Numele arhitectului clădirii Primăriei Târgu Jiu, pocit chiar pe peretele monumentului istoric
Numele arhitectului clădirii Primăriei Târgu Jiu, pocit chiar pe peretele monumentului istoric
Investigatii23 noiembrie 2012

Iată ce publica, acum 80 de ani,  „Gorjeanul” din 22 iulie 1932: “În ziua de 11 iulie 1932 s-a turnat piatra de fundaţie pentru căminul de ucenici şi corporaţia meseriaşilor din Târgu-Jiu cu dispensar şi bibliotecă ş.a., din iniţiativa domnului Grigore Iunian, fost ministru al muncii şi justiţiei. Fondurile au fost puse la dispoziţie de ministerul respectiv condus de domnul Ion Răducanu. La solemnitate au participat, pe lângă meseriaşi şi autorităţile locale, şi următorii distinşi oaspeţi: Gr. N. Iunian, D.R. Ioaniţescu, ministrul Muncii şi Ocrotirilor Sociale, inginer Stavri Cunescu, secretar general în ministerul amintit, Mihail Enescu, director general al Casei Centrale a Meseriilor, Numa Carabatescu, inspector în Ministerul Muncii, arhitectul Taşcu Ciulli, alcătuitorul planurilor, domnii Tetoianu, prefect de Vâlcea, Dinu Şimian, deputat şi alţii. Serviciul religios s-a oficiat de către cucernicii preoţi Gr. Prejbeanu, preotul judeţului, I. Mălăescu, Gr. Rădoescu – R. Vâlcea, D. Runcanu, de la Runcu, Barbici şi diaconul C. Dănău. Răspunsurile au fost date de corul oraşului sub conducerea părintelui Gh. Gheaţă. Au ţinut cuvântări Pr. Prejbeanu, domnul Dinu G. Manolescu, primarul oraşului care a mulţumit domnului colonel Petrescu şi domnului Niculiţă Comşa, preşedinţii comitetelor de construcţie. Au luat cuvântul domnul Mihail Miss, preşedintele corporaţiei locale, domnul Mihail Enescu, domnul ing. Stavri Cunescu, domnii miniştri D.R. Ioaniţescu şi Grigore Iunian.”

În cartea „Amintirile oraşului”, scrisă şi coordonată de Titu Pânişoară şi Ion Şoldea şi apărută în Editura „Măiastra”, Târgu-Jiu, 2006, la sărbătoarea a 6oo de ani de atestare documentară a Târgu-Jiului, col.(r.) Nicu Vasilescu, de 94 de ani, veteran de război, din Târgu-Jiu, povesteşte: „Aşa cum am mai arătat, localul în care funcţionează azi Primăria oraşului a fost construit în 1933, cu destinaţia Cămin de ucenici şi Corporaţie. Prin uşa care se află în partea de nord a clădirii, în faţa stadionului, aveau intrare spre cantină ucenicii, pentru a servi masa. Aceşti ucenici învăţau meseria la diverşi patroni, dar erau daţi în grija părintelui Barbici care, la cămin, se ocupa de educaţia lor, îi asista la servirea mesei, care se începea şi se sfârşea cu o rugăciune. Meseriaşii şi angajaţii din comerţ, care se numeau funcţionari comerciali – făceau parte din această asociaţie numită Corporaţie, care a contribuit cu bani la construirea clădirii. Toţi aceştia cotizau lunar, aplicând timbrele achitate pe formulare numite <<cărţulii>>, ce formau dovada că se află <<în câmpul muncii>> şi care se luau în consideraţie la calcularea pensiilor. În clădire funcţiona un cabinet medical pentru membrii corporaţiei – iniţial condus de doctorul Constantin Lupescu. Administratorul se numea Ţeţu…”

Bine-bine, clădirea respectivă este astăzi a Primăriei Municipiului Târgu-Jiu, fiind tot aşa de frumoasă şi, desigur, monument istoric. Confirmă acest lucru şi tăbliţa de pe peretele din partea estică. Sub care s-a pus a doua tăbliţă, cu textul: „Căminul de ucenici al Cooperaţiei Meşteşugăreşti/ Primăria Târgu-Jiu/ Cod.LMI: GJ-II-m-B-09168/ Datare: 1933/ Imobil cu elemente de arhitectură cultă tradiţională, construit după planurile arhitectului Taşcu Ciulei (s.n.), şi destinat a fi Căminul de ucenici al cooperaţiei de meseriaşi din Târgu-Jiu. Astăzi este sediul Primăriei Municipiului Târgu-Jiu”.

Din păcate, numele cunoscutului arhitect interbelic este scris greşit, corect fiind Taşcu CIULLI! Este unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români ai perioadei interbelice.

Această eroare impardonabilă aparține funcţionarilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Național, ce au comandat inscripţionarea incorectă a tăbliței. De altfel, numele arhitectului apare pocit și pe site-ul acestei instituții publice.

Într-o ediție precedentă a GORJNEWS, semnalam lăsarea de izbeliște a ruinelor podului construit la 1911 în capătul străzii Dobrogeanu Gherea. Zilele acestea au trecut pe-acolo lucrători de la Primăria municipiului Târgu-Jiu şi au făcut curăţenie. Mingea rămâne, acum, în terenul aceleiași Direcţii Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Național, datoare să-l… puncteze şi să solicite aprobarea, conform legii, în vederea  includerii în lista obiectivelor de patrimoniu!

1 COMENTARII
  • Ion Popescu 23.11.2012 la ora 15:51 pm
    Ei , pai nici primarele nu poate sa pronunte corect toate cuvintele romanesti ; ce atata zarva . Este ditamai col.dr.ing - deocamdata , daltuitu-sa si pe lista de marmura. Inca o dovada ca prostia este promovata indiferent de culoarea politrucilor care ne conduc orasul , judetul si tara . Astia nu urmaresc decat efemera trecere ; respectul pentru ilustrii ascendenti nu exista cum , fara indoiala , nu exista respectul pentru noi , cetatenii care-i platim si , mai ales respectul pentru lege si dreptate .
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.