Ouă stricate în Piaţa Mare, sub nasul autorităţilor corupte
Ouă stricate în Piaţa Mare, sub nasul autorităţilor corupte
Investigatii14 martie 2010

Vineri, 12 martie a.c., am purces la a verifica sesizările repetate venite de la mai mulţi cetăţeni, conform cărora în Piaţa Centrală din Târgu Jiu se vând, cu acordul tacit al autorităţilor, şi alimente alterate, chiar şi de către producătorii particulari. Prin urmare, am cumpărat 10 ouă “de la ţărani”. Vânzătoarea, care mai avea pe tarabă lapte, miere, sâmburi de nucă, mere şi hrean m-a asigurat că ouăle sunt proaspete şi m-a îmbiat să iau mai multe… Pe niciuna dintre tarabe nu am găsit ouă ştanţate, conform legii. Ajuns acasă, am spart cinci ouă, la întâmplare, pentru o omletă care a ajuns în coşul de gunoi, mirosul ouălor stricate fiind greu de suportat. Celelalte cinci au urmat acelaşi traseu.

Ce spune legea?

Conform legii, specialiştii de la Circumscripţia Sanitară Veterinară pentru Controlul Produselor de Origine Animală din Piaţa Centrală au obligaţia de a verifica şi ştanţa fiecare ou supus comercializării şi de a efectua controale la tarabe, în piaţă. Angajaţii Administraţiei Pieţei Centrale, ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului şi ai Poliţiei Comunitare au obligaţia de a identifica, sancţiona şi îndepărta din Piaţa Mare comercianţii care vând produse de origine animală neverificate sanitar – veterinar. Vânzătorii au obligaţia de a se prezenta, spre verificare şi ştanţare, cu produsele de origine animală, la sediul Direcţiei Sanitar Veterinare din Piaţa Centrală.

Ce se întâmplă

În realitate, în Piaţa Mare există o cârdăşie între comercianţi şi autorităţi, ale cărei victime sunt cetăţenii – consumatori, supuşi toxiinfecţiilor alimentare. Argumentele, mai jos.
A doua zi, sâmbătă, spre prânz, m-am îndreptat spre Piaţa Mare. Pe trotuarul din faţa Primăriei, într-un costum impecabil, scrobit, primarul Florin Cârciumaru asculta condescendent păsurile unui cetăţean şi îşi nota formal în agendă. Prosteală de doi lei. În Piaţa Mare, aceeaşi stare de fapt. Sute de ouă pe tarabe, nici unul ştanţat. Precupeţei de toxiinfecţii alimentare i-am făcut poză, să o vedeţi toţi şi să cumpăraţi de la dânsa când vă va fi dor de spital.

Ouăle proaspete ale împricinatei aşteptau alte victime.


Pe alte tarabe, la fel, ouă neştanţate. Era aproape ora 12 şi specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare, cu birou în piaţă, la câţiva metri doar de produsele alterate, se pregăteau să închidă prăvălia şi să plece spre casele lor, cu telescoapele la autoturismele personale foarte tensionate, defect profesional. În sediu, doar o doamnă inginer, “profilată pe produse de origine non-animală”, nu a avut nimic de declarat şi s-a lăsat cu greu convinsă să stea frumos la poză.

După ce am lecturat firma, nu am înţeles ce căuta înăuntru.

Între timp, a venit în prăvălia care ar trebui să asigure securitatea alimentară a populaţiei, tehnicianul veterinar Constantin Lemnaru. Mi-a spus că vinovaţi sunt poliţiştii comunitari, că nu-i ajută, şi noi, cetăţenii, pentru că acceptăm să cumpărăm ouă nemarcate. Dânsul, care era la finalul zilei de lucru plătite din bani publici şi nu verificase niciun comerciant, dovadă fotografiile de mai sus, nu are nicio vină. Precupeaţa de toxiinfecţii alimentare, obişnuită să rezolve amiabil astfel de situaţii, s-a scuzat aşa, de faţă cu mine: “îl rugai pe şefu’ cu bani, dar nu vru să ia…”. Între timp, ouăle dumisale dispăruseră.
Telefonic, Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj, mi-a spus că-şi va sancţiona subordonaţii, pentru neîndeplinirea sarcinilor de serviciu, că este plecat din oraş, dar a doua zi va veni şi va face ordine.
La Administraţia Pieţei Centrale, birouri deschise şi pustii, nici un număr de telefon de contact afişat, niciunde.


Un poliţist comunitar, cu birou în piaţă, unde se prezintă pe rând comercianţii şi sunt omenoşi, întrebat ce atribuţii legale de intervenţie are în speţa cu ouăle stricate a spus: “noi nu trebuie să facem nimic, duceţi-vă la OPC”. Motiv pentru care îl rog pe don’ colonel Ion Tudor să-şi ia manechinii din Piaţa Mare, că fac umbră pământului degeaba.
Legal, odată sesizaţi, specialiştii DSVSA din Piaţa Centrală ar fi trebuit să verifice toate ouăle aduse spre comercializare şi să le distrugă pe cele alterate. Nu au mişcat niciun deget, pentru că vânzătorii sunt omenoşi.

A treia zi

Duminică, în Piaţa Centrală un aer general de ordine şi disciplină. Lucru nemaiîntâlnit de mult, comercianţii îşi afişaseră şi preţurile pe tarabe. Cam 60 la sută din ouă erau ştanţate. În legătură cu restul, Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, şi-a vărsat oful: “mâine, luni, o să-l informez pentru ultima dată pe primarul Cârciumaru despre neregulile din Piaţa Centrală. Administraţia Pieţei are opt angajaţi care refuză să colaboreze. Nu mă pot înţelege cu acest şef, Ion Nasărâmbă, care se laudă că e ţinut de cine e ţinut. Anagajaţii Administraţiei Pieţei ar trebui să nu le taie chitanţe comercianţilor până nu au produsele verificate sanitar-veterinar, să-i cheme pe poliţiştii comunitari şi să-i scoată afară din piaţă. Mergeţi în Piaţa Mică să vedeţi, totul e jos pălăria pentru că acolo administraţia colaborează. Pe de altă parte, recunosc că sunt total nemulţumit de specialiştii mei din Piaţa Centrală, dar, ştiţi cum e, sunt funcţionari publici şi nu am cum să-i dau afară”.
Birourile Administratiei Pietei Centrale, tot deschise şi pustii, precupeaţa de toxiinfecţii alimentare, înapoia tarabei cu ouă proaspete şi ştanţate.
N-am spus nimic despre OPC. Trebuie să aflu dacă s-a pensionat sau nu nenea acela comisarul, care e mai mult lat decât lung şi pe care-l vedeam des, printre tarabe, cumpărând nu pe datorie, ci pe degeaba.
Despre Ion Nasărâmbă, şeful Administraţiei Pieţei Centrale, majoritatea comercianţilor spun că, deşi nu poate să facă şpagatul, e şpagatist mare. Oricum, ţin să precizez că parte din şpagă nu se duce mai sus, la şeful Direcţiei de Servicii Comunale, Alexandru Zaharia, cu atât mai puţin la domnul doctor inginer Florin Cârciumaru.

Bă, voi chiar nu vă mai săturaţi?

8 COMENTARII
  • Nea Costache 15.03.2010 la ora 8:34 am
    Situatia semnalata de dv. aici, este reala. Din pacate, pentru faptul ca cei abilitati sa-si faca datoria de a verifica produsele din piata, nu si-o fac, tragem ponoasele noi, consumatorii. O concluzie? Pana una, alta, oua voi consuma numai din cuibarele proprii de la tara si din cele de la Avicola! Sunt mai sigure!
  • GIGI 16.03.2010 la ora 21:56 pm
    domnule narcis este adevarat ce ati spus dar nu sunt devina tarancutale ca vind oua stricate e devina strungarul de nasarinba pentru ca le taxeaza fara chitanta trimite ori pe nevastasa ori pe ficasa ca sunt taxatoare primeste produse si le cara in masina proprietatea adninistratorului care e parcata in interiorul pieti oare de ce o tine parcata acolo ca sa le fie mai usor iar in piata el este si comandantul politiei comunitare care nu executa ordinele lui a doua zi ii da telefon lui tudor sil schinba din piata.
  • ion 16.03.2010 la ora 22:06 pm
    domnule narcis veniti si filmatii in piata pe nasarinba si pe politisti comunitari sa vedeti cum vin la mese si cersesc dupa care basculeaza in gipanul lui nasarinba femeia din imagine in fiecare zi le da politistilor comunitari citeo sticla de tuica din pufoaica fabricata la turcinesti nu stiu cine ia dat certificat de producator ca aceasta femeie nu are nici gaini acasa.
  • mariana 16.03.2010 la ora 22:12 pm
    EU MAM SATURAT DE ACEST NASARINBA CIT IAM CARAT DAR NU VEDE NIMENEA DIN STRUNGAR AJUNSA SEF DE PIATA CAI OMUL LUI CIRCIUMARU ASTA MERITA UN FLAGRANT SI SCHINBAT PUS LA SAPAT DE RONDURI CA SEF DE PIATA TREBUIE OAMENI BINE INGRIJITI NU RUDARI.
  • IONICA 16.03.2010 la ora 22:17 pm
    e tinpul dle primar sa faceti curatenie sin piata ca hotul asta de nasarinba iajunge 10 ani cit a furat cind a venit in piata a venit cu bicivleta acu pleaca cu gipanul
  • mari 16.03.2010 la ora 22:21 pm
    am fi cei mai fericiti pietari daca am scapa de spagaru de nasarinba nar fi o problema daca ar lua numai pentru el dar ea pentru toti din primarie
  • justitiaru'lu peste 17.03.2010 la ora 8:02 am
    acest nasaramba este cunoscut si cu porecla de omu'plasuta. verificati o si pe doamna de la taraba a doua pe penultimul rand de la nord spre sud. Intr o dimineazta am plecat in piata mare sa cumpar 1 kg de mere, tot plimbandu ma printre tirgoveti dau de niste mere atat de frumoase ca n filemele cu prislea cel voinic. ridic capul si n spatele tarabei o doamna suspect de bine imbracata cu palton cu caciul;a d astrahan, pe scurt superintotolita. Ii spun ca vreau 2 kg de mere si incep sa mi le aleg, la care dansa incepe si ea sa mi aleaga dupa bunul ei plac mere din parte din spate a tarabei , akolo unde merele erau de o calitate indoielnica. ii spun femeii sa ma lase sa mi aleg singur merele pentru ca este dreptul meu. la care ea, revoltata, de parca i as fi dat cu ceva in cap imi rastoarna toate merele pe care le alesesem. Imi spune pe un ton patronic ca daca vreau mere de calitatea I s ma costa cu 3 bani mai mult. Luandu ma prin surpindere, n am inteles atunci de ce induce lumea in eroare punand mere de calitatea I in fata , ca sa ti ia fata, ca sa te prosteasca, si de fapt iti da din spate unde este o alta calitate. De ce pentru 3 bani iti poti permite luxul sa ti pierzi un client? Am intrebat o daca cunoaste legea si daca stie ca nu are dreptul sa ma refuze sa cumpar marfa de la ea si ca am dreptul sa mi aleg singur marfa, gansaca mi a zis ca stie da a vrut sa se razbune pe mine, in loc sa se razbune pe cei care nu le au creat conditii suficiente in piata ca sa nu si strice marfa Iar noi, fraierii, clientii, inghitim zilnic astfel de situatii. dar acesti cmomercianti de duzina nu inteleg ca vor avea din ce in ce mai putini clienti, pentru bunelee maniere ne indeamna sa migram spre Kaufland sau spre alte magazine unde pot sa mi aleg singur fructele, legumele etc, ba chiar pot primi si consultanta de specialitate despre care produs e mai bun si asa mai departe. Domnu Daju faceti si un astfel de experiment in piata, sa vedeti ca o sa sara si ceilalti pietari, ca doar totu e o gasca, o casta, sa vedeti cum se apara unu pe altu, adika cum ne prostesc pe noi in continuare. Apropo, nici un politist comunitar nu a sarit sa mi apere drepturile pentru care inaintasii nostrii s au jertfit in van.
  • cetatean 10.07.2010 la ora 0:28 am
    In piata mare din targu jiu am fost si eu cu rasaduri,nu am avut unde sa vand ca nu am avut masa,desi am venit din martie cu flori,in aprilie si mai nu am mai putut prinde masa deoarece vin aici racarenii si fac cheta(asta mi-au spus-o ei) si plaseaza banii lui nasaramba.Asa fac ei si prind mesele din fata,iar noi care stam aici nu putem vinde pentru ca ne pune in spatele lor pentru ca noi nu am facut cheta. Am auzit ca au dat cate 500 de lei de fiecare. Oare e legal ? Am muncit opt luni de zile pana sa scot florile +alte patru pana sa scot rasadurile si s-a ales praful de munca mea din cauza ca nu am avut si eu masa.Am stat pe ce am prins asteptam sa nu vina unu si puneam si eu pe masa lui.Dupa ce m-am rugat de el sa imi puna si mie o masa a zis ca sunt destule mese in piata sa pun pe la veceuri,iar peste doua zile a bagat inca doua mese in fata pentru alti racareni. Oare noi cei din balesti nu muncim? Noua de ce nu ni se face dreptate? De ce nu suntem toti egali? Am plans si plang mereu,ca am un copil la scoala si nu am bani sa cumpar o pereche de adidasi merge tot cu cei de anul trecut cumparati de la second.Din cauza ca nu am prins si eu masa buna nu am vandut mai nimic cu toate ca am platit si certificat de producator. Sunt la pensie pe caz medical,am 400 de lei pe luna,nimeni nu stie cum traiesc eu.SPER SA SE FACA DREPTATE!
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.