Naționala pandură
Naționala pandură
FotbalSport16 noiembrie 2012

Doi panduri și alți doi foști panduri în primul unsprezece al României. Până nu demult părea a doar o himeră și chiar și acum își vine să te freci la ochi, să te convingi că e realitate și nu doar un vis.

O vreme, Pandurii s-a mulțumit să aducă la Târgu Jiu jucători ce dăduseră cu nasul pe la națională, jucători care, așa cum se spune, s-au născut talente și au murit speranțe. Tibi Lung, Buia, Robert Niță sau Luțu sunt câțiva dintre cei care au trecut prin curtea Pandurilor, aduși ca mari vedete, dar care au n-au făcut mare lucru la această echipă, primii doi având, totuși, meritul de a fi părtași la promovarea din 2005. A urmat perioada căutărilor. Au apărut jucători care promiteau să ajungă sus, dar puțini dintre ei au confirmat cu adevărat. Păcurar și Vasilache au fost doi dintre cei care păreau să bată la porțile unor echipe mari, să li se deschidă porțile naționalei. Păcurar a trecut prin curtea Stelei, dar n-a sărit bariera ce l-ar fi făcut să treacă de la statutul de jucător bun la cel de fotbalist adevărat. Probabil s-a mulțumit cu puțin. Cu mult mai puțin s-a mulțumit Vasilache. Și cu și mai puțin, Ilie Iordache, cândva copilul teribil al Pandurilor, favoritul lui Condescu. Odată cu paguba cu care s-au ales Pandurii de pe urma sa parcă a căzut și blestemul pentru Iordache.

Marea schimbare a venit în urma unui dezastru la echipă. Acea retrogradare venită în urma unui retur în care Pandurii a marcat doar de două ori pe teren propriu. A venit apoi oportunitatea prin care locul Internaționalului a fost preluat de Pandurii, iar la Târgu Jiu a ajuns un lot de jucători cu care Condescu a dat lovitura. Rând pe rând, florile aduse de Ionuț Badea și stropite cu migală de Grigoraș au înflorit frumos. Chiricheș, Pintilii, Nistor și Voiculeț, toți din acest „lot”, au ajuns la națională, iar Grigoraș a mai scos la iveală încă două orhidee, pe Maxim, readus de afară, de la echipa a doua a lui Espanyol, și pe Pleașcă, adus la prima echipă pentru că nu prindea lotul la echipa a doua. Lângă ei, Grigoraș l-a pus și pe Răduț, reșapat și pus în vitrină de tehnician după ce Steaua l-a uzat peste măsură și în timp record. Și lista nu pare a se opri aici. Din spate vin cei de la tineret. Lazar, Voinea sau Roberto Dumitru sunt pe listele lui Săndoi la naționala mică, acolo pe unde, tot de la Pandurii, în ultimii ani au mai trecut Gabi Matei, Rada sau Brata.

Revin la meciul cu Belgia pentru a remarca cu plăcere că dacii au bătut dracii, și chiar dacă dracul belgian nu a fost atât de negru precum cel olandez, a cărui corecție am suportat-o de curând, victoria este una importantă. La fel de importantă cum au fost și evoluțiile pandurilor Nistor și Maxim, ambii remarcați de Pițurcă, ultimul fiind și marcator al unui gol care trebuie să mai fi urcat cu ceva nivelul de la care vor începe licitațiile în această iarnă, pentru că pare din ce în ce mai puțin probabil ca Maxim să mai stea la Târgu Jiu mai mult de șase luni.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.