Petele fotbalului românesc
Petele fotbalului românesc
Fotbal3 noiembrie 2011

Am oscilat îndelung înainte de a alege tema editorialului din această săptămână. Două probleme grave ale fotbalului românesc nu m-au lăsat, însă, să fac o alegere, în cele din urmă hotărându-mă să mă aplec asupra amândurora.

Pentru început, aș vrea să ne aducem aminte de Mircea Sandu, de Dumitru Dragomir și de felul în care cei doi înțeleg să reprezinte fotbalul românesc. Atât unul, cât și celălalt, deși sunt cu lațul în jurul gâtului, sau poate tocmai de aceea, mânjesc în continuare imaginea unui fotbal pe care l-au dus oricum pe marginea prăpastiei și căruia par a nu-i da nicio șansă de redresare.
Luați la întrebări de DNA, cei doi s-au manifestat diferit la ieșirea de la audieri, însă au avut un mesaj comun ulterior, acela că nu vor fi atât de proști încât să se autosuspende din funcții sau, Doamne Ferește!, să-și înainteze demisiile.
Presiunea DNA-ului pare să le pună ceva probleme celor doi, asta deși Mitică Dragomir a ținut să facă un adevărat circ mediatic la ieșirea de la audieri, când, obișnuit cu vechea orânduială comunistă, a ținut să îi alinieze pe ziariști, să se plângă că a fost călcat pe bombeu și să facă mare tărăboi vis-à-vis de, spune el, atacul concertat al unor ziariști corupți împotriva sa. De ce spun că se simte această presiune? Pentru că, se pare că cei doi nu mai știu pe unde să scoată cămașa.
Nu am uitat, nici nu aveam cum fiind atâta vreme în mijlocul unui scandal care a fost aproape de a da Pandurilor soarta de azi a Craiovei, că Mitică Dragomir și Mircea Sandu au amenințat echipa lui Marin Condescu cu dezafilierea pentru că s-a adresat instanțelor civile în cazul „Ilie Iordache” și, după informațiile mele, dacă DNA-ul n-ar fi intrat pe fir în cazul Craiovei, în curând era redeschisă și problema Pandurilor. Numai că, surpriză, Dragomir vine cu o declarație stupefiantă: „Mititelu trebuia să se adreseze instanțelor civile, nu DNA-ului”! Cum adică, nea Mitică? Vrei să spui că nu e nicio problemă ca o echipă să se adreseze instanțelor civile? Atunci cum rămâne cu amenințările cu neprogramările și cu dezafilierea Pandurilor?
Pentru a nu-l lăsa doar pe Dragomir dându-și cu stângul în dreptul, să ne îndreptăm atenția și asupra lui Mircea Sandu, care se autofaultează grosolan în cazul Craiova. Vine Mircea Sandu, acum când DNA-ul i-a bătut la poartă, și ne arată documente prin care Craiova și-a direcționat banii în alte buzunare decât ale clubului afiliat, bani din televizări, bani pe care Liga i-a transferat în baza unor facturi despre care nu poate spune că nu știa că vin de la altcineva decât cel care trebuia să încaseze banii. Să nu spui, Nașule, că dacă firma mea se numea SC U Știința Universitatea 2009 Craiova, sau orice altceva asemănător, și aș fi emis o factură cerându-vă un milion de euro, l-ai fi și trimis în conturile mele… Sincer, nu pot s-o înghit pe asta. Cum nu pot să cred că v-a apucat mila de Mititelu și ați hotărât să dezafiliați Craiova cu câteva luni mai devreme pentru a-l scuti pe acesta de umilința de a fi dezafiliat pentru neprogramări în Liga a II-a că nu și-a plătit jucătorii. Hai, Nașule, zău, de unde atâta mărinimie?
Pentru că lucrurile, în opinia mea, par a fi lămurite în ceea ce-i privește pe cei doi, să trecem la al doilea subiect din această săptămână, unul care are o mare legătură și cu Nașu și Nea Mitică, pentru că, nimic din ce s-a întâmplat în fotbalul nostru în ultimii 20 de ani nu le este străin și din orice rău își pot tăia partea lor de vină.
O Românie întreagă a privit cum un dement a intrat nestingherit pe terenul de joc și l-a lovit pe Galamaz. Este o consecință a zecilor de ani în care conducătorii fotbalului românesc au folosit mii de astfel de specimene drept masă de manevră. Ani de zile, șefi de club din România au alimentat așa-zisele galerii plătind violența pe care au îndreptat-o, după bunul plac, fie împotriva adversarilor, fie împotriva asociaților în scopul de a-și mări gradul de impunere în conducerea internă a clubului. Când te bagi în albia porcilor riști să te mănânce și cred că asta se întâmplă acum în fotbalul românesc, când cei care au fost ațâțați atâta vreme au uitat, sau nici nu-i interesează, împotriva cui trebuie să-și îndrepte ura indusă, ci vor doar sânge. Acesta a început să curgă și, dacă nu se intervine precum în Anglia, vom mai avea parte de drame de acest gen pe stadioanele din România.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.