Nepoţii lui Dincă Schileru, victime ale haosului din (in)justiţia gorjeană
Nepoţii lui Dincă Schileru, victime ale haosului din (in)justiţia gorjeană
Investigatii24 octombrie 2010

Superofertă:  45 euro / m2 de teren, sub sediul Romtelecom

Pentru că au îndrăznit să revendice o parte din terenul de sub Romtelecom şi Şcoala Populară de Artă, succesorii lui Dincă Schileru, fost deputat de Gorj între 1879 şi 1916, au fost pasaţi timp de opt ani între Tribunalul Gorj, Curtea de Apel Craiova şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această din urmă instanţă s-a pronunţat definitiv şi irevocabil în luna mai a.c., recunoscând dreptul de proprietate al moştenitorilor lui Dincă Schileru asupra unei suprafeţe de 3640 mp şi stabilind despăgubiri pentru construcţii în suprafaţă totală de 328 mp, demolate abuziv în 1960 de comunişti. Bătaia de joc e departe de a se sfârşi, întrucât un expert local a evaluat la 45 de euro metrul pătrat de teren în zona Romtelecom – Şcola Populară de Artă, de câteva ori sub preţul pieţei!
În 2002, Andrei Dincă Schileru, nepot al lui Dincă Schileru, a solicitat Tribunalului Gorj retrocedarea a 2800 mp situaţi în strada Traian nr. 1-3. Printr-o acţiune separată, Gabriela Petersen, o altă nepoată a lui Dincă Schileru, a solicitat 1000 mp în aceeaşi locaţie şi despăgubiri reprezentând contravaloarea unor imobile demolate. După conexarea celor două cauze, Tribunalul Gorj a stabilit măsuri reparatorii în valoare de 3,1 miliarde lei vechi plus ½ din valoarea imobilelor demolate, pentru Andrei Dincă Schileru, şi  de 800 milioane lei vechi plus ½ din imobile pentru Gabriela Petersen. După recursuri şi apeluri nenumărate, în 2008 Tribunalul Gorj le recunoaşte la comun dreptul de proprietate asupra a 3640 mp şi stabileşte despăgubiri pentru construcţii în suprafaţă totală de 328 mp. Preşedintele completului de judecată a fost Gheorghe Miruţă. Pronunţând o astfel de sentinţă globală, cu toate că în 2003 tot Tribunalul Gorj se pronunţase diferenţiat,  i-a condamnat pe cei doi succesori ai lui Dincă Schileru la alţi ani de judecată, fiind greu de crezut că se vor înţelege pe cale amiabilă asupra cotei părţi ce revine fiecăruia din despăgubirea totală.
Colac peste pupăză, expertul tehnic Romulus Grămadă a reuşit performanţa de a evalua, în 2008, la 189 lei metrul pătrat de teren în zona amintită, adică circa 45 de euro! Contactat de GORJNEWS, Grămadă a declarat că evaluarea făcută în acest caz a fost corectă! Pentru comparaţie, inserăm alăturat un anunţ publicat în aceste zile de un ziar local, preţul pieţei fiind, şi în condiţii de recesiune economică, mult peste cel stabilit de tovarăşul expert.

La toate acestea se adaugă şi faptul că, în prezent, Fondul Proprietatea nu dispune de fonduri pentru a onora astfel de despăgubiri. În consecinţă, Vasile Nicolescu, procuratorul lui Andrei Dincă Schileru, ne-a declarat că va depune plângere împotriva statului român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.