Pasti și Cârciumaru, grâul și neghina din PSD Gorj
Pasti și Cârciumaru, grâul și neghina din PSD Gorj
Investigatii8 noiembrie 2013

GORJNEWS vă prezintã, în oglindă, doi pesediști: Cristian Toader Pasti, un lider politic vivace, cu un discurs sincer și tranșant, și Florin Cârciumaru, un personaj expirat, înțepenit într-o limbă de lemn, un fel de frână de mână care s-a blocat și, de 13 ani, ține Târgu Jiul și județul pe loc.

”Mafioții transpatinici și mediul nociv din Gorj au băgat sute de firme în insolvență! ”

Invitat la “Interviurile Infinit FM”, Cristian Toader Pasti a subliniat că motivul pentru care sute de firme din județ au intrat în insolvență, iar multe altele au ales să plece în alte zone este ”mediul nociv” din Gorj, precum și faptul că aici ”mafioții transpartinici” dețin totul, iar atâta timp cât nu ești implicat politic, nu ai nicio șansă de reușită.
”800 de firme din Gorj au intrat în insolvență până acum, asta înseamnă mii de locuri de muncă pierdute. […] Ca să nu mai spun câte firme au plecat din Gorj și s-au mutat în alte județe, pentru că Gorjul este un mediu nociv pentru afaceri, pentru că aici nu pot să facă decât unii afaceri, și nu toată lumea. Preferă oamenii să plece decât să stea aici, unde mafioții transpartinici dețin totul,  unde este totul sub control, unde nu poți să faci nimic dacă nu ești într-o tabără sau alta, de asta au plecat, de asta se pierd locuri de muncă…” a declarat Pasti.

”Vedeți ce salarii au oamenii în Brașov, Timișoara…”

De asemenea, criticând faptul că autoritățile locale, precum și politicienii gorjeni prezintă doar minciuni și dezinformări, Cristian Toader Pasti a făcut o comparație cu alte orașe din Romania, unde rata șomajului este mult mai mică decât la noi.
”Duceți-vă în București, Brașov, Timișoara, sau alte orașe occidentale, vedeți că acolo șomajul este 0,1% – 0,2%. Vedeți ce salarii au oamenii acolo, și asta pentru ca au strategii, au tot ce le trebuie, iar noi aici în afară de minciună, în afară de dezinformare și denigrare nu vedem nimic. […] Tot timpul ni se spune că se va face aia, se va face ailaltă, suntem inconștienți, nu ne dăm seama că și CEO își va scădea încet activitatea, pentru că vin celelalte energii din urmă. Trebuie să vedem unde ducem miile acelea de oameni, unde să le dăm un loc de muncă. S-au desființat toate marile fabrici din județ și nu am creat nicio alternativă. Asta ar fi trebuit să facem, de când suntem la guvernare!” a continuat Cristian Toader Pasti.

”La Guvern, șpaga merge cu milioanele de euro!”

Acesta nu s-a sfiit să vorbească nici despre faptul că proiectul privind transferul de teren de la UM Sadu la Parcul Industrial Bumbești Jiu este tergiversat de doi ani de zile, fiind în prezent blocat la nivel de guvern, ”unde șpaga merge cu milioanele de euro”, acuzând și unele jocuri politice dubioase căruia i-au căzut victimă acest proiect.
”Eu aștept la Sadu să mi se transfere acel teren, de doi ani de zile sunt mințit non-stop că se rezolvă problema, iar când Victor Ponta a cerut în ședința de guvern  de săptămâna trecută să vadă despre ce este vorba, s-a convins că de fapt  nu era nimic rezolvat din ce se spusese. S-a blocat la nivel de minister, unde șpaga merge cu milioanele de euro. Dacă vrei să rezolvi o problemă, trebuie să te duci cu milioane de euro. Dacă vrei să rezolvi o problemă mică, moca, nu se poate, pentru că mai trebuie foarte multe lucruri făcute, iar băieții ăia de acolo nu fac pentru că sunt ocupați făcând  altceva ce le aduce ceva în buzunar, iar pentru noi nu s-a făcut. […] Acest proiect a intrat și în niște jocuri politice, adică vă aprobăm asta, dar faceți ailaltă, trebuie să-l dați afară pe ăla dacă vreți asta. Practic, acest transfer de teren, care face bine atât județului, cât și uzinei de armament, cât și parcului industrial a ajuns un fel de eu îți fac asta, dar tu faci asta, ori așa ceva nu se poate. Nu mi se pare în regulă să spui că rezolvăm situația cu transferul de teren cu condiția să pun pe nu știu cine în funcție.

Interese meschine în cazul blocării transferului de teren

În încheiere, directorul Cristian Toader Pasti a semnalat faptul că în spatele tergiversării transferului de teren, cel mai probabil se află oameni cu ”interese obscure și meschine”, care în loc să se gândească la binele județului, își urmăresc propria agendă.
”Trebuie să ai niște interese meschine și obscure să nu rezolvi o astfel de problemă. Ori vrei să bagi parcul industrial în faliment, ori în insolvență, ori vrei să vinzi terenurile acestea pe bani grei”, a concluzionat Pasti.
[youtube]28551pDPD0A#t[/youtube]

Cârciumaru, aceeași placă, veche de 13 ani

În timp ce Pasti, membru PSD, a avut curajul să spună lucrurilor pe nume și să vorbească despre numeroasele probleme cu care se confruntă Gorjul, ajungând la concluzia că ”trebuie făcută o schimbare profundă în toate aceste sisteme bolnave”, la TV Sud, în emisiunea ”Întrebările zilei”, primarul Florin Cârciumaru a pus aceeași placă, veche de 13 ani, de când a preluat conducerea administrativă a Târgu Jiului. S-a lăudat cu aceleași trei investiții cu care se laudă ori de câte ori are ocazia, a găsit scuze pentru cele nerealizate, care, bineînțeles, nu au legătură cu el, și, mai mult, atunci când realizatorul Eugen Măruță a încercat să-i adreseze o serie de întrebări pertinente, Cârciumaru a amenințat că pleacă din emisiune.

Cele bune, asumate de primar, cele rele – atribuite altora

Astfel, în stilul său caracteristic, primarul Florin Cârciumaru a început prin a enumera aceleași trei investiții cu care se laudă de mai bine de jumătate de an, dintre care doar una finalizată, dar și aceasta cu probleme, și anume locuințele ANL din zona Narciselor. Cât despre celelalte două, canalizarea din Iezureni a fost realizată în proporție de 50 la sută, iar mall-ul din zona Kaufland, care conform declarațiilor inițiale ale primarului, trebuia să fie finalizat de Paște anul viitor, nu se află nici măcar la stadiul organizării de șantier.
”Am finalizat locuințele sociale și locuințele ANL, și aici avem probleme, din păcate, așa cum oamenii nu sunt mulțumiți, cei care au primit locuințele, nici noi nu suntem mulțumiți pentru că am avut probleme cu constructorii”, a declarat Cârciumaru.
În plus, când i-a fost atrasă atenția că au apărut deja crăpături în blocurile recent construite, primarul a spus că nu este o problemă gravă, și că oricum este vina constructorului, nu a Primăriei.

”Dacă mai continuați cu altfel de întrebări, plec din emisiune!”

Întrebat când vor începe lucrările la mall-ul din Zona Kaufland, Cârciumaru nu a vrut inițial să răspundă, continuând cu realizările primăriei din 2013. După insistențele realizatorului, primarul Cârciumaru a încercat, totuși, să dea un răspuns concret, însă s-a pierdut cu totul.
”Legat de mall, pot să va spun că s-a plătit autorizația, s-a discutat cu antreprenorul, din zi în zi trebuie să se dea drumul la organizarea de șantier, deci vor începe lucrările pentru complexul comercial 100%, asta garantez, vor începe puternic în 2014. Birocrația este destul de mare, dar eu consider că anul acesta se va trece la organizarea de șantier.”
Vizibil iritat de faptul că realizatorul a tot insistat să afle când se vor începe lucrările concret, și probabil neavând niciun răspuns, primarul Florin Cârciumaru a amenințat că dacă va continua așa, (n. red. – cu întrebări pertinente, care necesită răspunsuri concrete) se va ridica și va pleca din emisiune.
”Dacă continuați cu acest stil de emisiune, eu mă ridic și plec. Am venit la dumneavoastră să spun cetățenilor ce este de făcut, ce am făcut în 2013 și ce vreau să fac în 2014. Dacă intrați în continuu peste mine, cu părere de rău, și cu tot respectul pentru dumneavoastră, eu mă ridic și plec. […] Eu am zis clar că în 2014 va începe construcția acestui mall, de ce intrați peste mine și mă contraziceți”, a răbufnit Cârciumaru.

”Lucrarea de la piața centrală nu e gata, dar nu trebuie să ne dăm peste cap… Oamenii înțeleg”

Mai mult, întrebat când va fi gata proiectul privind modernizarea Pieței Centrale, primarul Florin Cârciumaru a declarat că trebuia să fie gata în această toamnă, dar acest lucru nu va fi posibil.  În plus, acesta a mai precizat și că nu poate face minuni la Târgu Jiu, în condițiile în care niciun termen de finalizare nu se respectă pe niciunde în România.
”Lucrarea de la piața centrală trebuia să fie gata, dar nu trebuie să ne dăm peste cap, cât timp banii se încasează cum se încasează, trebuia să fie gata în această toamnă, dar sigur în toamna viitoare va fi gata. […] Nu facem noi minuni la Târgu Jiu, dar oamenii din piață sunt foarte înțelegători, și toamna viitoare va fi gata. […] Nu trebuie să îmi purtați mie de grijă, de ce spun oamenii din piață, pentru că oamenii sunt mulțumiți. […] Văd că îmi duceți mie de grijă cu termene de finalizare. Ce se respectă în țara asta ca termen? Fac eu minuni la Târgu Jiu?”, a încheiat Florin Cârciumaru.

3 COMENTARII
  • liviu 08.11.2013 la ora 11:00 am
    Carciumaru minte cum respira.A promis atatea,dar nimic in realitate.Uitati-va;HAtegulAiudul,Petrosaniul,Mioveniul,Lugojul,Alexandria,chiar si localitatile rurale mai rasarite au Billa,Mc'donald's,Penny si alte centre comerciale importante ce dau o alta culoare comertului civilizat,in vreme ce la Targu-Jiu avem parte doar de buticurile lui Sarcina.Asta,ca sa nu mai vorbim de resedintele de judet din tara,si nu numai ,unde gasesti;mall-uri,dedeman,carfour,cora,real ,si alte hipermarketuri ce dau o atmosfera de civilizatie urbana.Asa ca,Trezeste-te Carciumarule;nu poti sau ai alte interese,da-te omule la o parte,fiind depasit de situatiile momentului.
  • ionion 08.11.2013 la ora 12:52 pm
    Nu poti sa ai pretentii mari la Carciumaru. In mintea lui ingusta se crede un fel de Mesia pt. gorjeni ,asta incurajat si de cateii din jurul sau.Un mic ex: de 6 luni nimeni nu a cutezat sa il corecteze in legatura cu faimosul centru comercial care va avea in componenta un mall.Wikipedia:Un centru comercial este o clădire sau un grup de clădiri, împreună cu căile de acces și spațiile de parcare aferente, în care își desfășoară activitatea mai multe unități de desfacere ce comercializează o gamă largă de produse și servicii. Un termen sinonim folosit frecvent în ultimii ani este shopping mall sau, prescurtat, mall.Ar mai "ezista" o varianta ca nici cateii sa nu stie.
  • ionion 08.11.2013 la ora 15:57 pm
    Ce vrajeala are:merge greu negocierea cu cetatenii pt. cumpararea terenului la mall. NEPI s-a raportat pa bursa in 24.04.2013 cu terenurile deja cumparate de la particulari.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.