Nu craiovenii ni l-au furat pe Brâncuși. Noi i-am dat cu jetul!
Nu craiovenii ni l-au furat pe Brâncuși. Noi i-am dat cu jetul!

Când noi trăgeam cu tractorul de Coloană, craiovenii cumpărau operele marelui Brâncuși!

O mulțime de indivizi „săraci cu duhul“ caută să ne convingă că realizarea Muzeului „Constantin Brâncuși“ la Craiova este o nedreptate politică aplicată Gorjului. Deștepții lui pește nu ezită să insinueze că Ponta s-ar fi supărat pe gorjeni pentru votul mai slăbuț de la alegeri și ne-a pedepsit prin acordarea proiectului realizării unui Muzeu Brâncuși Craiovei.

Orașul condus de Olguța Vasilescu va avea un Muzeu Brâncuși, pentru că autoritățile de acolo nu au dormit, așa cum s-a întâmplat pe la noi. Autoritățile din Dolj au vizat construirea acestui obiectiv cultural de ani buni de zile, și s-au dat peste cap, la propriu, pentru a obține realizarea unui proiect atât de grandios, în care se vor investi șapte milioane de euro.

La Târgu-Jiu, de-a lungul vremii autoritățile și-au bătut joc de operele lui Brâncuși, celebra spălare cu jetul a Porții Sărutului fiind de notorietate mondială. Aleile pietonale se transformă în nămoale când plouă, vestitele comisii ale lui Ponta nu au venit concret cu nimic pentru restaurarea marilor monumente. Ponta a promis remetalizarea Coloanei Infinite, care se degradează pe zi ce trece, dar rămâne același Ponta, seducător de frunte al electoratului gorjean. Trist, dar adevărat, în 1951 și 1953 autoritățile din Gorj au vrut să pună la pământ Coloana fără de Sfârșit. De fiecare dată, prezentul are legătură cu trecutul, iar gorjenii au primit doar flatulații electorale legate de marele viitor turistic al județului, ce se va lega de operele brâncușiene.

La Gorj bătaie de joc, la Craiova muncă titanică. Anul trecut doljenii au organizat chiar un festival „Zilele Constantin Brâncuși“, la Filarmonica Oltenia, iar proiectul Muzeului Brâncuși avea studiul de fezabilitate realizat de câțiva ani de zile, în vreme ce la Târgu-Jiu despre Brâncuși doar se lătra în presa locală.

Muzeul de Artă din Craiova deține din 1954 sculptura „Sărutul“, considerată a fi prima sculptură modernă din lume. „Chip de copil“ este și ea o altă sculptură brâncușiană deținută de cei din Craiova. Cu aceste opere, craiovenii și-au făcut imagine în toată lumea. Și aceasta este în posesia autorităților din județul vecin tot din anul 1954, vremuri în care, în Târgu-Jiu, de Coloana Infinită se trăgea cu tractorul, pentru a fi doborâtă.

Mai trebuie știut că autoritățile doljene au avut grijă să achiziționeze șase dintre minunățiile lui Brâncuși, dar nu le-a trecut prin cap să pună jetul de la spălătorie pe ele.

3 COMENTARII
  • paganel 12.06.2014 la ora 13:39 pm
    lam spalat la pompa ca si ue a pompat banii in contul jmecherilor... bravo psd eilor
  • paganel 12.06.2014 la ora 13:54 pm
    alb si rosu e gorjul zici ca e fieful lui dinamo aici, ioane adu pe dinamo la tg jiu ca aici ai facut totul ok
  • F 20.01.2015 la ora 14:22 pm
    Un tren Maglev (levitaţie magnetică) Tg. Jiu - Hobiţa sună SF? Poate doar pt. cei răutăcioşi. Am mai puta negocia pretenţiile. Şi dacă tot vă gândiţi la costurile proiectului, ignorând ce ne-a lăsat moştenire Brâncuşi, mai bine gândiţi-vă cum să fie gratuit pentru turişti un bilet la acest tren...
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.