Mozolul arhitectului Florescu, replică sinistră a "Sărutului" brâncuşian
Mozolul arhitectului Florescu, replică sinistră a "Sărutului" brâncuşian
InvestigatiiPovara Brâncuşi4 februarie 2010

Tocmai au fost reluate lucrările de modernizare a centrului Târgu Jiului. Circa două treimi din inima celui mai oraş dintre toate oraşele lumii, cum inspirat îl numea  Vasile Vasiescu, este deja sufocată în betoane.

Pentru a şti la ce să ne aşteptăm în treimea rămasă “nemodernizată”, am cercetat proiectul gândit (?) de arh. Dumitru Florescu şi avizat de Ministerul Culturii, prilej cu care am constatat cu stupoare că pe Via Sacra a artei moderne urmează a fi plantat un al doilea Sărut, după cel întruchipat în Poarta Sărutului, constituit din două fântâni arteziene, dispuse în vecinătatea Teatrului “Elvira Godeanu”, acolo unde se află în prezent ceasul montat de S.C. ARTEGO S.A. Cu alte cuvinte, din acest an, pe lângă Masă, Poartă, Biserică şi Coloană, Ansamblul Sculptural Calea Eroilor primeşte un nou element compoziţional, fântâna în formă de sărut a arh. Dumitru Florescu.
Este limpede că nimeni nu-i putea interzice arhitectului de curte al primarului Florin Cârciumaru să reproducă Sărutul brâncuşian. Dumitru Florescu este liber să îl copieze, dar în curtea domniei sale, sau oriunde altundeva, numai pe Axa monumentelor nu, şi cu condiţia să scrie, mare, pe el: KITSCH, şi să îl semneze.
Ziarul online de investigaţii GorjNEWS.ro aşteaptă ca gorjenii cărora le pasă de ce se întâmplă cu urmele lui Brâncuşi la Târgu Jiu să ia atitudine: Elena Roată, Ion Mocioi, Zenovie Cârlugea, Iulian Cămui, Viorel Gârbaciu, Vasile Vasiescu, Aurel Antonie, Spiridon Popescu, Ion Popescu, Adrian Gorun, Marian Negrescu, Marius Marian Şolea, Ovidiu Popescu, Gheorghe Grigurcu, Eugen Velican, Gheorghe Gorun, Paul Popescu, Mihai Ţopescu şi alţii.

15 COMENTARII
  • exe 04.02.2010 la ora 19:26 pm
    De ce n-o fi pus si o statuie cu Florin Carciumaru? Un bust ceva... Si de ce s-au mai chinuit sa planteze pomisorii aia cand ii puteau face tot din ciment? Si tot nu am inteles - wc-urile alea de langa SNLO sunt functionale? :))
  • 1234 04.02.2010 la ora 19:37 pm
    vai de mine ce lista ai pus la sfarsitul articolului! si gorunii! cum sa fii profesor de istorie si sa nu pronunti corect numele "churchill"? stii ca el ii spune "curchil"? in loc de "zugraveala" spune "jugavreala"? asta sa-l apere pe brancusi? p.s. chiar aici am citit un articol despre o profesoara de istorie care avea reale probleme cu pronuntia numelui "hitler". p.p.s. un subiect interesant: capela de la cnsh. cere un punct de vedere al inspectoratului in legatura cu PRACTICAREA religiei in scoli. inteleg ca nu dam jos icoana din fata clasei (oricum, colegii de alte religii nu trebuie respectati, ne sunt inferiori), inteleg ca nu introducem o materie numita "istoria religiilor"(oricum restul omenirii e varza, a noastra e a buna), dar chiar trebuie sa construim capele si in scoli?
  • Narcis DAJU 04.02.2010 la ora 19:55 pm
    @) 1234 1.Legat de lista, atat ma duce pe mine capul. Orice propuneri de includeri sunt binevenite. 2.Lui Adrian Gorun şi lui Gheorghe Gorun nu le pot reproşa decât că tac de prea mult timp în legătură cu ce se întâmplă în Gorj. Nu mă interesează cum pronunţă "Churchill". Important e să nu păţească precum Ion Iliescu (era să moară de sete în străinătate pentru că nu a ştiut să ceară un pahar de apă decât în splendida, dar nefolositoarea limbă rusă). 3.Problema nu e câte capele se construiesc în curţile instituţiilor de învăţământ, ci cât de sastisite cu elevi sunt toate barurile din vecinătatea tuturor liceelor.
  • Narcis DAJU 04.02.2010 la ora 20:01 pm
    Am îmbunătăţit lista, introducându-i pe Elena Roată şi Zenovie Cârlugea. Mea culpa.
  • sorin de cotzofeni 04.02.2010 la ora 22:00 pm
    Daca in lista asta de potentiale voci l-ai introdus pe Spiridon Popescu, asta spune totul despre capacitatea ta de evaluare... Dar de Mihai Topescu ai auzit?
  • Narcis DAJU 04.02.2010 la ora 22:22 pm
    @) sorin de cotzofeni 1. Încă o dată , mea culpa: ai dreptate, fac imediat adăugirea. Ca să vezi că nu am probleme cu auzul, citeşte aici: http://www.polemika.ro/social/mihai-topescu-maestrul-din-valachia_590.html 2. Părerea mea: după Tudor Arghezi, Spiridon Popescu este, cronologic, următorul poet semnificativ al Gorjului.
  • Narcis DAJU 04.02.2010 la ora 22:25 pm
    Că l-am uitat pe mega - ultra - giga - super - specialistul Sorin Lory Buliga nu chirăie nimeni? Se poate, to'arăşi? Nu aveţi simţul valorii?
  • Contracandidat 05.02.2010 la ora 23:19 pm
    Narcis, avem trebi mai importante decat chestii din astea Carciumarese. Daca e sa analizezi Carciumareselile lu' Carciu-mar in Carciu-Jiu, apoi.... 1. Oras gatuit - doar 2 poduri peste calea ferata 2. oras fara canalizare - 40% din oras nu are canalizare 3. oras dezvoltat doar pe verticala - pe orizontala , ioc. 4. oras fara spatii verzi - se mimeaza pe ici pe colo cate-u parc, norocu' cu parcul din centru care are sute de ani 5. oras cu 10t beton si 10 t de asfalt/cap de locuitor 6. oras cu strazi inguste - la minti inguste si strazi inguste 7. oras fara centura - varianta ocolitoare a fost facuta de ceausescu demult in proportie de 75% 8. oras fara nicio fabrica - datorita mischiului care cerea spagi si apoi carciumarului care oferea mici, bere si parfum in loc de utilitati si avantaje pentru investitori 9. oras in stagnare - de mai bine de 20 de ani.
  • Narcis DAJU 05.02.2010 la ora 23:26 pm
    @) Contracandidat Combaţi bine, deci te aştept cu articole personale.
  • Andrei Novac 08.02.2010 la ora 14:57 pm
    Narcis, ai grija ca ai in lista oameni pe care desi stau in acest acest oras nu sunt interesati de el si oameni care nu pot sa aiba o atitudine deoarece, singura lor atitudine este de atotsupunere fata de nulitatile alese in functii importante in acest oras.
  • Little genius 11.02.2010 la ora 20:21 pm
    Eu propun sa faci un articol despre "ce s-a realizat in tg-jiu" si despre "ce nu s-a realizat in tg-jiu" , asta pentru ca nenea Carciumaru le-a luat ochii la oameni cu niste trotuare, sensuri giratorii (spaga la greu in buzunarele altora) si un centru care e jalnic (daca incep cu enumeratul de greseli la un capat al centrului pana la celalalt s-ar putea sa raman fara voce (sau pasta la pix, dar noroc cu HDD ca e mare ;) ) . Parerea mea, s-a realizat ceva in orasul asta dar sunt facute doar ca sa ia ochii la norod, incat sa ramana in functie cat mai mult. HAL DE ORAS ! Daca vrei incep eu cu enumeratul problemelor ;). PS: Noroc ca avem investitori cu gramada (Kaufland, Interex ......... hmmm ... a da, ATAT ! )
  • Dromi 01.04.2010 la ora 2:56 am
    Iarta-i Doamne ... ca nu stiu ce fac!... ca tot e saptamana patimilor...
  • iuliana bor 11.11.2010 la ora 16:44 pm
    de multa vreme incerc sa dau de vechii mei prieteni din Tg.Jiu. si acum cand in sfarsit am prins un fir aflu cu parere de rau ca, de cand am plecat din orasul lui Brancusi, ramas cu acelasi vesnic primar, totul merge inapoi. Din pacate situatia de la Tg.jiu poate fi intalnita si la Targoviste, unde locuiesc acum, si unde in urma restaurarii Curtii Domnesti, arcadele din beciurile casei lui Mircea cel Batran au fost dotate cu termopane iar pe jos nu mai este piatra ci grsie. Ce mai poate fi spus despre timpurile in care ne ucidem istoria, cultura, arta si sufletul. Poate imi spuneti dvs. domnule Vasiescu -
  • eu 30.08.2011 la ora 0:24 am
    @1234 Pai tu te compari cu ''Gorunii'', mai idiotule sau parasuta,??//Tu esti un analfabet(analfabeta) anonima si asa vei ramane in veci. Succesul celor ca ''Gorunii'' iti va alimenta vesnic frustrarile si coplexele care te mistuie pana la moarte!
  • Serban Predescu 16.04.2013 la ora 9:35 am
    Da” ! Titi Florescu ,vreti nu vreti e cel mai valoros arhitect pe care l-a avut si-l are Gorjul ! Tg,Jiul arata foarte bine in comparatie cu alte orase mult mai mari din tara . Multi prieteni de ai mei ar vrea sa locuiasca in Tg.Jiu .Tity e un vizionar ! Sigur ca nu toate ideile lui sunt puse in practica pentur ca costa . Daca privesti Tg.jiul dinspre partea de rasarit sau chiar de pe pasarela apare o panorama fantastica : cu muntii Parang si Vulcan ,in spatele targului cand cerul e senin . Sigur ,arhitectul Florescu care-i si un bun inginer -a avut in jurul sau oameni de valoare cum ar fi : Ditugeniu Rustoiu , fostul primar Titu Panisoara , arh, Cristi Ionescu , Maiakovschi , chiar fostul prim secretar Palos ,fostul primar Ciurez si chiar mult contestata fam. Gavrilescu si altii care l-au inteles si l-au sprijinit . Tity Florescu e si un om de spirit , de o inteligenta sclipitoare si spontana , fiind un interlocutor agreabil . E un tip atipic in comportare asa cum ii sta bine unui artist , -arhitectura ma intai e arta . Cred ca ar fi si un bun scriitor si ar avea multe de spus despre orasul Tg Jiu , si ar introduce cu siguranta si intamplari hazlii cu ,,poanta ” Hai ! Domnule Arhitect - pune mana pe condei si lasa si o istorie scrisa ! Sigur ca mai ai multe de spus si de facut ! Cred ca un plan de perspectiva de dezvoltare si modernizare a tg.Jiului in viziune proprie- o tema de cercetare ,habitat , loisir , sistematizare pentru urmatorii 50 - 100 de ani se impune . Prezenta se considera un omagiu adus unuia dinte cei mai valorosi fii ai Gorjului - Arh, Dumitru -Tity Florescu
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.