Pelerinaj la mormintele regretaţilor scriitori Titu Rădoi şi Valentin Taşcu
Pelerinaj la mormintele regretaţilor scriitori Titu Rădoi şi Valentin Taşcu
Altele8 ianuarie 2012

Pământe, pământe,/ De-astă seară înainte/  Eu  te-oi prinde de părinte*

La finele anului 2011, în ziua de 30 decembrie, la Câmpofeni – Arcani şi la Tismana, s-au desfăşurat momente comemorative la trecerea în nefiinţă a scriitorilor Titu Rădoi (n. 29 iunie 1932 – d. 31 decembrie 2000) şi  Valentin Taşcu (n. 23 ianuarie 1944 – d. 26 noiembrie 2008).
Astfel, la pelerinajul de la biserica şi cimitirul din Câmpofeni (Arcani) au depănat amintiri, cu privire la magistrul Titu Rădoi, următorii: Ion Popescu Brădiceni, Viorel Gârbaciu, Dan Pupăză, Ion Sanda, Gheorghe Grigurcu ş.a.  Totodată, în sala de conferinţe a Primăriei Arcani un grup de  tinere, pregătite de actorul George Drăghescu,  a prezentat un recital lirico-dramatic.  La Tismana, în memoria lui Valentin Taşcu, o troiţă s-a sfinţit la mormânt, realizare în lemn a sculptorului Nicu Văideanu, din Peştişani.  Punctăm aici şi numele organizatorului, Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă Târgu Jiu. De unde, scăpăm un bravo mic, peste care nu dăm uitat semnalul redacţional GORJNEWS din numărul anterior. Doar stăm pe acelaşi pământ, al celor care doresc, la Curtea cu prieteni, întâmplări cât mai de samă!
*Folclor literar ritualic şi mortuar cules de profesorul universitar dr. Ion Popescu Brădiceni, în “Ritualul morţii şi înmormântării în Gorj”.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.