Motru, în prag de COLAPS. IMPOZITE uriașe pentru afaceriștii locali
Motru, în prag de COLAPS. IMPOZITE uriașe pentru afaceriștii locali
Ultra - Scurte26 martie 2019

Creșterile fabuloase de salarii ale angajaților din Primăria Motru și resursele bugetare din ce în ce mai mici au adus așa-zisul municipiu în pragul colapsului. Cum în zonă întârzie să apară investitorii, soluția găsită de ”inteligenții” din Consiliul Local și conducerea Primăriei este cocoșarea puținilor agenți economici din oraș, cu niște cote de impozitare ce se apropie de pragul maxim stabilit de Codul Fiscal.

Noul Cod Fiscal, din 2015, a impus o nouă modalitate de calcul a valorii impozabile a clădirilor, aceasta crescând exponențial. Așa se face că unii afaceriști din Motru au ajuns să plătească în 2018 impozite pe clădiri de 3-4 ori mai mari ca în 2017. În oraș există antreprenori care plătesc acum zeci de miliarde de lei vechi pentru un singur ansamblu de clădiri. Din păcate, acești bani ajung aproape exclusiv în salariile fabuloase ale angajaților Primăriei, care n-au absolut niciun plan pentru salvarea orașului. Parcul industrial trâmbițat de ”liberalii” Jianu, Vîlceanu și Barbu în campania din 2016 a rămas la stadiul de … miciună electorală, până în prezent nefiind identificat nici măcar terenul pe care ar putea fi amplasat. Și, chiar dacă s-ar amenaja un asemenea parc industrial, ce om de afaceri ar fi îndeajuns de nebun să-și deschidă acum un business într-o zonă cu impozite atât de împovărătoare?

Cotă de impozitare aproape maximă, pentru afaceriștii din Motru

În momentul de față, la Motru cota de impozitare aplicată persoanelor juridice pentru clădirile nerezidențiale este de 1,2%, deși Codul Fiscal prevede o marjă cuprinsă între 0,2 și 1,3%. Așadar, impozitele ar putea fi de șase ori mai mici! Dar Consiliul Local a stabilit o cotă de impozitare aproape maximă, care este înmulțită, apoi, cu coeficientul de corecție rezultat din rangul localității și zona în care e amplasată clădirea.  În acest punct, trebuie spus că deși Motru nu mai îndeplinește condițiile legale, e menținut municipiu de rangul II, pentru ca angajații Primăriei să-și păstreze actualele salarii și pentru a fi conservate sutele de locuri de muncă aferente instituțiilor publice municipale din zonă.

Așadar, pentru Motru, indicele de corecție variază între 2,1 și 2,4, în funcție de zona în care e amplasată clădirea impozitată.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, consiliile locale trebuie să actualizeze anual impozitele locale cu indicele inflației din anul precedent, prilej cu care se poate modifica și cota de impozitare. Viceprimarul PSD Cosmin Morega a inițiat un proiect de hotărâre de actualizare a impozitelor cu indicele inflației, dar nu a propus și diminuarea cotei de impozitare. Din păcate, proiectul a trecut de comisiile Consiliului Local fără nicio modificare, și urmează a fi aprobat în ședința de joi a Consiliului Local.

Vicele Morega: ”N-am avea bani nici pentru iluminatul public!”

L-am întrebat pe viceprimarul Cosmin Morega de ce nu scad impozitele, la Motru, în condițiile în care vorbim de o zonă monoindustrială, din ce în ce mai depopulată, cu o putere de cumpărare în continuă scădere.  Răspunsul a picat ca un trăsnet: ”Păi n-am avea nici bani pentru iluminatul public. La noi nu e ca la Târgu Jiu, avem doar vreo 70 de agenți economici, și nu ne permitem să lăsăm impozitele mai jos. Și, oricum, persoanele juridice își deduc impozitele din venituri”. Asta sună cam așa: dacă-s atât de puțini afaceriști la Motru, de ce să nu-i sufocăm? De ce să nu dispară și ei?

Apoi, viceprimarul Morega ne-a povestit despre cum ar fi uitat intenționat primarul Jianu să actualizeze cota de impozitare pe anul în curs, în așa fel încât să poată percepe impozite maxime, fapt care s-a și întâmplat, timp de câteva zile, potrivit unor relatări de presă. Tot Morega s-a plâns că Consiliul Local a respins propunerea sa de acordare a unei bonificații de 10% pentru firmele care își achită impozitele în primele trei luni ale anului.

Primarul Jianu: ”Avem deficit de 2,6 milioane lei”

La rându-i, primarul Gigel Jianu se lamentează și el c-a primit bani mai puțini de la Consiliul Județean, și că înregistrează deja un deficit bugetar de 2,6 milioane lei.

Mihai Murdeală, om de afaceri : ”Vom lua atitudine!”

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din Motru, Mihai Murdeală, ne-a declarat că în aceste zile urmează să se întâlnească majoritatea întreprinzătorilor din zonă, să stabilească o strategie comună de reprezentare a drepturilor lor, și să ia atitudine.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.