M.M.Şolea: "Măcar să vă opuneţi, 10 – 15 oameni"
M.M.Şolea: "Măcar să vă opuneţi, 10 – 15 oameni"
Povara Brâncuşi2 septembrie 2010

(…) În Târgu Jiu de douăzeci de ani se pierde timpul, în Târgu Jiu este aceeaşi atitudine care a fost şi în anii ’30, când acest Ansamblu a fost construit aici. Brâncuşi a fost alungat în aceşti douăzeci de ani cu aceeaşi pasiune cu care a fost alungat cât timp a fost tânăr, cât timp a muncit aici, la Târgu Jiu, în aşa măsură încât nici nu a mai acceptat să vină la inaugurarea acestui Ansamblu. Niciodată Brâncuşi aici nu şi-a găsit locul şi pacea. (…) Oraşul dumneavoastră şi al meu beneficiază de cel mai important lucru pe care îl are România, nu pentru că aşa credem noi, ci pentru că este singura marcă validată internaţional. Noi, din păcate, nu mai avem altceva, decât pe Brâncuşi. Cu toate acestea, nimeni, nici cei de la Ministerul Culurii, nici de la alte instituţii care ar trebui să se implice (…) nimeni nu va dori şi nu vă va face niciodată bine. Dacă nu se creează o formă de presiune de la cei care votează an de an persoane din ce în ce mai potrivite pentru funcţiile de conducere ale oraşului, dacă de la aceşti oameni nu porneşte o presiune, de jos, niciodată nu se va face nimic. Toţi vor sta şi vor aştepta să treacă timpul, să-şi consume mandatele, şi, în acelaşi timp, să vă mintă mereu că se vor întâmpla lucruri şi că vor exista proiecte, şi că măcar de-acum încolo vor face lucrurile aşa cum trebuie. (…) Sunt nişte proiecte care trebuie să apară din nou, cu parcul dumneavoastră. (…) Avem nişte trepte aici, pe Axul Brâncuşi. Ştiţi de ce? Ca să nu o ia nămolul la vale. S-a adus nămol din Statele Unite, din pătlagină, şi nămolul o ia la vale pentru că nu s-a înţeles cu condiţiile de mediu din România. (…) La Coloana Infinită din nou s-a intervenit. Brâncuşi a desenat personal aleile, aşa încât să lase contactul vizitatorilor, chiar contactul fizic cu operele. S-a intervenit şi în parcul Coloanei. Nu este o coincidenţă că cel mai important Ax Cultural al lumii trece printr-un altar ortodox. Axul acesta se opreşte la Biserică, nu mai ajunge la Coloana Infinitului. Lucurile acestea pe lângă care dumneavoastră treceţi atentează la identitatea noastră. Brâncuşi a făcut împotriva tuturor, pentru că asta era datoria lui. Noroc că s-a înţeles cu femeile! Dacă nu se înţelegea cu femeile contemporane lui, acest Ansamblu nu exista! A reuşit să convingă doar nişte femei, importante la vremea respectivă. Femeile au dat acest Ansamblu, la Târgu Jiu. Este un exerciţiu de responsabilizare, ca măcar să vă opuneţi. Se va încerca acum în Târgu Jiu o fântână arteziană care intră în incidenţa Axului Brâncuşi. Acest oraş are un plan de urbanizare care din nou va atenta la Axul Brâncuşi. Sper să existe măcar 10 – 15 oameni dintr-un consiliu consultativ, dintr-o asociaţie de bloc, cineva, să vă duceţi la oamenii aceştia să le spuneţi: „Domnilor, nu este bine, pentru că nu este voie! Legislaţia internaţională nu vă lasă să vă apropiaţi de monumente” (…)

[youtube]cWpG8UZ-aTU[/youtube]

5 COMENTARII
  • cucu 02.09.2010 la ora 11:03 am
    de ce nu porniti voi o campanie de strangere de semnaturi pe acest site pentru salvarea operelor lui Brancusi?
  • justitiarul 02.09.2010 la ora 16:01 pm
    propun,ca ,undeva in zona centrala ,chiar la teatrul elvira godeanu,sa fie amplasat un stand ,la care sa fie prezenta o persoana cu un memorand impotriva nemernicilor acestui oras,care conduc de 20 de ani spre o schimbare hidoasa si plina de prost gust,micul targ de langa jiu.se rasuceste in mormant CONSTANTIN BRANCUSI ,de atata batjocura venita din partea celui mai lipsit de scrupule primar,pe care l-a avut vre-odata tg-jiul.
  • Victor 03.09.2010 la ora 0:25 am
    Narcis, eu zic sa facem o petitie on-line si sa o difuzam rapid pe internet! URGENT !
  • Cosmin Cristea 03.09.2010 la ora 13:33 pm
    Eu zic sa ne unim sa facem proteste uniti....sa atragem alti oameni...si cand vom fi 500 de oameni sa protestam la Bucuresti imptriva nemernicilor... .
  • Little Genius 05.09.2010 la ora 11:45 am
    Mai degraba hai sa facem o lista cu nemultumirile legate de ce s-a facut si ce nu s-a facut pentru Brancusi si cum ar putea fi promovat. Dupa ce se face aceasta lista cu idei, atunci se poate face o intalnire cu primaru' sau prezentata aceasta lista GORJ TV-ului si sa il cheme ei pe primar sa discute cu el.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.