Ordin de la Cârciumaru: Brâncuși, un fel de Cenușăreasă interzisă la Zilele Orașului!
Ordin de la Cârciumaru: Brâncuși, un fel de Cenușăreasă interzisă la Zilele Orașului!

carciumaru

Brâncuși la Târgu Jiu: prizonierul ticăloșilor proști (The NeverEnding Story – Ep. 4)

În Târgu Jiu, oamenii încă întregi la cap și conectați la realitate sunt din ce în ce mai puțini. Cel mai confortabil este să fii lipsit de creier și de orice așteptare. Sau să te aștepți, de la stăpânii orașului, la ce e mai rău.
Cârciumaru și colaboratorii săi demarează, luni, o nouă ediție a Zilelor municipiului Târgu Jiu. Timp de o săptămână, orașul se presupune că va fi în sărbătoare. În lumea largă, Târgu Jiul, înainte de a fi orașul lui Cârciumaru și Călinoiu, este orașul lui Brâncuși. Ansamblul Sculptural ”Calea Eroilor” este, fără îndoială, perla de neasemuit a urbei noastre.
Când GORJNEWS a demarat un serial (1, 2 și 3) în care-i acuză pe Cârciumaru și ceilalți de prostie și ticăloșie, mulți au spus că exagerăm. Dar cum sunt acești oameni, dacă nu proști și ticăloși, din moment ce au imaginat o așa-zisă sărbătoare a orașului în programul căreia, 1. nu e pomenit numele lui Brâncuși; 2. nu e prevăzută nicio acțiune tangentă, măcar, cu Brâncuși și/sau Ansamblul Sculptural?
A ține fără Brâncuși, o săptămână, Zilele Orașului lui Brâncuși, e mai mult decât o blasfemie. Trebuie să ai creierul și sufletul în putrefacție să nu imaginezi măcar un moment în care să te închini Stăpânului orașului. Sau poate că pentru Cârciumaru asta e problema. Poate nu mai suportă că Brâncuși, ăsta, o arde mai șmecher și mai mondial decât el.
Pe înțelesul cretinilor din jurul primarului, a ține Sărbătoarea Orașului ignorându-l pe Brâncuși e ca și cum ai ține Zilele Comunei Ipotești fără să-l pomenești pe Eminescu. Ca un meci de fotbal fără minge. Ca marea fără valuri. Ca Raiul fără sfinți și ca Iadul fără draci. Ca Succes fără Sarcină, ca Piața Mare fără Bâlteanu.

Domnul cu alură de lăcătuș mecanic, din fotografie, e artist plastic!

Nu-i poți impune lui Cârciumaru să mimeze un nivel cultural elevat, sau să se priceapă la artă. Însă, să deosebească muzica de manele și pictura vasile fuioreade zugrăveli asta, da, e firesc să-i pretindem. Dacă tot n-a avut loc Brâncuși în programul Zilelor Orașului, și-a făcut loc ăl mai pirpiriu, ca talent, dintre auto-intitulații pictori locali: anonimul Fuiorea. Compătimindu-l, colegii l-au ales, în compensație, președinte la filiala din Gorj a Uniunii Artiștilor Plastici. Ca să aibă și el ceva, măcar o funcție, acolo. UAP-ul figurează ca și co-organizator al Zilelor Orașului. În această calitate, UAP-ul, prin președintele Fuiorea, a propus vernisarea expoziției unui artist plastic. De-a dreptul scârbos și iubindu-se pe sine fără ocolișuri, mai mânios ca un onanist, Fuiorea s-a propus pe el însuși!  Prin urmare, marți, la Galeriile de Artă are loc „Vernisajul expoziţiei de desen şi pictură <<Vasile Fuiorea – Traseele cristalizării stilistice, în cariera de plastician”>>. Adică ceva pe bază de meandrele concretului și sinergia faptelor, combinat cu pictură puțină înspre deloc. Dacă ar fi propus un coleg, l-am fi suspectat de bun simț. Dacă s-ar fi gândit să aducă, de Zilele Orașului lui Brâncuși, o expoziție măcar cu piesele de la Craiova ale Sfântului din Montparnasse, mi-aș fi scos pălăria! Așa, însă, Fuiorea nu e decât un pasaj insipid din dezastrul local.

Diferența dintre Lia și Iulia

Probabil că Lia Olguța Vasilescu de nebună a avut de Zilele Craiovei o mulțime de momente excepționale închinate Banului Orașului, lui Mihai Viteazul. La Târgu Jiu, viitoarea primăriță Iulia Vână spune că e normal ca Brâncuși să lipsească de la Zilele Orașului. Având în vedere că dânsa e acum viceprimarul orașului Târgu Jiu, nu știu dacă lucrurile se pot răsturna cu cracii în sus mai mult de – atât.

[youtube]6zA3GHdeLXc[/youtube]

Publicul țintă: cetățeanul imbecil!

Cârciumaru și Vână se adresează, prin această sărbătoare, cetățeanului imbecil, căruia îi ajunge o burtă de mici, pârpoliți la terasele infecte de pe Insuliță. Pentru ei e confortabil să își imagineze că ăla e târgu-jianul. În realitate, majoritatea locuitorilor acestui oraș nu-i mai halesc deloc, nici pe ei, nici micii lor pârpoliți.

Dulciurile cresc glicemia și aduc nenorociri

Multe dintre mișcările publice greșite ale primarului, din ultima perioadă, sunt efectul înconjurării lui de așa-ziși prieteni, cu pretenții de consultanți, cu creierul mereu tulbure și buzunarele rupte. Pasiunea lor comună pentru dulciuri nu numai că le crește continuu glicemia, dar nenorocește iremediabil orașul. Halul în care au fost gândite Zilele Municipiului Târgu Jiu e o dovadă de nezdruncinat, în acest sens.
 

6 COMENTARII
  • pirica sabin 17.05.2013 la ora 16:07 pm
    nu inteleg de ce se implica politica in arta, si arta in politica,eu stiu ca artistii nostri ar murii de lesinati si sunt multi, ajung in functii dupa cum se arunca intr-un paritd sau altul,dar sa tavalesti imaginea lui brancusi, mi se pare scarbos,josnic fara scrupule...........VREAU CONCURS FRATE LA FUNCTII PE DOMENIU,nu alegem dupa cum e partidul,sunt artist si ce plm,conteaza ce pot ca artist?! deloc,...cartile sunt facute deja ,asa ca degeaba se comenteaza,ramane doar o abureala de zile mari si atat,bafta cu parerile,daca nu se ajunge in instante,judecatorii....vorbiti degeaba!!!
  • gorjanul 19.05.2013 la ora 9:02 am
    ,,,, Ca marea fără valuri. Ca Raiul fără sfinți și ca Iadul fără draci. Ca Succes fără Sarcină, ca Piața Mare fără Bâlteanu.,,,,,,, GENIAL ,GENIAL ,GENIAL.
  • Narcis DAJU 19.05.2013 la ora 9:30 am
    Maine, luni, aflati din GORJNEWS ce contract nebun a scos Carciumaru pe SEAP.
  • MMP 20.05.2013 la ora 10:27 am
    Ce rusine...aceasta femeie.
  • CDC 22.05.2013 la ora 11:05 am
    bravo , in sfarsit spune cineva purul adevar. BRAVO!!!
  • Alexandru 26.02.2014 la ora 10:17 am
    Sa le fie rusine celor care discuta despre arta fara sa cunoasca, sa stie despre ce vorbesc. Domnul cu alura de lacatus mecanic nu este un anonim precum scrie in articolul de mai sus, este un artist talentat care a si studiat artele plastice (Fac. de Arte Plastice din Timisoara - 6 ani) cine il cunoaste stie foarte bine ce artist adevarat este si descedent din neamul Brancusi (cel mai mare sculptor Roman). Trebuie sa ne respectam valorile cu adevarat talentate si nu sa le denigram, in cazul de fata un jurnalist care abar nu are despre ce vorbeste! F. Alexandru - Bucuresti.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.