Piața Mare din Târgu-Jiu pute ca un ghetou
Piața Mare din Târgu-Jiu pute ca un ghetou
InvestigatiiUltra - Scurte15 iulie 2014

Muncipiul Târgu-Jiu este un adevărat șantier, la propriu. Se lucrează mai pe toate străzile, se schimbă, se modifică, însă parcă nimic nu se termină. Despre unele lucrări în desfășurare, inclusiv cea din Piața Mare, am tot vorbit. În loc de modernizare, târgujienii au parte de scene demne de un bâlci comunal. Asta e realitatea, ăsta e buricul municipiului Târgu-Jiu, oricât s-ar dori a fi fardat de ziarele si televiziunile pupincuriste.
Ca să nu dai în damblale prin județul ăsta trebuie să înveți să faci haz de necaz. Ai o mie de subiecte, un milion de motive, totul este să te țină creierii loviți din toate părțile de necazurile cotidiene. Vrei să te treacă nădușelile și să te faci fleașcă cât ai clipi în Târgu-Jiu, deși afară sunt minus 250? Se rezolvă! Vrei să simți cum îngheți pe loc, chiar dacă soarele pripește, iar temperatura bate spre 400? Și asta se rezolvă, nenicule! Totul în Târgu-Jiu, în mijlocul unei capitale de județ, unde nu a apărut cine știe ce tehnologie sau vreo „lucrare extraterestră“…
Nu mai intrasem în spațiul Pieței Centrale din Târgu-Jiu de circa patru ani de zile, însă, ce am văzut acolo m-a cutremurat. Chiar la piciorul scărilor ce urcă la etaj pe interior există o cârciumă de demult, care are, probabil, toate avizele necesare, însă, așa ceva nu întâlnești în multe comune din România. Parcă pășești într-o altă lume, cutremurătoare. Persoane fără adăpost își găsesc locul acolo, mirosul este pe măsură, dar cârciumioara funcționează fără niciun fel de opreliști. La doi pași, chiar sub scări, mizerie ca pe maidane.

E zi de duminică, piața e plină. Așa ceva nu ar fi de crezut în Piața Centrală dintr-un oraș capitală de județ, în România anului 2014.
Povestea celebrei cârciumi din Piața Centrală o auzisem de multă vreme, dar de vizitat am vizitat-o zilele trecute, însoțit de o cunoștință. Un bătrân bărbos moțăia la o masă, o țigăncușe stătea lângă bar. Alături, ceva de neînchipuit. Un spațiu comercial unde pe partea dreaptă se vinde carne și produse din carne, iar în stânga, în aceeași locație, târgujianul își poate bea cafeaua la mese special amenajate.

Nu ai cum să înțelegi ce este acolo: cafenea sau carmangerie. Nimeni nu ne-a spus nimic, doar vânzătoarea a mârâit, spunând ceva printre dinți în momentul în care a văzut că facem fotografii.
„Are băieții și fete!“
Afară, la ieșirea spre AER, doi bărbați ponosiți mi-au cerut un leu, spunându-mi: „Are băieții și fete, domnu, dacă doriți!“ La o asemenea ofertă nu ai decât să faci stânga-mprejur, te întorci în cârciumă și ieși prin hală, acolo unde pute a pește și poți cumpăra chiloți. În perimetrul respectiv se strâng mulți amărâți ai acestui oraș, care caută ba adăpost, ba un tovarăș de conversație lângă un pahar de băutură ieftină. Totuși, vorbim de anul 2014, dragi domni și doamne de la Primăria municipiului Târgu-Jiu, dragi domni și doamne de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor!

 

1 COMENTARII
  • roza 20.07.2014 la ora 11:29 am
    credeti-ma ,intr-o zi era gata-gata sa cad e pe scarile complexului di imagine.pe langa mizeria crasa,din interior,pe sacari,in afara incintei,comerciantii expun aproaper toata marfa,ca nu ai loc sa mai mergi.
Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.