Ministrul Opaschi s-a pișat pe gorjeni și pe Brâncuși. Mulțumim, Victor Ponta!
Ministrul Opaschi s-a pișat pe gorjeni și pe Brâncuși. Mulțumim, Victor Ponta!
InvestigatiiPovara Brâncuşi2 noiembrie 2012

Secretarul de stat Victor Opaschi, din Ministerul Culturii, i-a făcut un cadou cu totul și cu totul special președintelui Parlamentului European, Martin Schulz. Marți, 30 octombrie a.c., cei doi se aflau în vizită oficială la Tg Jiu. Ca reprezentat cu rang foarte înalt al statului român, conducătorul Ministerului Culturii i-a oferit lui Martin Schulz un album “Brâncuși”, semnat de Radu Varia, prezentându-l drept “cel mai important exeget al sculptorului”. Radu Varia a provocat traume iremediabile Coloanei Infinite, sub pretextul restaurării, în perioada 1996 – 2000. Din această cauză, Radu Varia a fost declarat de Consiliul Local Tg Jiu drept persona non grata. Trebuie subliniat și faptul că albumul respectiv a generat valuri nesfârșite de critici printre cercetătorii din țară și străinătate ai lui Brâncuși. Una peste alta, gestul secretarului de stat Opaschi, trecut cu vederea de oficialitățile locale prezente în momentul dăruirii acelui album, în frunte cu primarul Cârciumaru, constituie o gafă diplomatică de proporții și o cumplită ofensă adusă lui Brâncuși, orașului Târgu Jiu și locuitorilor lui.
Grupul de Acțiune în Interes Public, organizație non-guvernamentală fondată de o parte din echipa redacțională a GORJNEWS, va iniția un protest la nivel intern și internațional, solicitând, printre altele, demiterea lui Victor Opaschi din conducerea Ministerului Culturii. În subsidiar, vom face tot ce este necesar ca “problema Brâncuși” să nu mai fie gestionată la Târgu Jiu în maniera semi-imbecilă, cu clare valențe infracționale, de astăzi.

“O carte gogonată, fără pereche, paralizantă”

În lucrarea respectivă, teroristul cultural Radu Varia a încercat sã-l scoatã pe titanul sculpturii moderne din relația sa directã cu civilizația ancestralã româneascã, prezentându-l drept un fel de inițiat mason, produs al artei negre, de sorginte africană, și emul al misticului tibetan Milarepa, supoziții fanteziste, de neadmis în istoria artei, prompt sancționate chiar și de o parte dintre brâncușiologii occidentali.
În viziunea lui Eric Shanes, de pildã, “cartea lui Radu Varia este derizorie și i-am fãcut o recenzie asprã în revista «Apollo», încã din septembrie 1988, când am calificat-o drept lipsitã de valoare intelectualã (“Jurnalul literar”, nr. 1-4/1996). Conform aceleiași surse, Sidney Geist considera cã “ceea ce este scris în aceastã carte este atât de gogonat încât nu are pereche, iar efectul este paralizant”.
În perimetrul românesc, Ionel Jianu considera cã lucrarea domnului Varia “este somptuoasã, are numeroase reproduceri, cântãrește peste 5 kg, nu e maniabilã, fiind prea mare, iar din punct de vedere științific e nulã și plinã de nãzbâtii și inexactitãți flagrante, fãrã a aduce nici o contribuție serioasã la cunoașterea operei lui Brâncuși… (…) Sunt indignat de felul cum acest impostor vrea sã înºele lumea” (revista “22”, 1/1995).
Referitor la imaginile inserate în lucrarea domnului Varia, Sidney Geist remarca faptul cã “în multe dintre fotografii, sculpturile se profileazã pe un fond de culoare, o practicã pe care o deplâng, cãci desenul sculptorului este influențat de o mânã strãinã” (“Jurnalul literar”, nr. 1-4/1996). În ceea ce o privește, “fotografia- colaj-vedere idealã a Ansamblului, e un kitsch nebun. Nu numai cã ai dispãrut copacii și parcul din jurul Mesei Tãcerii, Aleea Scaunelor și cele douã bãnci de lângã Poarta Sãrutului, toate casele și biserica, și cã cele trei monumente rãmase apar așa, în pustiu, dar Coloana apare cam la cincizeci de metri în spatele Porții Sãrutului” (Cornel Mihalache, Despre o polemicã, revista “22”, 1/1995).

Centrul Brâncuși, azil pentru inapți

Prezentă la fața locului în momentul înmânării sinistrului cadou, Adina Andrițoiu, directorul Centrului Brâncuși, instituție finanțată din bani publici pentru protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Sculptural “Calea Eroilor”, nu a avut nicio replică. De altfel, GORJNEWS vă va explica în detaliu în săptămânile viitoare cum a devenit Centrul Brâncuși azil pentru inapți care nu se pricep la nimic.

Ponta s-a lăudat cu Poarta Sărutului perforată

Autoritățile locale n-au suflat nicio vorbă către oficialul european despre problemele grave ale Porții Sărutului, accentuate de neghiobia și dezinteresul celor abilitați să o monitorizeze și să obțină banii și avizele necesare restaurării. În momentul de față, și banii, și avizele sunt în stadiul de promisiune.  Primarul Florin Cârciumaru merge înainte cu triada dementă Buliga – Popescu – Andrițoiu și cu un expert, Dorin Dănilă, în legătură cu care GORJNEWS a demonstrat clar că a supraevaluat cu 900.000 euro (!!!) costurile reale ale restaurării.
Pe deputatul de Gorj Victor Ponta, în cei opt ani în care a reprezentat doar teoretic acest județ, nu l-a interesat absolut deloc soarta Ansamblului Brâncuși. Efectele se văd.
Constantin Brâncuși, zeul care dăinuie trist peste acest oraș, să ne judece.

1 COMENTARII
  • Horia Muntenus 02.11.2012 la ora 11:24 am
    Radu Varia fusese declarat, odinioară, în urma ataculul fără precedent asupra Coloanei Infinite, PERSONA NON GRATA, de către Consiliul Local al Municipiului Târgu JIu. Azi, prin tot ceea ce se întâmplă la nivelul sforăriilor și aranjamentelor din culise, Radu Varia continuă să planeze ca o pasăre de pradă, mare și neagră, deasupra orașului Târgu Jiu. Hohotele sale de râs se aud ca un ecou din Vila Centrului Brâncuși unde Adina Andrițoiu se străduie să întruchipeze cât mai bine rolul Ducesei lui Dracula care suge cu o pasiune bolnavă din banul public. Unele mărturii spun că noaptea, din Centrul Brâncuși, s-ar auzi vocile și strigătele de groază ale disperaților Buliga, Ciobanu, Popescu, Andrițoiu (care seamănă cu Călinoiu). Dansul sălbatic și nebunesc al vampirilor în jurul acestei Cioclovine numită Radu Varia e dansul orelor mici și satanice ale nopților Ducesei lui Dracula. Și în acest Cabaret drăcesc se duc banii publici și toleranța jienilor naivi. În acest Cabaret și-a băgat primarul Cârciumaru nădejdea. În Cabaretul Ducesei lui Dracula care iubește, cu toată ființa sa, modestia, smerenia, ca o fată mare dedicată unei păsări negre ce planează deasupra orașului Târgu Jiu. O va lovi pe Ducesă cu ciocul, norocul. Și sfaturile lui Călinoiu către cetățenii Gorjului și aerul mistic al respectului. Ducesa înfometată se va arunca între aripile ca mantiile negre ale Ciocoiului Negru.... tuburată și deocheată de Ducele său. Va lua în brațe și acest pamflet și se va alina, aninându-se...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.