Plasă pentru rechini sau nadă pentru plevuşcă
Plasă pentru rechini sau nadă pentru plevuşcă
FotbalSport29 septembrie 2011

Că fotbalul nu este curat o ştim de multă vreme, doar că ne amăgim cu ideea că nu numai cel de la noi are pete serioase, ci şi acolo unde sunt marile performanţe găsim mizerie sub preş.

S-a întâmplat ca în 2009 să avem un prim scandal în fotbalul românesc, în care arbitrajele au intrat în vizorul DNA-ului şi am crezut că, măcar pentru o vreme, arbitrii, dar şi finanţatorii fotbalului românesc, se vor teme să mai stabilească ierarhiile în funcţie de banii negri învârtiţi în acest domeniu. Lotul Penescu, în care au fost implicate nume importante din fotbalul românesc, precum Gheorghe Constantin, Florin Prunea, Marcel Lică, Sorin Corpodean, Aurelian Bogaciu, Marcel Savaniu, Lucian Dan şi Sorin Caia, dar şi oameni de încredere ai omului de afaceri piteştean, patron al celor de la FC Argeş, a fost un spectacol mediatic luni bune, perioadă în care presa ne-a oferit o serie de stenograme în care am reuşit să ne facem o idee despre fotbalul pe care mergeam să-l vedem la stadion şi cel pe ei ni-l ofereau.
Fără a învăţa nimic din cele păţite de predecesorul său în funcţia de preşedinte al CCA, Vasile Avram pare să fi muşcat momeala şi să fie servit drept mare corupt al fotbalului românesc. Nu l-am agreat pe Vasile Avram în această funcţie, dar nici nu aş simţi că s-ar face dreptate, în cazul în care se va dovedi că este vinovat. Asta pentru că am convingerea că este doar o unealtă, un om prin care alţii şi-au făcut mendrele cu fotbalul românesc.
În primul rând, fotbalul românesc trebuie curăţat de cei care dau pentru că dacă nimeni nu ar mai da, atunci nu ar mai fi nici Constantini şi nici Avrami care să ia. S-au vehiculat numele a doi maeştri “butonari”, Porumboiu şi Borcea punând mâna pe telefoane, comandând, spun ei, “arbitraje corecte”. Cei doi se scuză spunând că n-au spus nimic incriminator la telefon. Aş tinde să-i cred. Probabil nerozia nu s-a întins atât de mult peste patronii din fotbalul românesc încât să ceară direct, la telefon, fără ocolişuri, un penalti care să le faciliteze victoria.
Evident, dacă nu se va dovedi doar un simplu foc de paie şi li s-ar dovedi vinovăţia celor trei, Avram, Porumboiu şi Borcea, în plasa DNA-ului s-ar putea spune că au picat peşti mari, dar nu rechinii. Nu pot să cred că Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, personaje la a căror trufie şi îngâmfare nu poţi ajunge uşor, oameni care le ştiu pe toate şi care nu greşesc niciodată, pot rămâne nepedepsiţi dacă se va dovedi că sub mandatul lor, dacă nu chiar sub oblăduirea lor, CCA-ul a fost plasatoare de arbitrii corupţi.
Consider că nu poate fi făcută o curăţenie în fotbalul românesc atâta vreme cât aceste personaje nu sunt înlăturate definitiv din peisaj. Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Adalbert Kassai şi toată această camarilă ce a pus gheata pe grumazul fotbalului românesc trebuie înlăturaţi din fruntea fotbalului românesc atâta vreme cât el încă mai respiră.

    Adaugă un comentariu

    Adresa ta de email nu va fi publicată.