Niște ziariști nemâncați lucrează cu ziua la CIUREL TV
Niște ziariști nemâncați lucrează cu ziua la CIUREL TV
Investigatii31 mai 2013

 cum bate vantul

Gorjul e județul cu cele mai multe televiziuni. Asta fără să le punem la socoteală pe cele în curs de lansare, mă refer la ACCENT TV și GORJEANUL TV. Toate aceste televiziuni sunt doar anexele unor mari afaceri. Ele nu au nicio treabă cu ceea ce ar trebui să fie presa, cu legile ei scrise și nescrise, cu interesul public, cu prioritățile reale ale județului sau cu nevoile telespectatorilor. Ce apare pe sticlă trebuie să se convertească neapărat în bani în conturile mogulilor, în contracte pe bani publici, de regulă, pentru afacerile lor de bază. Este singurul motor care învârte această penibilă semi-industrie media din plan local.
Ieri, după mult timp, s-a desfășurat la Târgu Jiu un protest de amploare al angajaților CEO. Felul în care l-au redat televiziunile locale trădează exact ce am scris mai sus.
Tele 3 și ACCES TV au vorbit de participarea a circa 4000 de mineri, care au cerut în forță demisia managerului Laurențiu Ciurel.

tele 3 - 4000

acces - demisia

Părând că se zvârcolesc între deontologia jurnalistică și interesele patronului lor, cei de la TV SUD au titrat că, de fapt, n-a fost niciun protest („PROTESTUL FNME, TERMINAT ÎNAINTE DE A ÎNCEPE”), dar că, de fapt, a fost un protest, ce ar putea fi urmat chiar și de o grevă („DUPĂ MITING URMEAZĂ GREVA?”) !

tv sud - n-a fost protest

După un început timid și nehotărât, același mogul a subliniat, de data aceasta pe stația locală a RTV, aflată tot în proprietatea lui, că minerii au fost manipulați și că din motive cel puțin curioase protestul, care în cele din urmă – iată – a existat, s-a întrerupt brusc.

rtv - manipulare si intrerupere

Deci, a fost protest, dar s-a întrerupt și, prin urmare, se poate spune că a fost un eșec. Jurnaliștii uită să facă legătura firească dintre întreruperea protestului și furtuna ce a urmat imediat după.

tv sud - intrerupere

rtv - esec

Contextul fiind creat cu pricepere și răbdare, poate fi lansată și concluzia: deci, Condescu nu se mai bucură de sprijinul minerilor.

tv sud - condescu nesustinut

Cele demonstrate mai sus se încadrează în doza de penibil și grotesc cu care eu, unul, m-am super-obișnuit. Neașteptat și peste limitele de scârbă ce pot fi tolerate de ființa umană este ce s-a întâmplat după protest. Până ieri îl priveam pe Ciurel cu oarece rezerve, spunându-mi uneori că poate o fi, totuși, bun manager, o lua măsuri economice corecte și tocmai de aceea o fi devenit ținta atâtor atacuri, din partea celor cărora le-a tăiat macaroana. Ieri, însă, Ciurel a făcut un lucru care-l descalifică total, pe toate laturile ființei lui. A descins în sediul a două televiziuni locale – Tele 3 și Realitatea Tv Tg Jiu – ca la el acasă, însoțit de niște gealați plătiți din bani publici să-i asigure lui protecția, și de niște ziariști care de ieri nu mai pot fi numiți ziariști. Motivația lui Ciurel: acea locație este proprietatea CEO și, prin urmare, poate face cu ea orice și oricând are el chef.

[youtube]gtBXFK9KX3I[/youtube]

Admițând această afirmație, pe care n-am avut timp să o verific, rămân de discutat trei lucruri:

1. Cum e posibil ca un manager privat al unei companii aflate în pragul colapsului, pe punctul de a disponibiliza mii de oameni, să aibă timp să se ocupe personal de astfel de amănunte? Cum de poate să-i stea mintea la așa ceva, și cum poate să nu se focalizeze exclusiv pe salvarea CEO?

2. Se știe că răzbunarea e arma prostului, dar cât de prost trebuie să fie Ciurel dacă a ales să se răzbune pe Condescu, implicat în finanțarea celor două posturi „inspectate”, în cel mai prost moment posibil, chiar la câteva minute după protestul minerilor organizat de … Condescu?

3. Cât de lipsiți de respect de sine și de nemâncați sunt ziariștii care l-au gardat și filmat pe Ciurel pe parcursul acestei agresiuni împotriva colegilor lor de la Realitatea TV Târgu Jiu și de la Tele 3? Ce îi îndreptățește pe ei să ironizeze aceste televiziuni etichetându-le drept „PRESĂ”? Cu ce sunt ei mai PRESĂ decât această „PRESĂ”?

tv sud - presa

5 COMENTARII
  • neamtu' 31.05.2013 la ora 10:46 am
    Eu nu inteleg cum cu atatea posturi de televiziune in Gorj, in Motru al doilea municipiu al judetului sa fie retransmise de catre cea mai mare retea de cablu din judet numai doua posturi, care si alea cand sunt emisiuni care ne privesc pe noi, motrenii au brusc probleme tehnice. Ultimul exemplu aseara, la TVSud cand a fost emisiunea cu Flueratoru, s-a intrerupt brusc si, miracol... cand dupa aceea a inceput emisiunea cu Ciurel s-a remediat "defectul" ! Am fost la mitingul de ieri si am fost socat de minciunile aparute in unele "oficii"de presa.....
  • gorjanul 31.05.2013 la ora 12:39 pm
    Felicitari Narcis pentru modul impartial in care faci presa . Sunteti singurii din Gorj care mai faceti presa adevarata . Chiar si unii dintre judecatori ar putea lua lectii de la tine . Majoritatea ziaristilor din Gorj sunt doar niste amarati de lingai ai blidelor celor aflati la butoane in institutiile publice din judet .
  • loby 31.05.2013 la ora 12:58 pm
    Bravo Ciurel,arde-i pe mafiotii din sindicate.La munca adevarata cu ei.Pai tocmai Condeescu si Ruset vorbesc,care au distrus mineritul,capusindu-l pe vremea prea-cinstitei guvernare portocalii.
  • inna 31.05.2013 la ora 15:01 pm
    S-a ajuns chiar pana acolo incat anumite articole din presa locala apar cu, "comentariile sunt inchise" !! .Halucinant!!... Felicitari GorjNEWS!
  • Matei 03.06.2013 la ora 12:43 pm
    Bavo Gorj News! Singurul ziar din Gorj care da realitatea. Restul cu asa zisii ziaristi proveniti din diferite medii ling pe la institutii ce mai ramane si se arunca dupa un ciolan cat de mic ar fi. Gresesc cei din instituii ca le da atat nas asa numitilor ziaristi, care multi din ei nu stiu sa scrie dar pretind ca lucreaza la ziar sau televiziune.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.