Mafia şi-a făcut cuib la S.C. LOTUS S.A. (1)
Mafia şi-a făcut cuib la S.C. LOTUS S.A. (1)
Investigatii10 februarie 2011

Ziarul de investigaţii GORJNEWS iniţiază o anchetă – serial, despre cine şi cum a confiscat, în interes personal şi de grup, mare parte dintre spaţiile comerciale existente în municipiul Târgu Jiu.

Ovidiu Caragea, capul unui grup infracţional

În 1995, fosta întreprindere LOTUS se privatizează prin metoda MEBO, salariaţii de la acea dată cumpărând fiecare pachete de acţiuni. În timp, prin tot felul de excrocherii, falsuri şi matrapazlâcuri, s-a ajuns ca majoritatea acţiunilor să fie controlate de directorul general al S.C. LOTUS S.A., Ovidiu Caragea, şi de câţiva acoliţi, împreună cu care a constituit un grup infracţional, asiduu sprijinit de magistraţi, poliţişti şi înalţi funcţionari ai statului. Mai mult, Caragea a reuşit să înşele ceilalţi acţionari majoritari, care i-au cedat mare parte din acţiunile lor, la schimb fiindu-le închiriate spaţii comerciale la preţuri infime. Pe de o parte, în acest fel, Caragea a dobândit o poziţie de nezdruncinat la nivelul S.C. LOTUS S.A. Pe de altă parte, în orice moment poate constata că este prejudiciată societatea şi poate rezilia contractele de închiriere amintite.

Cum a înşelat Caragea ceilalţi acţionari

Pe scurt, pe fondul disensiunilor existente între acţionari, la 15 ianuarie 2009, adunarea generală a acţionarilor aprobă primul proiect de divizare a S.C. LOTUS S.A. Potrivit raportului de expertiză contabilă din 02 februarie 2009, cerut de Oficiul Registrului Comerţului Gorj, trei experţi contabili resping ca ilegal respectivul proiect de divizare. În luna mai 2009, adunarea generală a acţionarilor aprobă un al doilea proiect de divizare. Spre deosebire de primul proiect, acum dispare, fără nicio justificare legală, dintre firmele beneficiare ale divizării, S.C. MINILOTUS S.A, care fusese constituită din acţionarii minoritari. Astfel, din totalul de circa 200 de acţionari, aproximativ 180 sunt eliminaţi discreţionar de Ovidiu Caragea şi alţi câţiva acţionari, ce acaparaseră deja mare parte din societate. Firesc, procesul de divizare este blocat prin intentarea de acţiuni în mai multe instanţe de judecată, de către acţionarii înşelaţi. Cu toate acestea, Ovidiu Caragea merge mai departe, şi – foarte interesant – poartă negocieri cu ceilalţi acţionari majoritari, cu care încheie înţelegeri scrise prin care îi sunt cedate mare parte din acţiunile lor. Dovada acestei tranzacţii prin care Caragea i-a jegmănit pe principalii acţionari o inserăm alăturat.

Mircescu, de la TOTAL, a primit cadou toată Romarta pentru 3500 euro lunar!

La schimb, Caragea le închiriază spaţii comerciale din patrimoniul S.C. LOTUS S.A, la preţuri infime. Operaţiunea s-a finalizat în adunarea generală a acţionarilor, din 12 august 2010, prin aprobarea închirierii unor spaţii comerciale către acţionari. Cel mai strigător la cer caz este închirierea – cu 3500 euro pe lună – a întregului magazin Romarta, către Mircescu Valentina, soţia lui Mircescu Florin, patronul lanţului de magazine de încălţăminte TOTAL.

Relaţia dintre Mircescu şi Caragea a fot foarte sinuoasă, cei doi împăcându-se de fiecare dată prin parafarea unor tranzacţii în dauna acţionarilor minoritari. Mircescu Valentina plăteşte, către S.C. LOTUS S.A., 3500 euro chirie pentru tot magazinul Romarta, dar l-a subînchiriat către mai multe firme, inclusiv ALTEX, pentru o sumă ce depăşeşte mult 20.000 de euro pe lună! Potrivit unui document aflat în posesia noastră, în 2008, totalul chiriilor plătite pentru Romarta se ridicau la 20.800 euro.

În plus, prin acelaşi troc, Mircescu mai primeşte spaţiul Visul Imaginaţiei, de pe Bulevardul Unirii, pentru 200 de euro (!) lunar, KLASS DEKO, lângă Dolce Vita, pe Bulevardul Brâncuşi, pentru 100 de euro lunar, şi altele!

Mitoi Gabriela, fost inspector de Control Fiscal la DGFP Gorj, a primit cu 400 euro lunar spaţiul din Zona Abator în care funcţionează UNICREDIT, şi Miofarm de pe strada Siret, cu 110 euro lunar. Vintilă Maria, fosta secretară a lui Caragea, a primit pentru 200 de euro lunar fosta Consignaţie, de pe Bulevardul Unirii, şi pentru 170 euro lunar spaţiul RIOLIM din Zona Abator.

Grecu Maria, fost gestionar la S.C. LOTUS S.A., si Lucian Luminita, fost revizor gestiune la aceeaşi societate, au primit pentru 250 de euro lunar un spaţiu cu parter şi etaj din aşa-numitul Complex Brâncuşi (fosta locaţie PENALCO de lângă Piaţa Mare).

Pena Elena, merceolog la S.C. LOTUS S.A., a primit spaţiul DROMANY, din Zona Gării, cu o chirie de 200 euro pe lună. În aceeaşi zonă, Iulia şi Gheorghe Pârcălabu au primit un spaţiu cu o chirie lunară de 175 euro, Condoiu Aniţa – cu 35 de euro, Firănescu Aurel – cu 130 de euro. Spaţiul RODAL SPORT de pe strada Victoriei a ajuns la Tănase Zoia, pentru 175 euro, spaţiul merceriei din Zona Abator tot la Tănase Zoia, pentru 115 euro. Păunescu Ion, Dodenciu Alexandru şi Dodenciu Rodica au primit în zona RODAL SPORT un spaţiu cu o chirie de 175 euro.

Caragea poate să rezilieze contractele şi să rămână cu acţiunile chiriaşilor favorizaţi!

Contractele de închiriere încheiate sunt valabile până în 2015, dar, întrucât prin preţurile incredibil de mici practicate societatea cunoaşte un prejudiciu de peste 300.000 de euro anual, Ovidiu Caragea poate cere oricând rezilierea lor. Într-o astfel de situaţie, ar rămâne, totuşi, cu acţiunile primite de la chiriaşii favorizaţi!

Ex-ministrul Justiţiei, Valeriu Stoica, s-a băgat avocat la Caragea pentru zeci de mii de euro!

Una peste alta, cei mai nedreptăţiţi sunt acţionarii minoritari, excluşi de Caragea, Mircescu & co. din procesul de divizare a societăţii. Ei nici nu îşi amintesc când au primit ultima dată dividende de pe urma acţiunilor deţinute. În schimb, Ovidiu Caragea a plătit din fondurile societăţii onorarii de zeci de mii de euro către Valeriu Stoica, fostul ministru al Justiţiei, pentru a-l reprezenta ca avocat în litigiile cu … ceilalţi acţionari.

Aşa lucrează mafioţii cu gulere albe

După Adunarea Generală a Acţionarilor din 12 august 2010, preşedintele Consiliului de Administraţie al S.C. LOTUS S.A., Niculina Caragea, soţia lui Ovidiu Caragea, a prezentat un document falsificat la Oficiul Registrului Comerţului, după termenul legal de 15 zile statuat de Legea 31/1990, şi fără a face nicio referire la hotărârea de închiriere a spaţiilor comerciale la preţuri subevaluate. Astfel, s-a încercat muşamalizarea acestei operaţiuni, ce nu a mai ajuns să fie publicată în Monitorul Oficial, aşa cum impunea legislaţia în vigoare. Mai mult, nepublicându-se, acea hotărâre nu poate fi atacată în justiţie! Este o manieră de lucru specifică mafioţilor cu gulere albe, la care, în Târgu Jiu, o serie de judecători, procurori şi poliţişti cointeresaţi de Ovidiu Caragea sunt simpli spectatori.
Vom reveni.

1 COMENTARII
  • justitiarul 16.02.2011 la ora 13:26 pm
    cine dracu-i tot permite beleujatului astuia sa tot comita atatea ilegalitati?cei de teapa astuia au falimentat tara.oare cu sprijinul cui?a,da,al unora cu anumite functii,dar cu aceleasi metehne in sustinerea infractionalitatii,in loc de combaterea ei.ptr.lichelele astea ,o singura vorba au ca motto:cainii latra ,ursul merge........noi cu drag jefuim.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.