nu sti nimic despre ea, iar daca sti si vrei sa te razbuni intr-un fel , spunei-i in fata si nu mai minti, dar ca si multi alti milogi nu poti decat sa intrii pe un forum si sa minti. ve rifica-i bilantul si ai sa vezi ce minciuni spui bai lasule.... macar acest om a incercat sa faca ceva pentru aceasta statiune ,dar cu oameni ca tine .....
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.