Necenzurat: Mărturia unui insider despre ilegalităţi incredibile din sistemul penitenciarelor
Necenzurat: Mărturia unui insider despre ilegalităţi incredibile din sistemul penitenciarelor
Investigatii10 octombrie 2010

În Ziarul de investigaţii GORJNEWS aţi putut citi aici şi aici despre acte de tortură petrecute în Penitenciarul Târgu Jiu, despre accidente de muncă soldate cu schilodirea unor deţinuţi, dar necercetate, despre firme care contractează forţă de muncă, dar nu plătesc un leu Penitenciarului. Tot în GORJNEWS aţi aflat de unde vine puterea directorilor de penitenciare, aşa-numiţii “donatori”, despre împuternicirile în serie de care a beneficiat din 2004 până în prezent unul dintre principalii “donatori”, actualul director al Penitenciarului Târgu Jiu, Constantin Bălă.
Această investigaţie – serial, aflată departe de ultimul episod, a avut ecouri şi la penitenciarele din Craiova. Potrivit unor surse ale GORJNEWS, la expirarea acestei împuterniciri, Constantin Bălă ar urma să fie împuternicit din nou (!!!), pe un post similar, la unul din penitenciarele din capitala Olteniei. Pe acest fond, unul din cadrele de acolo ne-a înaintat la 30 septembrie a.c. următorul material, care completează dezvăluirile făcute până acum de GORJNEWS. E limpede că Bălă nu e dorit nici acolo.
În timp ce era urmărit penal, Comisarul Bălă a fost împuternicit într-o funcţie ce presupunea alte studii decât o facultate de drept neacreditată * Subcomisarul de penitenciare Lăzăroiu Daniel, prieten cu Bălă, împuternicit director adjunct după ce a luat nota 1,30 la concursul organizat pentru acel post * Statul român cheltuie circa 5 miliarde lei vechi lunar cu sporurile acordate piloşilor împuterniciţi în funcţii de conducere în sistemul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor * Deţinuţii din Craiova au prestat la vila lui Bălă din comuna Malu Mare. * Pentru că legea limitează la maxim un an durata unei împuterniciri, în sistemul mafiot condus de directorul general al ANP, Ioan Băla, între împuterniciri se lasă câte două trei zile de pauză, o modalitate ieftină de fentare a cadrului legal
“La trei luni de la vestitul caz Gorbunov, când Bălă Constantin avea pe rol dosar penal la Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în data de 15 mai 2009, Bălă Constantin a fost împuternicit la Penitenciarul Craiova, cel de Maximă Siguranţă, nu la PMT Craiova (Penitenciarul de Minori şi Tineri) în funcţia de şef serviciu producţie şi venituri proprii în mod ilegal, deoarece nu îndeplinea condiţiile de studii, el fiind absolvent al unei facultăţi de drept particulare, care a fost enumerată de presă în scandalul acreditărilor ca fiind neacreditată. Funcţia de şef serviciu producţie şi venituri poate fi ocupată doar de absolvent de studii economice.
Lăzăroiu Daniel, bun prieten cu Bălă, este împuternicit director adjunct la sectorul de Reintegrare socială, la propunerea lui Bălă. Acest Lăzăroiu a participat la concurs acum trei ani, pentru ocuparea acestei funcţii de director adjunct, şi a obţinut nota 1,30, un punct fiind din oficiu. Cu o împuternicire de genul ăsta statul român cheltuie în jur de 4000 – 5000 Ron lunar. Suma se compune din aproximativ 2000 Ron, diferenţa de salariu de la funcţia iniţială de execuţie la cea de conducere, 2000 Ron chiria plătită împuternicitului, deoarece majoritatea sunt din alte localităţi, şi 1000 Ron /lună din sporuri pentru lucrări de excepţie de 50%, care au fost acordate şi lui Bălă Constantin şi altora.
În tot sistemul ANP sunt aproximativ 100 astfel de împuterniciri pe criterii de prietenii, probabil DONATORI, aşa cum spuneţi, afinităţi etc. Statul cheltuie sume uriaşe pentru aceşti piloşi si neprofesionişti care liberează deţinuţi precum Gorbunov, învoiesc deţinuţi precum Roman, etc. 100 x 5000 = 500.000 Ron / lună, adică 5 miliarde de lei vechi pe lună.
Mai mult, Bălă Constantin , la Craiova folosea deţinuţii la muncă la vila personală din comuna Malu Mare.
Legea 293, privind Statutul Funcţionarilor Publici din Sistemul ANP, prevede un maxim de un an pentru o împuternicire. Dar angajaţii statului, în frunte cu Băla Ioan, Directorul General al ANP, şi Direcţia Contencios, împreună cu jurişti fentează legea, în sensul că între împuterniciri lasă 2 – 3 zile fără împuternicire, după care emit din nou un act de împuternicire, pentru a nu avea continuitate imputernicirea, evident pentru a nu încălca Legea flagrant, o încalcă pervers, o fentează.”
Notă: Foarte interesant articolul publicat de Gazeta de Sud despre ce au păţit, adică în ce funcţii au fost numiţi, cei care au greşit grav în cazul Gorbunov, în frunte cu comandantul Penitenciarului Târgu Jiu, comisarul Constantin Bălă. Ţara e defectă!

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.